Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2019 június 8 – 9.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. június 8. és 2019. június 9. között.

A pünkösdi hétvégén a szokásosnál nagyobb forgalom várható a közúti határátkelőhelyeken és az oda vezető közutakon. A hosszú hétvégén a 2019. június 7. és június 10. között megrendezésre kerülő Csíksomlyói Pünkösdi Búcsúra történő kiutazások miatt különvonatok közlekednek, illetve várható, hogy a Romániába közlekedő összes nemzetközi vonaton jelentős zsúfoltság lesz.

Emellett a rendezvény miatt számolni kell román viszonylatban jelentős kilépő irányú forgalomra június 7-én reggeltől, valamit belépő forgalomra június 9-én délutántól másnap késő estig.

Több európai uniós tagállamban Pünkösd környékén iskolai szünet van, illetve elkezdődött az üdülési előszezon. A horvát és a görög tengerparton a nyári üdülési előszezon megkezdése Magyarország schengeni külső határain, főként a szerb és a horvát, kisebb mértékben a román viszonylatban a kilépő irányban, elsősorban a buszok forgalmában idézhet elő várakozást a közúti határátkelőhelyeken.

A hosszú hétvégén szombat 22 óra és hétfő 22 óra között kamionstop lesz. E miatt pénteken és szombaton, valamint kedd hajnaltól erőteljes tehergépjármű forgalommal kell számolni.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom Autópálya Határátkelőhely osztrák oldalán építési munkálatok kezdődtek 2019. április 24-én, amelynek első szakasza várhatóan 2019. szeptember 22-ig tart, azonban a teljeskörű befejezés 2019. október 25-re várható.

A tervek szerint az Ausztria irányába belépő forgalom (jobb pályatest) oldalán az ellenőrzési területet úgy alakítják ki, hogy a visszaállított határellenőrzés az építkezés ideje alatt is folytatódhasson, ugyanakkor a közlekedést várhatóan nem érinti hátrányosan. Kérjük az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mindkét pályatestén, fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esteleges terelésekre.  

A nyáriasra fordult meleg időjárás miatt az utazóknak javasoljuk, hogy – tekintettel az esetleges várakozásokra – rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, élelemmel.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye Autópálya Határátkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 15 perces várakozását is eredményezhet. A buszok esetében péntek délutántól ki- és belépő irányban alakulhat ki 30-60 perc várakozás. A teherforgalomban be- és kilépő irányban 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar Közúti Határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt ki- és belépő irányban is akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar Közúti Határátkelőhelyeken mindkét irányban 60-120 perces várakozás is kialakulhat.

Szintén lehet várakozásra számítani esetenként a délutáni órákban Drávaszabolcs Közúti Határátkelőhelyen a teherforgalomban, melynek mértéke 30-60 perc lehet.

Bács-Kiskun megye

Tompa Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken késő estig és szombaton délelőtt, illetve belépő irányban péntektől vasárnapig késő estig 30-90 perces várakozással lehet számolni. Az átkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 30-60 perces várakozáshoz is vezethet.

A teherforgalomban Tompa Közúti Határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-180 percet.

Hercegszántó Közúti Határátkelőhelyen a hétvégén  kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy Közúti Határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke Autópálya Határátkelőhelyen pénteken a kilépő és a belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 60-120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Hétfőn elsősorban a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 60-180 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombaton estig, és a jövő héten csütörtökig.

Tiszasziget, Ásotthalom és Röszke Közúti Határátkelőhelyeken pénteken, szombaton és vasárnap 30-90 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen a pénteki és a szombati napon mindkét irányban 60-120 perces, keddi napon belépő irányban 60-120 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalom tekintetében  pénteken és szombaton mindkét irányban 30-90 perces, vasárnap és hétfőn a belépő irányban 30-90 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is esetenként 30-90 perc várakozás alakulhat ki.

Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 15-60 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban kilépő irányban – 30-120 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén esetenként 15-60 perc várakozással lehet számolni be- és kilépő irányban.

Békés megye

Békés megyében Battonya, Méhkerék és Gyula Közúti Határátkelőhelyen pünkösdi hosszú hétvége miatt lehet forgalomnövekedés, azonban jelentősebb, 30 percet meghaladó várakozás kialakulásával nem számolunk.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2019. június 7-én és 8-án 8 és 22 óra között 60-120 percvárakozás is kialakulhat a tehergépjárművek tekintetében.

A személygépjárművek és buszok tekintetében június 7-én és 8-án a kilépő, illetve június 10-én és 11-én a belépő irányban 8 óra és 20 óra közötti időszakban 30-90 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg a vasárnap a belépő irányban 60-90 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 60 perc várakozás.

Csengersima Közúti Határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 60-120 perc várakozás elsősorban kilépő irányban.

Záhony Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően péntektől vasárnapig növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében mindkét irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Tiszabecs Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-120 perc várakozás.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) Közúti Határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban a ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele

 

(Ezt a cikket 86 alkalommal tekintették meg.)