Hétvégi határprognózis – 2019 május 25 – 26.

WebDigital

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. május 25. és 2019. május 26. között.

Illusztráció – A határ felé – H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele
 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom autópálya határátkelőhely osztrák oldalán építési munkálatok kezdődtek 2019. április 24-én, amelynek első szakasza várhatóan 2019. szeptember 22-ig tart, azonban a teljeskörű befejezés 2019. október 25-re várható.

A tervek szerint az Ausztria irányába belépő forgalom (jobb pályatest) oldalán az ellenőrzési területet úgy alakítják ki, hogy a visszaállított határellenőrzés az építkezés ideje alatt is folytatódhasson, ugyanakkor a közlekedést várhatóan nem érinti hátrányosan.

Kérjük az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mind két pályatestén fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esteleges terelésekre.  

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 15 perces várakozását is eredményezhet. A buszok esetében péntek délutántól ki és belépő irányban alakulhat ki 30-60 perc várakozás. A teherforgalomban be- és kilépő irányban 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt ki és belépő irányban is akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar közúti határátkelőhelyeken mindkét irányban 60-120 perces várakozás is kialakulhat.

Szintén lehet várakozásra számítani esetenként délutáni órákban Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban, melynek mértéke 30-60 perc lehet.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken késő estig és szombaton délelőtt, illetve belépő irányban péntektől vasárnapig késő estig 30-60 perces várakozással lehet számolni. Az átkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 30-60 perces várakozáshoz is vezethet.

A határforgalmat befolyásoló tényező, hogy 2019. május 26-án (vasárnap) tartják hazánkban az európai parlamenti képviselők választását, amely a délelőtti órákban belépő-, míg a délutáni órákban kilépő irányú határforgalom-emelkedést generálhat, alapvetően Tompa közúti határátkelőhelyen.

A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-180 percet.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen a hétvégén  kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő és belépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 60-120 perces várakozás kialakulásával számolhatunk. Vasárnap elsősorban a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 60-90 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombaton estig, és a jövő héten hétfőtől csütörtökig.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban főként belépő irányban.

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő és kilépő irányban akár 60-120 perces várakozásra lehet számítani. A személyforgalom tekintetében – elsősorban belépő irányban – 30-90 perces várakozással számolunk pénteken és szombaton. Buszforgalom esetében a hétvégén belépő irányban esetenként 30-90 perc várakozás is kialakulhat.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 15-60 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban kilépő irányban – 30-120 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén esetenként 15-60 perc várakozással lehet számolni be- és kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye Battonya és Gyula közúti határátkelőhelyén a 2019. május 24-30. közötti időszakban nem számolunk jelentősebb forgalomnövekedéssel, illetve várakozás kialakulásával.

Kötegyán Határrendészeti Kirendeltség Méhkerék közúti határátkelőhelyén a hétvégi időszakban, 2019. május 25-én (szombaton) a reggeli órákban és 2019. május 26-án (vasárnap) a délutáni – kora esti órákban mind belépő, mind kilépő irányban, továbbá 2019. május 30-án (Ferenc pápa 2019. június 01-i szentmiséje miatt) a kilépő személyforgalomban magasabb utaslétszámra, forgalomnövekedésre számítunk, azonban várakozás kialakulásával nem számolunk.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen 2019. május 24-25-én és május 29-30-án 09.30 és 22 óra közötti időszakban 120 perc, valamint május 26-án 22 óra és május 27-én 16 óra között ki-és belépő irányban 60-120 perc várakozás is kialakulhat a tehergépjárművek tekintetében.

A személy gépjárművek tekintetében Ártánd közúti határátkelőhelyen május 25-én és május 26-án 08-20 óra közötti időszakban a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg a vasárnap belépő irányban 60-90 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 60 perc várakozás.

Csengersima Közúti Határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk.                    A teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 60-120 perc várakozás elsősorban kilépő irányban.

Záhony Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően péntektől vasárnapig növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében mindkét irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (07-19) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Tiszabecs Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-120 perc várakozás.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) Közúti Határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

Ferenc pápa romániai látogatása miatt a román viszonylatú határátkelőhelyeken 2019. május 29-31 között időszakban kilépő irányban akár 2-3 órás várakozás is kialakulhat.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK felvétele – H. Szabó Sándor (1953-2017)

 

(Ezt a cikket 36 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?