Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2018 május 17 – 19.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. május 17. és 2019. május 19. között.

ORFK Légi felvétele: H. Szabó Sándor (1953-2017)
 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom Autópálya Határátkelőhely osztrák oldalán építési munkálatok kezdődtek 2019. április 24-én, amelynek első szakasza várhatóan 2019. szeptember 22-ig tart, azonban a teljes körű befejezés 2019. október 25-re várható. A tervek szerint az Ausztria irányába belépő forgalom oldalán az ellenőrzési területet úgy alakítják ki, hogy a visszaállított határellenőrzés az építkezés ideje alatt is folytatódhasson, ugyanakkor a közlekedést várhatóan nem érinti hátrányosan. Kérjük az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mindkét pályatestén fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esteleges terelésekre!

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye Autópálya Határátkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 15 perces várakozást is eredményezhet. A buszok esetében péntek délutántól ki- és belépő irányban alakulhat ki 30-60 perc várakozás. A teherforgalomban be- és kilépő irányban 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar Közúti Határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt a ki- és belépő irányban is akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban mindkét irányban 60-120 perces várakozással számolhatnak. Szintén lehet 30-60 perc várakozásra számítani a délutáni órákban és esetenként a Drávaszabolcs Közúti Határátkelőhelyen a teherforgalomban.

Bács-Kiskun megye

Tompa Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban, kilépő irányban, pénteken késő estig és szombaton délelőtt, illetve belépő irányban péntektől vasárnapig késő estig 30-60 perces várakozással lehet számolni. Az átkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 30 perces várakozáshoz is vezethet. A teherforgalomban a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-180 percet.

Hercegszántó Közúti Határátkelőhelyen a hétvégén  kilépő és belépő irányban esetenként akár 15-30 perces várakozás lehet a személyforgalomban. A bácsalmási és a bácsszentgyörgyi közúti határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban a ki- és belépő irányban is meghaladhatja a várakozás a 30 percet.

Csongrád megye

Röszke Autópálya Határátkelőhelyen, pénteken a kilépő és belépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 60-120 perces várakozás kialakulásával számolhatunk. Vasárnap elsősorban a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 60-90 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombaton estig, és a jövő héten hétfőtől csütörtökig.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke Közúti Határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban, főként belépő irányban.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő és kilépő irányban akár 60-90 perces várakozásra lehet számítani. A személyforgalom tekintetében – elsősorban belépő irányban – 30 perces várakozással számolunk pénteken és szombaton. Buszforgalom esetében a hétvégén belépő irányban esetenként 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 15-30 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban kilépő irányban – 30 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén esetenként 15-30 perc várakozással lehet számolni a be- és kilépő irányban.

Békés megye

Békés megyében, a Battonya és a Gyula Közúti Határátkelőhelyen nem számolunk jelentősebb forgalomnövekedéssel, illetve várakozás kialakulásával. Kötegyán Határrendészeti Kirendeltség Méhkerék Közúti Határátkelőhelyen a hétvégi időszakban, 2019. május 18-án (szombaton) a reggeli órákban és 2019. május 19-én (vasárnap) a délutáni – kora esti órákban a személyforgalomban mind a belépő, mind a kilépő irányban magasabb utaslétszámra, forgalomnövekedésre számítunk, azonban várakozás kialakulásával nem számolunk.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2019. május 17-18-án és 22-23-án 9:30 óra és 22 óra közötti időszakban 120 perc, valamint május 19-én 22 óra és május 20-án 16 óra között a ki-és belépő irányban 60-120 perc várakozás is kialakulhat a tehergépjárművek tekintetében. A személy gépjárművek tekintetében Ártánd Közúti Határátkelőhelyen május 18-án és május 19-én 8-20 óra közötti időszakban a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg a vasárnap a belépő irányban 60-90 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig, a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 60 perc várakozás.

Csengersima Közúti Határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk.                    A teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül a hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 60-120 perc várakozás elsősorban kilépő irányban.

Záhony Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően péntektől vasárnapig növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében mindkét irányban, a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19 óra) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Tiszabecs Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-120 perc várakozás.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) Közúti Határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban, a ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK Légi felvétele – H.Szabó Sándor (1953 – 2017)

 

(Ezt a cikket 56 alkalommal tekintették meg.)