Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2019 április 6 – 7.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. április 6-7. között.

Illusztráció – H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele
 

A Mura-híd felújítása miatt Letenye közúti határátkelőhely 2019. március 18. és 2019. július 31. közötti időszakban lezárásra került. A híd átépítésének időszakában a Letenye – Goričan II. autópálya határátkelőhelyen kerül sor a személy- és tehergépjárművek, valamint az autóbuszok átléptetésére.  Alternatív, elkerülő útvonalként egyrészt a Barcs közúti (tehergépjárművek számára súlykorlátozás nélkül), valamint Berzence közúti határátkelőhelyet ajánljuk igénybe venni (tehergépjárművek teljes tömegének 20 tonna korlátozásával.) A másik lehetséges elkerülő útvonal az M70-es autóút Szlovéniába vezető szakasza, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezen az útvonalon átépítési munkálatok folynak, ezért torlódásra lehet számítani.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel, főleg január 8-tól torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-90 percet is meghaladhatja.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban mindkét irányban 30-60 perc várakozás alakulhat ki. A személyforgalomban pénteken délután kilépő, míg vasárnap délután belépő irányban alakulhat 15-30 perc várakozás.

Somogy megye

Barcs közúti határátkelőhelyen esetenként a teherforgalomban 15-30 perc várakozás alakulhat ki.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt pénteken kilépő, vasárnap belépő irányban akár 30 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar közúti határátkelőhelyeken mindkét irányban 30-60 perces várakozás is kialakulhat.  

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken kilépő irányban késő estig, illetve vasárnap reggeltől estig akár 30-60 perces várakozással lehet számolni. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, estenként meghaladhatja a 60-180 percet.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen elsősorban szombaton és vasárnap lehet kilépő és belépő irányban esetenként akár 15-30 perces várakozás a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 15-30 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen pénteken a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-90 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap elsősorban a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 30-120 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombatig és a jövő héten hétfőtől.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban elsősorban belépő irányban.

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő és kilépő irányban akár 60-120 perces várakozásra lehet számítani.

A személyforgalom tekintetében – elsősorban belépő irányban – estenként 30 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén esetenként be- és kilépő irányban 30 perc várakozás is kialakulhat.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 15 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban kilépő irányban – 30 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban szombaton és vasárnap esetenként 15 perc várakozással lehet számolni be- és kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen szombat este 22 óráig a belépő irányban 60, kilépő irányban 60-120 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében. Szintén kialakulhat várakozás a teherforgalomban vasárnap 22 órától hétfő estig, amelynek mértéke mindkét irányban 60-90 perc lehet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban ki- és belépő irányban pénteken déltől estig 15-30 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 15-30 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén a reggeli-délelőtti időszakban belépő irányban 30 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban szintén 30 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt. A teherforgalomban a hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 60 perc várakozás elsősorban kilépő irányban. A következő héten mindkét irányban bármely napszakban szintén kialakulhat 30-60 perc várakozás.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően péntektől vasárnapig növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A hétvégén szombat délutántól hétfő estig kilépő irányban is kialakulhat 60-120 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében mindkét irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 30-60 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19) üzemelő Barabás közúti határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60 perc várakozás.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-30 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Filep István

 

(Ezt a cikket 137 alkalommal tekintették meg.)