Aktuális Hírek Iveco Kiemelt hírek Márkahírek

Négy IVECO STRALIS NP 460 LNG gázüzemű nyerges vontatót állított munkába a Duvenbeck Logisztikai Kft.

Január 8-án Norbert Joichl, a Duvenbeck vállalatcsoport kelet-európai részlegének elnök-vezérigazgatója az IVECO magyarországi vezérképviselete, a DanubeTruck Magyarország Kft. telephelyén ünnepélyes keretek között vette át a négy új IVECO STRALIS NP 460 LNG nyerges vontató jelképes kulcsát Zákány Zoltántól, a DanubeTruck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójától. Ezek az első LNG-üzemű tehergépkocsik a magyar piacon.

A képen balról jobbra: Haviár László, a DanubeTruck Magyarország Kft. nehézgépjármű-értékesítési vezetője, Reinhard Leutgeb, az IVECO márkaigazgatója, Norbert Joichl, a Duvenbeck vállalatcsoport kelet-európai részlegének elnök-vezérigazgatója és Zákány Zoltán, a DanubeTruck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Fotó: Iveco – DanubeTruck Magyarország Kft.

Ez a magyarországi hosszú távú fuvarozási ágazat életében történelmi jelentőségű pillanat akkor jött el, amikor világszerte egyre nagyobb az igény a zöldebb szolgáltatások iránt, az IVECO korszerű földgáz-technológiája pedig érett alternatívát kínál a dízelhajtásra, valamint fenntartható megoldást nyújt a bolygónknak és az üzleti vállalkozásoknak.

Az átadáson a világméretű energiaszolgáltató, a Shell képviselője is részt vett. A Shell Európa leggyorsabban fejlődő LNG-töltőhálózatával úttörőnek számít az LNG területén, ami annak köszönhető, hogy a vállalat elkötelezte magát a földgáz tehergépkocsik üzemanyagaként való alkalmazásának elterjesztése iránt.

„Innovation in motion, magyarul: mozgásban az innováció – ez vállalatunk szlogenje, amelyhez híven mindig törekszünk a legkorszerűbb és legvonzóbb technológiákat kipróbálni. Az LNG-hajtás nemcsak környezetvédelmi szempontból ígéretes, hanem hosszú távon gazdaságos megoldást is jelent. Két-két hétig teszteltük több gyártó LNG-üzemű vontatóját, és végül az IVECO STRALIS mellett döntöttünk, amellyel igen kedvező tapasztalatokat szereztünk” – kezdte Norbert Joichl.

„Most először állítunk be IVECO márkájú járműveket a 140 tehergépkocsit számláló magyarországi flottánkba, és a teljes Duvenbeck cégcsoporton belül is ez az első alkalom, hogy LNG-üzemű vontatókat szerzünk be. Ez a négy mega kivitelű vontató ponyvás félpótkocsikkal Ausztria és Hollandia, illetve Belgium között szállít majd autóipari alkatrészeket Németországon keresztül, 12 és 18 tonna közötti rakománytömeggel. A kedvező üzemanyag-fogyasztás mellett jelentős gazdasági előnyt nyújt, hogy Németországban mostantól két évig nem kell úthasználati díjat fizetni az LNG-üzemű járművek után. Ez önmagában kilométerenként körülbelül húsz eurócent megtakarítását jelenti, ami az üzemeltetési költségek mintegy húsz százaléka. Amennyiben Magyarországon is megnyílnak majd LNG-töltőállomások, úgy innen induló, illetve ide érkező fuvarfeladatokra is beállítjuk majd a gázüzemű járműveinket” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

„A négy STRALIS vontatót a mega modellekhez elérhető legnagyobb LNG-tartályokkal rendeltük meg, amelyek kapacitása kétszer 440 liter, és így a hatótávolság körülbelül 1100 kilométer. Gépkocsivezetőink kényelme érdekében a legtágasabb, magastetős fülkével, komfortüléssel, álló helyzeti légkondicionálóval és számos vezetéstámogató

rendszerrel szereztük be ezeket a járműveket, amelyek csendes, kifinomult járású gázmotorjukkal is hozzájárulnak a kellemes munkakörülmények megteremtéséhez. A vontatókat öt évig tervezzük üzemeltetni, majd a DanubeTruck Magyarország Kft. visszavásárolja ezeket. Az IVECO márkaszervizei Európa-szerte felkészültek a gázüzemű tehergépkocsik kiszolgálására, így ez sem jelent problémát” – magyarázta Norbert Joichl.

„Örömmel üdvözöljük a Duvenbeck Logisztikai Kft. igen úttörő és innovatív beszerzési döntését, amelyet egyébként már akkor meghoztak, amikor még nem is volt biztos az LNG-üzemű tehergépkocsik németországi útdíjkedvezménye. Ugyanis az IVECO vállalatnak 1991 óta víziója, hogy az LNG-technológia egyszer majd kiválthatja a dízelt. Európában egyre több flottában egyre nagyobb számban jelennek meg LNG-üzemű IVECO STRALIS tehergépkocsik, és ezennel Magyarországon is megkezdte térhódítását ez a technológia” – nyilatkozott Zákány Zoltán, a DanubeTruck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az átadás kapcsán.

Forrás:  Iveco – DanubeTruck Magyarország Kft.

 

(Ezt a cikket 285 alkalommal tekintették meg.)