Aktuális Alkatrészgyártók hírei Baleset-megelőzés Biztonság Előírások Hírek Kiemelt hírek Személyautók Tudnivalók

A téli abroncsokról dióhéjban: előnyök, jogi követelmények és a felszerelés ideális időpontja

Bármit is hozzon a tél, a Goodyear téli abroncsainak kiváló teljesítményére mindig számíthat

A Goodyear, melynek abroncsai számos szakmai díjat elnyertek az évek során, most arra figyelmezteti a járművezetőket, hogy ne várják meg, míg leesik a hó, vagy elkezdődnek az ünnepek – a téli abroncsokat időben szereltessék fel.

A Goodyear az alábbiakban ismerteti, miért kell időben lecserélni az abroncsokat:

  1. Miért más a téli abroncs?

A téli abroncsok abban különböznek a nyáriaktól, hogy lágyabb anyaguk alacsonyabb hőmérsékleteken is rugalmas marad. A speciális futófelületi mintázattal kombinálva ez a tulajdonság kiváló tapadást biztosít, ami hideg, jeges és havas körülmények között is garantálja a jármű optimális teljesítményét. A téli abroncs fokozza a vezetés biztonságát, mert növeli a húzóerőt és a fékezés során a tapadást.

  1. Mikor kell téli abroncsot használni?

Körülbelül november elejétől április közepéig, vagyis a leghidegebb hónapokban. Ha a hőmérséklet 7°C alá esik, a téli abroncsok már jobb teljesítményt nyújtanak, mint a nyáriak. A Goodyear a kiváló tapadást biztosító UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsot javasolja a vevőknek, mely idén az Auto Bild Allrad téli abroncsokat vizsgáló tesztjén a legjobbnak bizonyult.

  1. Melyek a téli abroncsok előnyei?

Ha a téli utakon fékeznünk kell, téli abroncsokkal a fékút a nyári abroncsoknál mérhetőhöz képest a felére csökkenthető[1]. Amikor egy Goodyear téli abroncsokkal felszerelt, 50 km/h-val haladó járművel hóban fékezünk, a teljes fékút 26,4 métert tesz ki. Ehhez képest szabványos nyári abroncsokkal csak 77,9 méternyi fékezés után tudunk megállni[2]. Az UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncs például kiemelkedő fékteljesítményét a függőleges redőknek és a lesarkított gumifelületeknek köszönheti, melyek a havas vagy jeges utakon mind a tapadást, mind pedig a fékerőt és a húzóerőt javítják. Az ActiveGrip technológia tovább fokozza az abroncs tapadását és fékteljesítményét.

A jelentősen lerövidülő fékút mellett a téli abroncs ráadásul téli körülmények között is precíz kormányzást és kiváló kezelhetőséget biztosít, hogy a vezető mindig ura maradhasson a helyzetnek. A téli abroncsok több éllel és lamellával rendelkeznek, melyek a hóba mélyedve extra tapadást biztosítanak. Az UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsok futófelületén a blokkok összekapcsolódását biztosító 3D Block Interlocking System (BIS) megoldás például száraz utakon fokozza az abroncsok tapadását, hóban pedig javítja a teljesítményüket. Ez az abroncstípus a stabilitást is növeli, hiszen a gumiabroncs nagyobb területen érintkezik az út felszínével.

A magabiztos vezetés élményét elősegíti mind a rövidebb fékút, mind pedig a kiváló kezelhetőség, így a járművezetők a hegyes-völgyes területeken, hidakon és éles kanyarokban is biztonságban érezhetik magukat, még a legzordabb téli körülmények között is.

A téli abroncsok élettartama ráadásul jelentősen meghaladja a télen használt nyári abroncsokét. Ezenkívül még egy előny: az UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsok optimális futófelület-teljesítményét mérő TOP rendszer figyelmezteti a vezetőt, ha az abroncsokat cserélni kell, ami szintén garantálja az optimális téli teljesítményt.

  1. Mely EU-országokban kötelező a téli abroncs?

A téli abroncsok használatára vonatkozó előírások Európa-szerte eltérőek. Izlandon, az Egyesült Királyságban, Írországban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Ukrajnában vagy Cipruson például semmilyen szabályozás nincs érvényben erre nézve, míg Norvégiában, Finnországban, Oroszországban, Fehéroroszországban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Szlovéniában a téli abroncs használata egy meghatározott időszakban az időjárási körülményektől függetlenül minden úton, minden autóra kötelező. A téli kiruccanásokhoz a Goodyear azt ajánlja, hogy a biztonság kedvéért mindig győződjünk meg az adott országban érvényes előírásokról.


[1] Megjelent az Auto Bild Allrad magazin 2018. október 5-i (11.) számában. A vizsgálatok során 10 abroncsot teszteltek. Az első helyet a Goodyear téli abroncsa megosztva kapta a Pirelli Scorpion Winter abronccsal. Méret: 235/60 R18, tesztjármű: Audi Q5.

[2] Megjelent az Auto Bild Allrad magazin 2018. október 5-i (11.) számában. A vizsgálatok során 10 abroncsot teszteltek. Az első helyet a Goodyear téli abroncsa megosztva kapta a Pirelli Scorpion Winter abronccsal. Méret: 235/60 R18, tesztjármű: Audi Q5.

Forrás: WSHungary Kft. – Goodyear

 

(Ezt a cikket 111 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock