Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2018 december 1 – 2.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Illusztráció – MTI Fotó: Balázs Attila

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton – elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel –torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás – figyelemmel a nagyobb számú visszatérő vendégmunkásra, akár a 30-90 perc is lehet.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt pénteken és szombaton kifelé, majd vasárnap befelé irányban forgalomnövekedéssel számolunk, amely miatt akár 30 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban, a teherforgalomban pénteken, szombaton és jövő héten hétfőn mindkét irányban akár 60 perces várakozás is kialakulhat.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyei közül az év vége közeledtével Tompa közúti határátkelőhelyen személy- és buszforgalomban kilépő irányban a hét valamennyi napján számolni kell 30-60 perces várakozással, illetve szombat délelőtt 120 percet is elérheti a várakozási idő. Belépő irányban vasárnap délelőtt kell a személyforgalomban várakozás kialakulásával számolni. A teherforgalom vonatkozásában belépő irányban 60-120 perces, esetenként 180 perces várakozás alakulhat ki péntek későestig, szombat hajnalig. A kilépő tehergépjármű forgalomban a várakozás elérheti a 30-60 percet.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen elsősorban vasárnap lehet belépő irányban 30-60 perces várakozás a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén az átkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton kilépő irányban a buszok és tehergépjárművek tekintetében akár 60-120, míg személyforgalomban 60-90 perc várakozással számolunk. Vasárnap reggeltől estig a belépő irányban várható jelentős forgalomnövekedés, a buszok tekintetében 60-120 perc, személyforgalom tekintetében 60-90 perc várakozással számolunk. A teherforgalomban belépő irányban 60-240 perc is kialakulhat.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-90 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban elsősorban belépő irányban.

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő irányban 60-180, kilépő irányban 60-120 perces várakozásra lehet számítani. A személyforgalom tekintetében ki- és belépő irányban 30 perces várakozással számolunk hétvégén a bevásárlóturizmus és a vendégmunkások utazása miatt. Buszforgalom esetében a hétvégén esetenként 60-120 perc várakozás is kialakulhat.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek és a buszok esetén 30-60 perc várakozás alakulhat ki mindkét irányban.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen szombaton és vasárnap a reggeli időszakban a fürdőlátogatók megjelenése okozhat forgalomtorlódást és maximum 30-60 perc várakozást. A tehergépjárművek esetében pénteken és szombaton kell nagyobb forgalomra számítani. Buszok tekintetében a hétvégi időszakra tevődik a forgalom többsége, a várakozás 30-60 perc is lehet.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein a 2018. november 30. – december 6. közötti időszakban nem számolunk jelentősebb forgalomnövekedéssel, illetve várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen 2018. november 30. – december 6. közötti időszakban kilépő irányban a teherforgalom vonatkozásában várakozás  kialakulásával nem számolunk. A belépő tehergépjármű forgalom tekintetében 2018. december 3. és december 6. közötti időszakban átlagosan 60 perc várakozás alakulhat ki. A be- és kilépő személygépjármű, valamint busz forgalom vonatkozásában nem számolunk várakozás kialakulásával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A hétvégére és a jövő hét elejére vonatkozó prognózist nagymértékben befolyásolja az, hogy a határ túloldalán bekövetkezett útlezárások következtében kialakult helyzetet az ukrán hatóságok hogyan tudják megnyugtatóan megoldani. Ezért felhívjuk az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy elindulás előtt minden esetben tájékozódjanak az ukrán viszonylatban lévő határátkelőhelyeket érintő aktuális nyitvatartási és várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán!

Vállaj közúti határátkelőhelyen  a személyforgalomban a ki- és belépő irányban pénteken déltől estig 15-30 perces várakozás is kialakulhat. A hétvégén  reggeltől  a kora délutáni időszakig ki-és belépő, vasárnap délután a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén a reggeli-délelőtti időszakban belépő irányban 30-60 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban szintén 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt. A teherforgalomban a hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 30-60 perc várakozás elsősorban belépő irányban. A jövő héten belépő irányban bármely napszakban szintén kialakulhat 30-60 perc várakozás.

A folyamatos határforgalom esetén Záhony közúti határátkelőhelyen a belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 60 perc, vagy azt meghaladó várakozás. Péntektől vasárnapig a jellemzően növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti vagy meghaladhatja a 90 percet. A hétvégén szombat délutántól hétfő estig kilépő irányban is kialakulhat 60-120 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében belépő irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 30-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a folyamatos nyitvatartással működő Tiszabecs-, illetve a korlátozott nyitvatartással (7.-19.) üzemelő Barabás közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 45-60 perc várakozás kialakulhat.

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében belépő irányban a hét minden napján a reggeli és a délelőtti órákban alakulhat ki 30-60 perc várakozás.

Barabás (zárás 19. óra), Lónya (zárás 18. óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban az átkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30 percet.

További részletes információk a Magyar Közút oldalán találhatók.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Kelemen Zoltán Gergely

 

(Ezt a cikket 25 alkalommal tekintették meg.)