Baleset-megelőzés Hírek Rendezvények Találkozók

Oktatással elkerülhetők lehetnek a halálos kerékpáros balesetek

Az uniós baleseti statisztikák még mindig azt mutatják, hogy az utak egyik legveszélyeztetettebbjei a kerékpárral közlekedők. Az adatokból kiderül, hogy az Európai Unióban Magyarországon az egyik legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklisbalesetek száma. Az alapvető KRESZ-ismeretek minél korábbi oktatásával és a közlekedési helyzetek begyakorlásával számos veszélyt jelentő helyzet elkerülhető lenne.  Ezért a NiT Hungary az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával közösen október 6-án „Bringával az utakon” ingyenes családi napot szervez.

Az iskolai időszakban a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, akik nagy számban indulnak el otthonukból kerékpárral az iskolába. Nekik buszok, reggeli autósok között kell kerekezniük úgy, hogy sokszor alapvető KRESZ-ismeretekkel sem rendelkeznek. Nem tudják, hogy egy-egy forgalmi helyzetben kinek van elsőbbsége, haladhatnak-e tovább, vagy meg kell állniuk, a kanyarodásnál milyen manőverre számítanak az őt körülvevő autósok. Nincs információjuk arról, hogy mekkora a járművek holttere, és hogy melyek azok a helyzetek, amikor valóban nem látszanak.

Erre a problémára szeretné felhívni a figyelmet a NiT Hungary az ORFK-OBB-vel együttműködésben.  2018. október 6-én hatodik alkalommal rendezik meg az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyt, melyen Magyarország kamionsofőrjei mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat. A rendezvény részeként a “Bringával az utakon” ingyenes családi napot is megszervezik, ahová főként az általános iskolás diákokat és családtagjaikat várják. A KRESZpályán felkészült szakemberek mutatják meg a helyes közlekedés szabályait. Emellett közvetlen közelről nézhetik meg egy kamion és egy busz holtterét, tapasztalhatják meg a járművek méretéből adódó veszélyforrásokat és azok kivédését. Játékos formában KRESZ-képzést kapnak, így megszerezhetik a számukra legfontosabb elméleti ismereteket. A nap során gyakorlati- és elméleti vizsgát tehetnek, amelyek sikeres elvégzése után megkapják a “Felkészült Közúti Bringás” igazolványt.

A csoportosan érkező iskolások kísérő tanárai és az osztályok különdíjat kapnak a helyszínen, attól függően, hány diákjuk végzi el sikeresen a közúti bringás képzést. Ezzel a szervezők minél nagyobb számban szeretnék buzdítani a részvételre az oktatási intézményeket is.

A Déli Pályaudvar mellől ingyenes különjáratok indulnak a helyszínre, de iskolai csoportoknak – kérésre – a szervezők további különjáratokat biztosítanak. A családi napon az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyt is megtekinthetik az érdeklődők. Az eseményt 2018. október 6-án Zsámbékon, Európa legkorszerűbb vezetéstechnikai tanpályáján, a drivingcamp Hungary területén rendezik meg.  A családi napra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció:  https://csaladi-nap.5tengelyen.hu/latogatoi-regisztracio

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1789746514414624/

Forrás: KERKOM

 

(Ezt a cikket 24 alkalommal tekintették meg.)