Aktuális Balesetek Hírek Kiemelt hírek Márkahírek Scania

Scania fülkéken végzik a nehézgépjármű-mentési gyakorlatokat

Amikor egy baleset során nehéztehergépjámű is érintett, akkor a legmegfelelőbb mentőcsapatra van szükség.

Forrás: Scania

A norvég Ålesund Tűzoltóság 2010 óta nehéztehergépkocsi-mentési trénereket alkalmaz, az elmúlt hat hónapban pedig az általuk tartott mentési gyakorlatokat Scania fülkéken végzik.

„Az egész 2010-ben egy svédországi kurzussal kezdődött, amin négyen részt vettünk, és értesültünk a nehézgépjármű-balesetekkel kapcsolatos mentésekről” – mondja Geir Egil Haug, alesundi tűzoltó.

Haug a nehézgépjármű-mentő képzések koordinátora is az Ålesund Tűzoltóságnál, és kulcsszerepet játszik az országos nehézgépjármű-mentőképzések kialakításában.

„Ezután kapcsolatba léptünk Jimmy Säfströmvel, a Heavy Rescue Sweden munkatársával, aki nemzetközi szinten is fontos képviselője ennek a területnek. Láttuk, hogyan végezték a gyakorlatokat a teljes fülkével, és hogy ezáltal milyen kiváló minőségű képzést nyújtottak a gyakornokoknak. A fülkébe szorult sérültek kiszabadítása nagyon pontos mentést igényel, és megköveteli a megfelelő kompetenciák és eszközök meglétét. A tréning arról szól, hogy a lehető legjobban felkészítsük munkatársainkat a mentés során felmerülő feladatokra.”

„Korábban az okozott kihívást, hogy a teljes fülkéket megszerezzük a mentési gyakorlatokra, ugyanis előtte sokszor csak a fülke vázával tudtunk dolgozni, a belső felszerelések nélkül.”

Forrás: Scania

Mostantól az Ålesund Tűzoltóság hozzáférést kapott a Scania fülke-prototípusaihoz, a legjobb megoldást nyújtva ezáltal a tűzoltók felkészítéséhez, Norvégiában.

„Nem csupán nehéztehergépjármű-mentésről van szó, hanem arról is, hogy milyen felszereléssel lehet a mentési műveleteket a leghatékonyabban elvégezni” – mondja Haug.

A Scanián kívül más is jelentős támogatást nyújtott, amikor a norvég országos nehézgépjármű-mentő képzést létrehozták. Haug, aki szabadidejében az Enger Transportnál is dolgozott, azt állítja, hogy a vállalat saját kezdeményezésre lépéseket tett annak érdekében, hogy a Scania Svédországi södertäljei székhellyel rendelkező fülkéinek leszállítsa Ålesundba a lehető legésszerűbb megvalósulhasson. Közben a Sunnmøre kerületnek – ahol az Ålesund található – saját olajüzemeltetője van, a Bunkers Oil, ami az üzemanyagot biztosította a szállításhoz.

„Ez az együttműködés a gyakorlatban is működik!” – mondja Haug.

Forrás és fotók: Scania

 

(Ezt a cikket 49 alkalommal tekintették meg.)

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!