Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Járműtechnika Kiemelt hírek Márkahírek Személyautók Volvo

Teherautók és személyautók figyelmeztetik egymást az úton – úttörő együttműködés a Volvo Trucks és Volvo Cars között

Hálózatba Kapcsolt Biztonság néven egy felhőalapú szolgáltatást mutat be a Volvo Trucks, amellyel a Volvo teherautók és a Volvo személyautók automatikusan figyelmeztetik egymást a veszélyes közlekedési helyzetekre. Ezzel az úttörő együttműködéssel két független járműgyártó lehetővé teszi, hogy a teherautóik és a személyautóik a veszélyekre vonatkozó valós idejű adatokat osszanak meg egymással.
Hálózatba kapcsolt biztonság. A Volvo teherautók és a Volvo személyautók immár képesek egymást figyelmeztetni a közlekedési veszélyforrásokra, például az úton található akadályokra. Amikor egy vezető aktiválja a járműve vészvillogóit, egy jelet küld a rendszer a Volvo Cars felhőszolgáltatásának. Onnan az információkat továbbítják a Volvo Trucks vonatkozó szolgáltatásába. Egy figyelmeztetést küldenek az összes e helyhez közeledő teherautónak és személyautónak, az aktivált vészvillogójú jármű pozíciójáról. – Forrás: Volvo Trucks

Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszerünk személyautós változatát a Volvo Cars márka 2016-ban indította útjára. Most a Volvo Trucks is fokozatosan bevezeti a szolgáltatás saját változatát, így a teherautók és a személyautók képesek egymást figyelmeztetni a potenciális veszélyforrásokra. Ezt az teszi lehetővé, hogy a két vállalat a biztonságra vonatkozó adatokat megosztja a felhőik között.

„A különböző érintettek közötti kiterjesztett együttműködés a fokozott közlekedésbiztonság egyik legfontosabb kulcsa. Ha több jármű képes valós idejű adatokat megosztani a közlekedési szituációról, az csökkenti a balesetek kockázatát. A Hálózatba Kapcsolt Biztonsággal megnyitjuk a jövőbe vezető ajtót, azzal a reménnyel, hogy további járműgyártók csatlakoznak hozzánk” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A Hálózatba Kapcsolt Biztonság a szolgáltatásban részt vevő, a közelben tartózkodó járműveknek figyelmeztetést küld akkor, ha a járművezető aktiválja a vészvillogókat.

Az új felhőalapú Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszer lehetővé teszi a hálózatba kapcsolt Volvo teherautók és Volvo személyautók számára, hogy valós időben figyelmeztessék egymást a közlekedési veszélyforrásokra, például az úton található akadályokra. Ez csökkenti a balesetek kockázatát. – Forrás: Volvo Trucks

„Rossz látási körülmények esetén az út szélén megállt járműbe hátulról beleszaladhatnak, ami igen súlyos következményekkel járhat. Egy jó előre kiadott figyelmeztetés az összes közeli személyautó és teherautó vezetője számára megadja a lehetőséget a lassításra, a közlekedési helyzethez való alkalmazkodásra, és így az ütközés elkerülésére” – magyarázza Carl Johan Almqvist.

Hosszabb távon a felhőalapú szolgáltatás kibővíthető a biztonságot fokozó további funkciókkal.

„Ahogyan a technika tovább finomodik, és egyre több jármű kapcsolódik a szolgáltatáshoz, a valós idejű információk fontos kiegészítőjévé válnak a teherautóinkban már ma megtalálható különböző intelligens biztonsági és járművezető-támogató rendszereknek. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság egy új fázis kezdetét jelenti a biztonságos vezetést népszerűsítő, a balesetek megelőzésére törekvő munkánkban” – mondja Emanuele Piga, a Volvo Trucks ügyfélmegoldások és új szolgáltatások fejlesztése részlegének igazgatója.

A Volvo Trucks a Hálózatba Kapcsolt Biztonságot kezdetben a svédországi és norvégiai új teherautókban vezeti be, ugyanis e két országban a Volvo Trucks és a Volvo Cars adja az évente újonnan forgalomba helyezett járművek jelentős részét.

Amikor egy Volvo teherautó egy jelet kap az úton várható veszélyes helyzetről, akkor egy figyelmeztető üzenet jelenik meg a műszerfalon. Így a járművezető csökkentheti a sebességet, hozzáigazíthatja az aktuális forgalomhoz, elkerülheti az ütközést. – Forrás: Volvo Trucks

Tények a Volvo Trucks Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszeréről

  • Így működik a Hálózatba Kapcsolt Biztonság: A vészvillogók aktiválásakor ateherautó egy jelet küld a járművezető internetre kapcsolódó mobiltelefonján keresztül a Volvo Trucks felhőszolgáltatásának. Onnan az információkat továbbítják a Volvo Cars vonatkozó szolgáltatásába. Egy figyelmeztetést küldenek az összes e helyhez közeledő és a rendszerbe bekapcsolt személyautónak és teherautónak, az aktivált vészvillogójú jármű pozíciójáról.
  • A rendszer Svédországban és Norvégiában a 2018-as év során elérhetővé válik. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság a VolvoFH16, Volvo FH, Volvo FM és VolvoFMX típusok esetében érhető el, amennyiben a jármű rendelkezik aVolvoTrucks szolgáltatások és az infotainment számára kifejlesztett integrált rendszerével, illetve a megfelelő specifikáció és választott szolgáltatások esetén.
  • A Volvo Cars a Hálózatba Kapcsolt Biztonság szolgáltatást az összes új VolvoXC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, V60 és Volvo V90 modellhez kínálja.
  • A Volvo teherautók további baleset-megelőző rendszerei: Adaptív Sebességszabályozó – aktív sebességszabályzó, amellyel a vezető az előre beállított követési időközt tarthatja az elöl haladó járműtől. Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel – figyelmezteti a járművezetőt az elöl haladó járművel történő ütközés veszélyére, és szükség esetén fékezést kezdeményez. Elalvásra Figyelmeztető Rendszer – figyelmezteti a vezetőt, hogy álljon meg pihenőt tartani, ha a rendszer a figyelmetlenség jeleit észleli.

Forrás: Volvo Trucks

Kiemelt kép: A Hálózatba Kapcsolt Biztonság jóvoltából a rendszerbe kapcsolt Volvo személyautók és Volvo teherautók figyelmeztethetik egymást az úton várható kockázatos helyzetekre. Ezt az teszi lehetővé, hogy a Volvo Trucks és a Volvo Cars immár megosztja a biztonságra vonatkozó adatokat a felhőszolgáltatásaik között. – Fotó: Volvo Trucks

 

(Ezt a cikket 112 alkalommal tekintették meg.)