Gazdaság Hírek Logisztika

Megötszörözte debreceni logisztikai üzemének területét a Magyar Posta

A korábbinál ötször nagyobb területen működik áprilistól a Magyar Posta debreceni logisztikai üzeme, ezzel folytatódik a logisztikai telephelyek tavaly elkezdett bővítése – közölte a posta elnök-vezérigazgatója szerdán, az üzem átadásán.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója és Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) átadja a posta új logisztikai telephelyét Debrecenben 2018. április 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Illés Zoltán elmondta: az 5300 négyzetméter alapterületű, a debreceni Vámraktár utcai logisztikai központban és ipari parkban kialakított telephelyükön 204-en dolgoznak, innen 114 postahelyet és 240 ezer címet látnak el. Hozzátette: az e-kereskedelem bővülésével az utóbbi években 20 százalékkal nőtt a forgalmuk, tavaly 40 millió küldeményt, ebből 21 millió csomagot kézbesítettek.

A múlt évben kezdődött telephely-korszerűsítési programban 2017-ben 21 ezer négyzetméterrel bővült a csomagfeldolgozó terület országszerte, egy új üzem készült el a fővárosban, és öt vidéki üzem költözött nagyobb helyre – ismertette a vezérigazgató.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az utóbbi években jelentős ütemben nőtt a Magyar Posta forgalma, bővült a piac. Ebből is látszik, hogy “bűn lett volna, ha az állam átadja a részét magáncégek nyerészkedésére”, amire korábban voltak törekvések – jegyezte meg a politikus.

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a modern gazdaság kulcságazatának nevezte a logisztikát. A logisztika adja a GDP 6-7 százalékát, kulcsfontosságú, és folyamatosan nő a szerepe, a modern termelési rendszerek ugyanis logisztika nélkül nem tudnak működni – magyarázta.

Miután Magyarországnak a legjobb logisztikai rendszerekkel kell versenyeznie a világon, jó ha a hazai rendszer nagyobb fele magyar tulajdonú vállalatokból áll, vagy amelyeknek a döntési központja Magyarországon van – fűzte hozzá a miniszter.

A Magyar Postának a gazdaságpolitikában való kiemelt kezelését kézenfekvőnek nevezte Kósa Lajos. Felsorolása szerint nagyon fontos, hogy az olyan ágazatokban, mint a pénzügyi közvetítőrendszer, az energetika, a közműszolgáltatások, vagy a logisztika, a magyar részesedés 50 százalék felett legyen.

Kósa Lajos szerint ezeken a területeken a stabilitást a patrióta gazdaságpolitika tudja biztosítani, ugyanakkor ennek van veszélye is, mert “ellustíthatja a vállalatokat, hogy biztonságban vannak”. A miniszter ezért a folyamatos fejlesztések, az innováció nélkülözhetetlenségére hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 21 alkalommal tekintették meg.)