Záhonyi határátkelő - ORFK felvétele H.Szabó Sándor

A 2017. december 15. és 2017. december 17. között jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a forgalomban résztvevők.

ORFK légi felvétele: H. Szabó Sándor, aki szerdán tragikus hirtelenséggel elhunyt. Emlékét megőrizzük.

M1

  • a szalagkorlát javítása miatt 2017. december 11. és 2017. december 17. között a 12+200-66+500 kilométerszelvényben mindkét pályatesten az előzősáv és leállósáv zárására kerül sor, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • kátyúzás miatt 2017. december 11. és 2017. december 17. között a 12+200-66+500 kilométerszelvényben a bal és jobb pályatesten is a haladósáv zárására kerül sor, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. december 16-án, szombaton 22 órától december 17-én, vasárnap 22 óráig tart. Nem vonatkozik a tilalom 2017. november 4-től 2018. március 1-ig a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2017. december 15. és 2017. december 17. között.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az adventi időszakban a közelgő karácsony, illetve az ünnepi készülődés miatt a hétvégén napközben élénkebb személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. Több országban már december 22-én megkezdődik a téli iskolai szünet, ami forgalomnövekedést és várakozást is okozhat, elsősorban az ukrán, a román és a szerb határszakaszon kilépő irányban december 21-én délutántól, késő estétől.   

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e, azok érvényessége nem járt-e le.

A hazai és nemzetközi áruszállítók, az ünnepi kereskedelmi forgalom növekedése és az év vége miatt igyekeznek teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket, ami a közúti határátkelőhelyek teherforgalmát december 23-ig jelentősen megnöveli majd. Ez szintén vezethet várakozások kialakulásához a határátkelőhelyeken és alkalmanként jelentősen megemelheti az oda vezető utak járműforgalmát is. 

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is meghaladhatja.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban a Tompa Közúti Határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken estétől szombaton hajnalig akár 60 perc várakozással lehet számolni.  Szombaton reggeltől délig kilépő irányban, illetve 11 órától 16 óráig belépő irányban alakulhat ki akár 30 perc várakozás. Vasárnap számolni kell reggel 10 órától késő estig a belépő buszok és személyautók számának emelkedésével, ami esetenként 30-60 perces várakozást eredményezhet. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60 percet hétvégén.

Csongrád megye

Röszke Autópálya Határátkelőhelyen, pénteken a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-60 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap belépő irányban a buszoknál 30-60 perc, míg a személyforgalmi sávon szintén 30-60 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat a ki- és a belépő irányban is.

A röszkei és az ásotthalomi közúti határátkelőhelyen a hétvége alkalmával 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

A Tiszasziget Közúti Határátkelőhelyen 30 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után, reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően, este a kilépő irányban.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-120 perc várakozási idővel lehet számolni, míg belépő irányban pénteken és szombaton, illetve a kamionstopot követően a jövő héten hétfőig 120 percet meghaladó várakozás is kialakulhat. A személyforgalomban belépő irányban vasárnap akár 30-60 perc várakozás kialakulásával számolhatunk. Továbbá a szombati napon belépő irányban az autóbuszok tekintetében 30-120 perc várakozás is kialakulhat.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein esetenként 30 perces várakozás alakulhat ki, pénteken a kilépő, vasárnap a belépő irányban. A Gyula Közúti Határátkelőhelyen a késő esti óráktól következő nap délelőttig alakulhat ki a teherforgalomban akár 30 perc várakozás.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2017. december 15-én 8 óra és 22 óra között a kilépő irányban 120 perc, a belépő irányban 60 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében. A tehergépjárművek esetében kilépő irányban december 16-án 8 óra és december 17-én 2 óra között belépő irányban 60 perc, kilépő irányban 120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. 2017. december 18-án, 19-én és 20-án 8 óra és 22 óra között a belépő irányban 60 perc, a kilépő irányban akár 120 perc várakozás szintén kialakulhat a teherforgalomban. A személygépjárművek tekintetében Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2017. december 16-án és 17-én 8 óra és 20 óra között a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony Közúti Határátkelőhelyen jellemzően a dinamikusan megnövekedő személyforgalom miatt alakulhat ki a hétvégén ki- és belépő irányban egyaránt 30-60 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

A tiszabecsi és a beregsurányi közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő és a belépő irányban is 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

A barabási (zárás 19 óra) és a lónyai (zárás 16 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, melynek mértéke elsősorban az átkelőhely zárását megelőző időszakban a ki- és belépő irányban is elérheti vagy meghaladhatja a 30 percet. A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kilépő forgalom esetén a zárást megelőző 30. perctől a Lónya Közúti Határátkelőhely helyett válasszák a Barabás Közúti Határátkelőhelyet. Javasoljuk továbbá, hogy a zárást megelőző 30. perctől a Barabás Közúti Határátkelőhely helyett válasszák az állandó nyitva tartású Beregsurány közúti határátkelőhelyet. Vállaj Közúti Határátkelőhelyen a hétvégi időszakban esetenként számolhatunk akár 30-60 perc várakozással.

Csengersima Közúti Határátkelőhelyen a reggeli-délelőtti időszakban a belépő irányban 30-60 perc, a kora délutáni és a kora esti órákban pedig kilépő irányban 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt.

Türelmesen és körültekintően, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek, legyenek tekintettel a megnövekedett járműforgalomra! A gyalogosok, kerékpárosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői! Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK légi felvétele – H. Szabó Sándor, aki szerdán tragikus hirtelenséggel elhunyt. Emlékét megőrizzük.

 

(Ezt a cikket 199 alkalommal tekintették meg.)