Autópálya Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2017 december 2 – 3.

A 2017. december 2. és 2017. december 3. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat – Police.hu

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M1

  • folyamatos munkavégzés: a 157+500-158+400 km szelvényben, a jobb pályatesten ellenőrző állomás próbaüzem miatt, pihenőhely lezárva (sávszélességek 3,75 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/órás sebességkorlátozás mellett;
  • folyamatos munkavégzés: a 159+000-158+000 km szelvényben, a bal pályatesten ellenőrző állomás próbaüzem miatt, pihenőhely lezárva (sávszélességek 3,75 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/órás sebességkorlátozás mellett;
  • 2017. november 27-től 2017. december 3-ig a 12+200-66+500 km szelvényben a bal, illetve a jobb pályatesten szalagkorlát javítása miatt, előzősáv és leállósáv zárása mobil tereléssel, 80 km/órás sebességkorlátozás mellett;
  • 2017. november 27-től 2017. november 3-ig a 12+200-66+500 km szelvényben a bal, illetve a jobb pályatesten kátyúzás miatt, haladósáv zárása mobil tereléssel, 80 km/órás sebességkorlátozás mellett;

M30

  • 2017. december 2-án az 5-0 km szelvényben a bal pályatesten, kátyúzás miatt haladósáv zárása mobil tereléssel, 80 km/órás sebességkorlátozás mellett;

M3

  • 2017. december 3-án a 175-176 km szelvényben a jobb pályatesten elválasztó sáv kaszálása miatt előzősáv zárása mobil tereléssel, 80 km/órás sebességkorlátozás mellett;

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. december 2. (szombat) 22 órától december 3. (vasárnap) 22 óráig tart.

2017. november 4-től (2018. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

2017. december 1. és 2017. december 7. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul :

Az adventi időszakban a közelgő karácsony, illetve az ünnepi készülődés miatt a hétvégén napközben élénkebb személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken.  

A hétvégén és a jövő hét elején, az évszaknak megfelelő nappali hőmérséklettel, számolhatunk. Éjszaka a hőmérséklet helyenként fagypont alá süllyed. Felhőképződéssel, köddel lehet számolni, továbbá egyes napokon nagyobb mennyiségű csapadék is érkezhet, helyenként havazás is kialakulhat, ami befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát. 

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e, azok érvényessége nem járt-e le.

A hazai és nemzetközi áruszállítók, az ünnepi kereskedelmi forgalom növekedése és az év vége miatt igyekeznek teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket, ami a közúti határátkelőhelyek teherforgalmát december 23-ig jelentősen megnöveli majd. Ez szintén vezethet várakozások kialakulásához a hatérátkelőhelyeken és alkalmanként jelentősen megemelheti az odavezető utak járműforgalmát is. 

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is meghaladhatja.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken estétől szombaton hajnalig akár 60-120 várakozással lehet számolni.  Szombaton reggeltől délig kilépő irányban, illetve 11 órától 16 óráig belépő irányban alakulhat ki akár 60-120 perc várakozás. Vasárnap számolni kell reggel 10 órától késő estig a belépő buszok és személyautók számának emelkedésével, ami esetenként 60-120 perces várakozást eredményezhet. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60-120 percet a hétvégén.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 180 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap belépő irányban a buszoknál 30-120 perc, míg a személyforgalmi sávon szintén 30-120 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban is.

Röszke és Ásotthalom közúti határátkelőhelyen a hétvége alkalmával 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Tiszasziget közúti határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-180 perc várakozási idővel lehet számolni, míg belépő irányban pénteken és szombaton, illetve a kamionstopot követően a jövő héten hétfőig 180 percet meghaladó várakozás is kialakulhat. A személyforgalomban belépő irányban vasárnap akár 30-60 perc várakozás kialakulásával számolhatunk. A fentieken túl a szombati napon belépő irányban az autóbuszok tekintetében 30-120 perc várakozás is kialakulhat.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein esetenként 30 perces várakozás alakulhat ki, pénteken kilépő, vasárnap belépő irányban. Gyula közúti határátkelőhelyen a késő esti óráktól következő nap délelőttig alakulhat ki a teherforgalomban akár 60 perc várakozás.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen 2017. december 1-jén 8 és 22 óra között a belépő irányban 60, kilépő irányban 120 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében. A tehergépjárművek esetében kilépő irányban december 2-án 8 óra és december 3-án 2 óra között belépő irányban 60, kilépő irányban 120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Szintén kialakulhat a teherforgalomban 2017. december 4-én és 5-én 8 és 22 óra között a belépő irányban 60, kilépő irányban 120 perc várakozás.

A személygépjárművek tekintetében Ártánd közúti határátkelőhelyen december 2-án és 3-án 8-20 óra között a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen, jellemzően a dinamikusan megnövekedő személyforgalom miatt alakulhat ki a hétvégén ki- és belépő irányban egyaránt 30-120 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-180 percet.

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-120, belépő irányban 60 esetenként 120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 16 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, melynek mértéke elsősorban az átkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is elérheti vagy meghaladhatja a 60 percet. A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kilépő forgalom esetén a zárást megelőző 30. perctől a Lónya közúti határátkelőhely helyett válasszák a Barabás közúti határátkelőhelyet! Javasoljuk továbbá, hogy a zárást megelőző 30. perctől a Barabás közúti határátkelőhely helyett válasszák az állandó nyitva tartású Beregsurány közúti határátkelőhelyet!

Vállaj közúti határátkelőhelyen a hétvégi időszakban esetenként számolhatunk akár 30-60 perc várakozással.

Csengersima Közúti határátkelőhelyen a reggeli-délelőtti időszakban belépő irányban 30-90 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor felvétele

 

(Ezt a cikket 263 alkalommal tekintették meg.)