Egykori szovjet autócsodával, Volgával jár munkahelyére Hatvan polgármestere…

Fotó: H. Szabó Sándor

A legszélesebb autó volt egykor a szocialista táborban

Az egykori szovjet hétszemélyes autócsodából – az M24-es Volgából, mely 1970-ben gördült le először a futószalagról, a legszélesebb volt egykor a szocialista táborban – mára már csak igen kevés üzemképes maradt.

Fotó: H. Szabó Sándor

A négyhengeres, felülszelepelt, 2400 köbcentiméteres motorja 186 Nm-es, 100-110 km/óra sebességet kedveli, ilyenkor a fogyasztása 9-10 liter benzin körül van. Készült belőle jó néhány V8-as motoros, automata váltós példány is, de csak a Szovjetunióban használta őket a KGB elfogásokra, üldözésekre.

Fotó: H. Szabó Sándor

Az M24 gyári adatai:

Motor: soros, négyhengeres, hengerenként kétszelepes, felülszelepelt benzinmotor, elöl hosszában beépítve. K 126 jelű karburátor. Hengerűrtartalom: 2445 cm3. Teljesítmény: 98 LE, 4500/perc fordulaton. Nyomaték: 186 Nm, 2400/perc fordulaton. Erőátvitel: négyfokozatú, kézi kapcsolású sebességváltó, hátsókerékhajtás. Egytárcsás száraz kuplung.

Nem kell tartani attól, hogy ez lesz a vidéki polgármesterek szolgálati gépkocsija, az állami közbeszerzések listáján nem szerepel, mert nem is gyártják már.

Fotó: H. Szabó Sándor

Ennek a típusnak az eredetihez hasonló, felújított kombi változatú példánya látható nap mint nap a hatvani városháza előtt kék köntösben, a polgármesteri parkolóban. Tulajdonosa Horváth Richárd, a város polgármestere, aki ezzel – a nemrég elkészült kedvencével –  jár otthonából a munkahelyére. Az amúgy gépészmérnök végzettségű városvezetőnek hobbija, a volt Szovjetunióban készült Lada és Volga típusok felújítása, melyek közül az 1600-as sárga Lada típusával sikeresen szerepel az országos kiállításokon.

Fotó: H. Szabó Sándor

Nemrég a Hungaroring Classicon az egyik legszebb autó lett „A sárga”. A Kelet-Európai kategóriában az első helyért járó díjat vehette át. Remélhetőleg a sok munkával, nemrég elkészült Volga is hoz majd babérokat számára. A helyiek és az idelátogató turisták szívesen örökítik meg magukat, a városháza előtt parkoló ritkaság előtt, mely turisztikai látnivaló lett.

Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

Kép és szöveg: H. Szabó Sándor

 

(Ezt a cikket 173 alkalommal tekintették meg.)