Bemutatók Busz hírek Hírek Márkahírek Volvo

BEMUTATTÁK A CURRUS ARIES – VOLVO EURO VI. AUTÓBUSZT

Bemutatták az Ikarus Járműtechnika Kft. és a Currus Zrt. kooperációjában készült Currus Aries – Volvo Euro VI. prototípust, amit Székesfehérváron  gyártanak. A jármű használható akár helyközi és távolsági autóbuszként, illetve speciális katonai, katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási igénybevételre is alkalmas. A Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési program részeként elkészült buszok a Magyar Honvédségnél fognak szolgálatot teljesíteni.Az eseményen beszédet mondott Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke. 

Fotó: Székesfehérvári Önkormányzati Kommunikációs Központ – Molnár Artúr
Az Ikarus Járműtechnika Kft-nél csütörtökön bemutatták a helyi gyártású Currus Aries – Volvo Euro VI. autóbuszt.

Dr. Simicskó István
 honvédelmi miniszter nyitotta meg a rendezvényt: „Történelmi pillanat ez, hiszen egy nagy múltú gyárnak, cégnek a követői lehetünk.” A miniszter felidézte az Ikarus történetét, az Uhri Imre 1895-ös alapítású kocsigyártó üzemétől az 1949-es államosításon át a 2007-ben történt bezárásig. „Amikor visszatekintünk a történetiségbe, büszkék lehetünk arra, hogy hazai termékként magyar emberek milyen kiváló autóbuszokat állítottak elő, és a világ élvonalába tudtunk tartozni.” – fogalmazott, és emlékeztetett, hogy a ’70-es években a világ negyedik legtöbb buszát, 1971-ben például 100 ezer autóbuszt gyártott az Ikarus. A jövőt illetően a Honvédelmi Minisztérium elmúlt 25-26 évének legkiterjedtebb haderő-fejlesztési programjáról, a Zrínyi 2026-ról beszélt, kiemelve a HM elöregedett buszparkjának problémáját. A fejlesztésekhez szükség van új autóbuszokra mind a határvédelem, a balkáni missziók, mind a személyszállítás terén. A Currus, az Ikarus és a Volvo együttműködésével megtörtént a prototípusok legyártása, a próbaüzem. A miniszter elmondta, hogy a felvállalás alapján száz új busszal látják el a honvédséget – ez évi negyven buszt jelent 2019-ig – a hatékony feladatellátás céljából. A város sokat tett azért, hogy a program elinduljon, ami itt újabb munkahelyeket jelent, a hadiipari fejlesztések pedig jótékony hatással bírnak a magyar gazdaságra, hangsúlyozta.

Fotó: Székesfehérvári Önkormányzati Kommunikációs Központ – Molnár Artúr

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője kifejezte: „Nem túlzás azt állítani, hogy nekünk, székesfehérváriaknak ez a mai nap ünnep. Sok-sok évtized után a Maroshegyen az Ikarus gyár csarnokaiba újra élet költözött, lázas munka folyik: a Currus és az Ikarus fejlesztésében készülnek azok a buszok, amelyek a Magyar Honvédségnél fognak szolgálatot teljesíteni.” A döntés korszakosnak nevezte, amely alapján Magyarországon újra buszok készülnek. Kiemelte, hogy szinte az utolsó utáni pillanatban sikerült megmenteni azt a tudást és gyártási kultúrát, ami évtizedekig jelen volt Székesfehérváron. Azt mondta, hogy ezt a kultúrát meg kell őrizni, tovább kell tovább fejleszteni, hogy hazánkban és a világban az Ikarus újra a legnagyobbak között lehessen.

Széles Gábor
 az Ikarus vállalatcsoport elnöke a lehetőséget hangsúlyozta, amivel most a Videoton Holdinghoz képest lemaradt Ikarus újra fejlődhet: részben saját stratégiáinak, részben az állam hadiipari megrendeléseinek köszönhetően. Elmondta, hogy komoly, 1,5-2 milliárd forint értékű technikai beruházások történtek az üzemben: korábban egy autóbusz előállításához 1,5-2 ember kellett, a jelenlegi technológiákkal átlagosan 0,2 élő munkaerő szükséges egy busz gyártásához. Amennyiben sikerül elérni az évi 3000 busz gyártását, az legalább 600 embernek teremthet munkahelyet. Az Ikarusban kódolva van a hadiipari gyártás, mondta, és a második világháború idején kapott kiváló minősítésre, valamint a balkáni háborúkban való jelenlétükre utalt. Hangsúlyozta, hogy az új multifunkciós autóbusz nemcsak hagyományos csapatszállításra alkalmas, hanem négy órán belül másik üzemmódra állítható át, például kórházi vagy rabszállításra. Széles Gábor azt mondta, hogy ezzel a képességgel a NATO-piacokon is versenyképes jármű lehet.

Fotó: Székesfehérvári Önkormányzati Kommunikációs Központ – Molnár Artúr

Régi álom valósul meg a székesfehérvári buszgyártással, fogalmazta meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek szerepük van ebben, kiemelten a magyar kormánynak és az együttműködő vállalatoknak. A történelmi jelentőségű lépésről azt mondta: „Itt vagyunk a világban is ismert brand újraéledésén, ami a város számára kiemelt jelentőségű. Nem nagyon van Székesfehérváron olyan család, amelyik a Köfém – Videoton – Ikarus hármashoz ne kötődött volna az elmúlt évtizedekben. (…) Most a harmadik kapott egy olyan pályát, egy olyan lehetőséget, amivel a következő évtizedeket meg tudja alapozni.” – fejezte ki a polgármester, majd hozzátette, hogy reményei szerint az autóbusz polgári hasznosításának a lehetőségeit számba véve egyszer a város közösségi közlekedésének feladatait Ikarus-buszok látják majd el.

A sajtóesemény végén a résztvevőknek kipróbálási lehetőséggel egybekötve bemutatták a járművet.

Az eseményen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, a város alpolgármesterei, önkormányzati képviselői, valamint az együttműködő cégek vezetői, képviselői.

A projektről

A Currus Zrt. 2013-ban olyan busz típusú bázisjárművet fejlesztett ki a Volvo Bus-szal együttműködésben, amely több belső kialakítás szinkronizált megvalósítását teszi lehetővé – alkalmas lehet 45-50 személy vagy sebesültek szállítására, kialakítható benne tárgyaló, illetve törzsbuszként is üzemelhet –, használható elővárosi, helyközi autóbuszok építéséhez, kedvező az üzemanyag-fogyasztása, valamint megbízható működés és alacsony üzemeltetési költségek jellemzik. A Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. együttműködésének eredményeként 2015 júniusában került forgalomba a Currus Aries – Volvo típusú jármű, amit a Magyar Honvédség tesztelt. 2016 decemberében szerződést kötöttek speciális szállítási és munkahelyi igények kielégítését biztosítani tudó prototípus kialakítására azzal a céllal, hogy a Magyar Honvédségnél speciális feladatokra alkalmazható, többfunkciós gépjárművet készítsenek. Az összeállított vázszerkezetet 2017. április 28-án a Volvo minőségbiztosítási képviselője megfelelőre minősítette, és a Társaság 40 darab autóbusz gyártását vállalta 2018. június 30-ig. A nyár folyamán elkészült a jármű kocsiteste, majd megkezdték a vázszerkezetek és szegmensek legyártását: az EURO VI-os motorral szerelt prototípus augusztus végére készült el.

A Currus Aries – Volvo 100 km/h sebességgel is haladhat autópályán, felszerelték vészfék-asszisztenssel és sávtartó-automatikával. Az üléseket – amelyek dönthetőek és oldalra kihúzhatóak –biztonsági övvel látták el, valamint USB-töltő és egyedileg állítható légbefúvó is szerepel a tartozékok között. A járművet 320 lóerős, soros hathengeres, D8K típusú Volvo motor hajtja, amelyhez 12 sebességes sebességváltó csatlakozik. Erősített vázszerkezetének köszönhetően a helyközi és távolsági autóbuszként való üzemelés mellett speciális katonai, katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási igénybevételekre is alkalmas.

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr

Forrás: Székesfehérvári Önkormányzati Kommunikációs Központ

 

(Ezt a cikket 836 alkalommal tekintették meg.)