Bemutatók Ford Hírek Kishaszonjárművek Környezetbarát Márkahírek

Bemutatkozik A Ford Transit Plug-in Hybrid áruszállító

A Ford új plug-in hibrid (PHEV) hajtású Transit Custom áruszállítóját arra tervezték, hogy a városon belüli útszakaszok nagy részén tisztán elektromos hajtással haladjon. Az autó dinamikus bemutatója az angliai Millbrookban rendezett Cenex Alacsony Széndioxid-kibocsátású Járművek 2017 nevű rendezvényen lesz.

A Transit Custom PHEV a vállalat azon törekvésének szellemében született, hogy a Ford megfizethető és sokoldalú elektromos járműveket kínáljon vásárlóinak. Az új modell 2017 végén tűnik fel először a közutakon, amikor a Ford 20 darab PHEV-hajtású Transitot ad át flottaüzemeltetők számára egy 12 hónapos londoni kísérlethez. A projekt azt vizsgálja majd, milyen mértékben járulhatnak hozzá az alacsony károsanyag-kibocsátású, plug-in hibrid hajtású elektromos járművek a levegőminőség javításához, miközben fokozzák az áruszállítás hatékonyságát a nagyvárosi forgalomban, amely a legkeményebb munkakörnyezetet jelenti a haszongépjárművek számára.

A várhatóan 2019-ben gyártásba kerülő Transit Custom PHEV fejlett hibrid rendszere több mint 50 kilométeren át képes kizárólag az elektromotor erejével mozgatni az autót; az elektromos hajtásláncot a többszörösen díjnyertes Ford EcoBoost motor egészíti ki. Ha a konnektoros töltések között hosszabb útszakaszok is adódnak, akkor az EcoBoost motor is tölti a jármű akkumulátorát, tovább fokozva az autó hatékonyságát és használati értékét.

“A vállalkozások már több mint 50 éve számíthatnak a Transitra, ha kemény munkáról van szó – és az a szándékunk, hogy ez most, az elektromos korszakba lépve se változzon meg,” nyilatkozta Mark Harvey, a Ford Európa városi elektromos áruszállító programjának igazgatója. „A PHEV-hajtású Transitok megjelenése a közutakon fontos mérföldkő, és már nagyon várjuk, hogy a Transport for London vállalattal és más flottaüzemeltetőkkel közösen kiderítsük, hogyan járulhatnak hozzá ezek a haszongépjárművek a városi áruszállítás emissziójának és költségeinek csökkentéséhez.”

Londonban a haszongépjárművek 280.000 fuvart, azaz közel 13 millió kilométert teljesítenek egy-egy tipikus hétköznapon. E munka 75 százalékát a csúcsforgalom idején végzik a kisáruszállítók, és ilyenkor London belvárosában óránként több mint 7000 ilyen jármű közlekedik.

“A tisztább áruszállítók – mint amiket ebben a kísérletben is használunk – segítenek majd a fuvarozó és flottaüzemeltető szektornak, hogy csökkentsék a munkájukkal járó emissziót, hozzájárulva a főváros kritikus mértékű légszennyezésének mérsékléséhez. A kísérleti projektből származó, felbecsülhetetlenül értékes adatokat LoCITY programunkban is hasznosítani fogjuk, melynek célja, hogy a vállalkozásokat zöldebb autók használatára ösztönözze,” mondta Lilli Matson, a Transport for London közlekedési stratégiai igazgatója.

A londoni flottakísérlet egyik résztvevője a helyi tömegközlekedési vállalat, a Transport for London, valamint több olyan szervezet, amelyek munkája a városi környezethez kapcsolódik*, például a londoni rendőrség, a Metropolitan Police. A 20 autóban fejlett telematikai rendszer gyűjt majd adatokat az egyes felhasználási területekre jellemző futásteljesítményről, használati módról és környezeti hatásokról, s ezek elemzése után kiderül, hogyan aknázhatók ki legjobban az elektromos hajtás előnyei.

Emellett a járműveket geofencing-technológiával is felszerelik, ami az autó pillanatnyi tartózkodási helye alapján képes megváltoztatni a hajtáslánc működését. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy amikor a Transit Custom PHEV a belvárosban belép egy alacsony károsanyag-kibocsátási zónába, a hibrid rendszer automatikusan elektromos hajtásra kapcsol.

A Ford az első tömeggyártó, amely PHEV technológiát kínál a haszongépjármű-piac ezen szegmensében. A hálózatról feltöltött akkumulátorokkal a jármű nulla károsanyag-kibocsátással haladhat, amellett pedig a kompakt méretű és üzemanyag-takarékos EcoBoost motor is kiegészíti ezt a töltést. A Transit Custom PHEV hajtáslánca soros hibrid rendszerű, ami azt jelenti, hogy a kerekeket nem a belsőégésű motor, hanem az elektromotor hajtja.

A kompakt méretű, folyadékhűtésű lítium-ion akkumulátorcsomag a rakodótér padlója alatt található, és a raktér mérete ugyanakkora, mint a normál hajtású Transit Custom modellé.

A PHEV technológia rendkívül előnyös a nagyvárosi használathoz. Az autó akár 50 kilométert is megtehet nulla károsanyag-kibocsátással, és ez a hatótávolság több mint 500 kilométerre növelhető a benzinmotorral, vagyis sosem kell tartani az akkumulátor lemerülésétől. Ráadásul a PHEV-hajtás nagyobb hasznos teherbírást kínál, mint a tisztán elektromos hajtás, miközben az akku gyorsan és könnyen feltölthető a normál elektromos hálózatról.

A 20 darab Transit Custom PHEV modellből álló kísérleti flotta kifejlesztését 4,7 millió angol fonttal támogatta a brit kormány által alapított Fejlett Hajtásmód Központ. Az áruszállítókat az Egyesült Királyságban, a Ford duntoni műszaki központjában és a Banburyben működő Fejlett Hajtásmód Központban tervezték.

A Ford 2015-ben és 2016-ban is Európa első számú haszongépjármű-márkája volt, és az idei év első hét hónapjában ezt a pozícióját 13.3 százalékos piaci részesedéssel erősítette meg. A Transit Custom PHEV is része a Ford globális projektjének, amelynek keretében az autógyártó és mobilitási vállalat 2020-ig 4,5 milliárd dollárt fektet olyan elektromos hajtású autók fejlesztésébe és gyártásába, amelyek sokoldalúan, gazdaságosan és élvezetesen használhatók. A Ford azt tervezi, hogy az elkövetkező öt év során 13 új elektromos hajtású autót mutat be világszerte, köztük egy tisztán elektromos hajtású SUV modellt, amit Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában forgalmaznak majd.

A Ford nemrégiben ismertette ambiciózus kínai elektromosautó-stratégiáját, megerősítve, hogy 2025-re a Kínában forgalmazott Ford-modellek 70 százalékához elektromos hajtást is választhatnak majd a vásárlók. Augusztusban a Ford szándéknyilatkozatot írt alá a nulla károsanyag-kibocsátású elektromos hajtású autók legnagyobb kínai gyártójával, a Zotye Automobile Co., Ltd. vállalattal, hogy felmérik az elektromos autók új generációja bemutatásának lehetőségeit a világ legnagyobb autópiacán.

Emellett a Ford egy közös projektben vesz részt a Deutsche Post DHL Csoporttal elektromos hajtású kézbesítő járművek gyártására. 2018 végéig 2500 darab e-van készül majd el, így ez a társulás lesz Európa legnagyobb gyártója a közepes méretű elektromos haszongépjárművek piacán. A StreetScooter WORK XL nevű jármű alapját a Ford Transit szolgáltatja, amelybe elektromos hajtásláncot telepítenek; az autó speciális felépítményt kap, amely megfelel a Deutsche Post DHL szabványainak.

# # #

* A kísérletben részt vevő vállalatok, amelyek már aláírták az erről szóló megállapodást (1 db jármű, ha másként nem jelezzük):

 • Addison Lee
 • Autoglass
 • British Gas
 • BSkyB
 • Clancy Plant
 • DPD
 • Heathrow Airport
 • Kier
 • Mears
 • Metropolitan Police (2 jármű)
 • Morrison Utility Services
 • Speedy Services
 • Transport for London (3 jármű)

A Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. Az összesen mintegy 202.000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 62 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-k és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. Ugyanakkor a Ford lendületesen dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv alapján, aminek célja, hogy piacvezetővé tegye a vállalatot a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan működő autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területén. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Amennyiben több információra van szüksége a Ford termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company szolgáltatásairól, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 52.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 66.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

Forrás és kiemelt kép: Ford

 

(Ezt a cikket 36 alkalommal tekintették meg.)