Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2017 szeptember 2 – 3.

A 2017. szeptember 2. és 2017. szeptember 3. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Illusztráció – ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M1

Folyamatos munkavégzés: a 156+700-160+550 km szelvényben a jobb pályatesten ellenőrző állomás építése miatt sebességkorlátozás, leállósáv lezárva (belső sávszélesség 3,75 m, külső sávszélesség 3,75 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;

2017. augusztus 29-2017. szeptember 20-ig a 160+600-158+300 km szelvényben a bal pályatesten ellenőrző állomás építése miatt sávelhúzás lesz jobbra (belső sávszélesség 2,75 m, külső sávszélesség 3,75 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M5

Az M5 Autópályán Szatymaz térségében a 149-es és 153-as kilométerszelvények között 2017. augusztus 22-től szeptember 2-ig burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A munkavégzés ideje alatt forgalomterelésre és esetleges torlódásra kell számítani a közlekedőknek.

A munkálatok első ütemében a Szeged irányába tartó forgalmat 2017. augusztus 22-től a 149-es és 153-as kilométerszelvények között a haladó sávba terelik az előző sáv zárása mellett, majd a haladó sávi munkavégzés ideje alatt az előző sávon haladhat a forgalom. A burkolatfelújítás ideje alatt a szatymazi pihenőhely elérhető az utazók számára. A munkavégzés ideje alatt 60 és 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényes. (www.aka.hu)

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. szeptember 2. (szombat) 22 órától szeptember 3. (vasárnap) 22 óráig tart.

Szeptember 1-től az államhatártól a telephelyig vagy az első lerakóhelyig már nem szabad „hazagurulni”.

Figyelmeztetés a közlekedőknek

Türelmesen és körültekintően, a megnövekedett forgalomra való tekintettel közlekedjenek.

A gyalogosok, kerékpárosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

A 2017. szeptember 1. és 2017. szeptember 7. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A horvát és a görög tengerpartra utazók, illetve a hazautazó vendégmunkások egyidejű megjelenése Magyarország schengeni külső határain elsősorban a személyforgalomban idézhet elő várakozást a közúti határátkelőhelyeken. Kilépő irányban péntektől szombat délig növekszik meg a forgalom, míg péntek reggeltől vasárnap estig kiemelkedően erős belépő forgalommal kell majd számolni minden viszonylatban.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-90 percet is meghaladhatja.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma.

Zala megye

Hétköznapokon a személyforgalomban nem számolunk várakozások kialakulásával. Letenye autópálya határátkelőhelyen péntek késő délutántól kilépő irányban várható a forgalom élénkülése. Szombaton délelőtt kilépő, délután belépő, vasárnap belépő irányban alakulhat ki intenzívebb forgalom, amely 30-60 perces várakozást eredményezhet. A buszforgalomban szintén a hétvégén várható forgalomélénkülés, amely időszakonként maximum 30-60 perces várakozás kialakulásával járhat.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye közúti határátkelőhelyein (elsősorban Udvar közúti határátkelőhelyen) a hétvégén, pénteken kilépő, míg szombaton és vasárnap belépő irányban várakozás kialakulásával számolunk, tekintettel a Nyugat-Európából haza- és visszautazó vendégmunkásra.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein, a hétvégén intenzív kilépő személyforgalommal számolunk, elsősorban péntek délutántól estig. A megnövekedett forgalom miatt esetenként várakozás alakulhat ki a személyforgalomban, amelynek mértéke a személyforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen elérheti a 30 percet. Szombaton és vasárnap számolni kell a belépő buszok és személyautók számának emelkedésével, ami esetenként 30-120 perces várakozást eredményezhet Tompa közúti határátkelőhelyen. Ezen a határátkelőhelyen pénteken és szombaton reggel a kilépő teherforgalomban is kialakulhat várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-60 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Péntektől vasárnap estig a belépő irányban a buszoknál 60-180 perc, míg a személyforgalmi sávon 30-180 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban.

Röszke és Ásotthalom közúti határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-180 perc várakozási idővel lehet számolni, míg belépő irányban pénteken és szombaton, illetve a kamionstopot követően a jövő héten hétfőig 180 percet meghaladó várakozás is kialakulhat. A személyforgalomban belépő irányban pénteken, szombaton és vasárnap akár 30-60 perc várakozás kialakulásával számolhatunk. A fentieken túl a szombati napon belépő irányban az autóbuszok tekintetében 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a forgalom intenzitása megerősödhet az autópálya határátkelőhelyen kialakult várakozás miatt. Ebben az esetben, a személyforgalomban a fentebb jelzett napokon elsősorban belépő, esetenként kilépő irányban is előfordulhat 30 perc várakozás.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a hét utolsó munkanapján kilépő irányban az átutazó vendégmunkások, valamint szombaton és vasárnap a reggeli időszakban a fürdőlátogatók megjelenése okozhat forgalomtorlódást, mind kilépő, mind belépő irányban maximum 30 perc várakozás kialakulásával számolunk. A buszok tekintetében a hétvégi időszakra tevődik a forgalom nagy része és 30-60 perc várakozás alakulhat ki eseti jelleggel elsősorban belépő irányban.

Tiszasziget közúti határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein jelentősebb forgalomnövekedéssel, illetve várakozás kialakulásával nem számolunk, azonban hétvégén a reggeli időszakban belépő irányban, a kora esti órákban pedig kilépő irányban megemelkedhet a személyforgalom.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen szeptember 2-án 15 óra és 22 óra között 120 perc várakozás alakulhat ki a kilépő, 60 perc várakozás a belépő tehergépjárművek tekintetében. A tehergépjárművek esetében szeptember 3-án 23 órától szeptember 4-én 22 óráig a kilépő irányban 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

A személygépjárművek tekintetében augusztus 26-án és 27-én 8 óra és 20 óra között kilépő irányban 30, míg belépő irányban 60 perc várakozással lehet számolni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 30-120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-180 percet.

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-120, belépő irányban 30 perc, esetenként 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 16 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, melynek mértéke a zárást megelőző időszakban elsősorban kilépő irányban esetenként elérheti a 60-120 percet. A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kilépő forgalom esetén a zárást megelőző 30. perctől a Lónya közúti határátkelőhely helyett válasszák a Barabási közúti határátkelőhelyet. Javasoljuk továbbá, hogy a zárást megelőző 30. perctől a Barabás közúti határátkelőhely helyett válasszák a 24 órás nyitva tartású Beregsurányi közúti határátkelőhelyet.

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a hétvégi időszakban, valamint a reggeli, délelőtti időszakban belépő irányban 15-60 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk, a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt. Csengersima közúti határátkelőhely forgalmát tovább növelheti a vasárnap és hétfőn kilépő vendégmunkások utazása, ami a nap bármely időpontjában, akár 60 perc várakozást is okozhat. 

ORFK Kommunikációs Szolgála

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor felvétele

 

(Ezt a cikket 456 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical