Bemutatók Érdekességek Hírek Kiemelt hírek

„A bolygó hollandi” Hatvanban: „Józsi” a földön, a levegőben és a vízen

A világ számos országában közlekednek egykori tanítványai

„Józsi” így ismerik tanítványai és ismerősei, a mindig vidám, derűvel megáldott Garamszegi József gépjárművezető oktatót, aki több mint három évtizede-hobbiként-végzi mindennapi munkáját. A gépjárművekkel és az emberekkel való foglalkozás, a kulturált közlekedés okítása mindig szívügye volt. Nap mint nap, évszakoktól függetlenül, a közúton éli mindennapi életét, hol egy személy, vagy egy tehergépjármű, hol egy busz „anyósülésében” mint oktató.

Fotó: H. Szabó Sándor

Nagy figyelmet, felelősséget is jelent számára, a kezdő vezetőkkel a nagy forgalomban közlekedni. „Józsit” többet látni „T” betűs táblával ellátott gépjárműveivel Hatvanban naponta, mint rendőrt az utcán. Büszke arra, hogy eddig több mint kétezren tettek sikeres vizsgát és szereztek jogosítványt egykori tanítványai közül. Jó páran az Európai Unió országaiban, a tengerentúlon közlekednek balesetmentesen.

Fotó: H. Szabó Sándor

Az utóbbi időben új színfolt lett a palettán, hogy a nők nem csak személyautóra, hanem tehergépjárműre és buszra szeretnének jogosítványt szerezni és ezt hivatásként gyakorolni. Jól is jön az utánpótlás, hiány van mindkét területen, mert sokan külföldre mentek dolgozni.

Fotó: H. Szabó Sándor

A gyengébb nemet könnyebb oktatni mint a férfiakat-mondja. Sokkal érzékenyebben reagálnak adott esetekben a közlekedés ritmusára, óvatosabbak, kerülik a felelőtlen szituációkat.

Fotó: H. Szabó Sándor

Mi tagadás néha, még az én korosodó szívemet is megdobogtatja egy-két csinosabb tanítvány, de ez nem több egy dobbanásnál. Hiszen ő tanítvány és én az oktató vagyok. Nem szabad visszaélni ezzel. Néha ha olyan kedvem van, megszoktam hívni őket egy sétarepülésre Bátonyterenyére a reptérre, hogy a magasból is láthassák hol élnek, laknak.

Fotó: H. Szabó Sándor

Apropó sétarepülés. Mi köze egy oktatónak a repüléshez. „Józsinak” második, de nem az utolsó hobbija a repülés lett. Jó pár évvel ezelőtt ismerkedett meg a bátonyterenyei Kolocsányi Ferenc repülőgép építővel, aki elvitte egy körre. Egyből beleszeretett a repülésbe, és megkérte építsen neki is egy kis motoros sportgépet.

Fotó: H. Szabó Sándor

„Zodiac 601” két személyes típus egy év alatt elkészült, mely nem került többe mint egy jobb gépkocsi. Sokat volt a levegőben vele a városa felett is. Ő tartotta karba, midig üzembiztos volt.

Fotó: H. Szabó Sándor

Azóta már az oktatói képesítést is megszerezte a gépre. De újabb szerelem jött. Ha már a levegőben és a földön is oktathat, már csak a víz hiányozhat. Ez is meg lett nemrég egy napsütéses hajókázás adta hozzá az ihletet.

Fotó: H. Szabó Sándor

A tengeren vitorlásra és harminc tonnás hajóra is lett képesítése. Hatvan határát ugyan nem nyaldossák a tenger hullámai, de az uniós passzussal a hazai vizeken is tud boldogulni vele.

Fotó: H. Szabó Sándor

Nemrég egy artista tanítványa volt, aki egykerekű kerékpárjával jött az oktatásra. A mi „Józsink” a különös eszközbe is beleszeretett. Tanfolyam végeztével mindketten megtanultak vezetni, ki gépjárművet, ki az egykerekűt, melyhez igaz nem adtak jogosítványt. Az artista látva oktatója lelkesedését neki ajándékozta munkaeszközét. „Gyakorlat teszi a mestert”-mondja közmondás.

Fotó: H. Szabó Sándor

Nem csak a városba, vagy országosan, csak keveseknek lehet ilyen sokrétű képesítése. Garamszegi József ezek közé tartozik, akik keresik a kihívásokat, a megmérettetéseket, ez élteti őt.

Fotó: H. Szabó Sándor

Utószóként: Amúgy lett egy újabb szerelme is, arról majd később, ha beérett, értesíteni fog.

Fotó: H. Szabó Sándor

Kép és szöveg: H. Szabó Sándor

 

(Ezt a cikket 1261 alkalommal tekintették meg.)