Autópálya Határinfó Hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2017 július 1 – 2.

A 2017. június 30. és 2017. július 2. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M1

Folyamatos munkavégzés június 21-től: a 156+700-160+550 km szelvényben a jobb pályatesten ellenőrző állomás építése miatt sávelhúzás lesz jobbra és a  H2 sáv zárására kerül sor (belső sávszélesség 3,00 m, külső sávszélesség 3,70 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

Folyamatos munkavégzés: a 160+600-158+300 km szelvényben a bal pályatesten ellenőrző állomás építése miatt sávelhúzás lesz balra és a leállósáv zárására kerül sor (belső sávszélesség 2,75 m, külső sávszélesség 3,75 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

M5

Az M5 Autópálya Budapest felé vezető oldalán a 143-as és 147-es kilométerszelvények között 2017. június 25-től július 8-ig burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A munkavégzés ideje alatt forgalomterelésre és esetleges torlódásra kell számítani a közlekedőknek.

A 143-as és 147-es kilométerszelvények között a felújítási munkálatok ideje alatt a Budapest irányába tartó forgalmat az első ütemben a haladó sávba terelik az előző sáv zárása mellett. A második ütemben a haladó- és leállósávi munkavégzés alatt az előző sáv áll az utazók rendelkezésére. A második ütemben a balástyai csomópont részleges lezárásra kerül.

A munkálatok várhatóan július 8-án befejeződnek az érintett szakaszon. A munkavégzés ideje alatt 60 és 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényes. (www.aka.hu)

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. július 1. (szombat) 15 órától július 2. (vasárnap) 22 óráig tart.

A külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak”, júliusban és augusztusban kamionstop ideje alatt is.

A 2017. június 30. és 2017. július 6. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A horvát és a görög tengerparton a nyári üdülési szezon megkezdése Magyarország schengeni külső határain, főként a szerb és a horvát, kisebb mértékben a román viszonylatban a kilépő irányban, elsősorban a buszok forgalmában idézhet elő várakozást a közúti határátkelőhelyeken. A jövő héten egyes országokban befejeződik az iskola és megkezdődik a nyári szünet, ami már csütörtök délutántól további forgalomnövekedés okozhat.

A szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma.

Zala megye

Hétköznapokon a személyforgalomban nem számolunk várakozások kialakulásával. Letenye Autópálya Határátkelőhelyen péntek késő délutántól kilépő irányban várható a forgalom élénkülése, szombaton délelőtt kilépő, délután belépő, vasárnap belépő irányban alakulhat ki intenzívebb forgalom, amely maximum 30-40 perces várakozást eredményezhet.

A buszforgalomban hétvégi napokon várható forgalomélénkülés, amely időszakonként maximum 30-40 perces várakozás kialakulásával járhat.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye közúti határátkelőhelyein (elsősorban Udvar Közúti Határátkelőhelyen) a hétvégén kismértékű várakozás kialakulásával számolunk, tekintettel a Nyugat-Európából kiutazó nagyszámú nyugat-balkáni, (többségében bosnyák) vendégmunkásra.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein a következő egy hétben intenzív kilépő forgalommal számolunk, elsősorban péntek délutántól. A megnövekedett forgalom esetenként torlódások kialakulását okozhatja, a várakozás pedig elérheti Tompa közúti átkelőhelyen személyforgalomban a 30-60, Hercegszántón a 30 percet. Az 53-as főút 75000 és a 76000 méterszelvénye között félpályás útlezárás van (kb. 600-700 méter hosszan), útépítés miatt, a forgalmat jelzőlámpa irányítja. Tompa közúti határátkelőhelyen pénteken és szombaton reggel a kilépő teherforgalomban alakulhat ki várakozás. Szombaton és vasárnap számolni kell a belépő buszok számának emelkedésével (fürdő turisták), ami esetenként 30-60 perces várakozást eredményezhet.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen pénteken és szombaton a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 180 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap belépő irányban a buszoknál 120 perc, míg a személyforgalmi sávon 30-120 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat kilépő irányban.

Röszke és Ásotthalom közúti határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Tekintettel arra, hogy Németország több tartományában is elkezdődött az iskolai szünet, kilépő oldalon a prognosztizált várakozást meghaladó várakozás is kialakulhat.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-180 perc várakozási idővel lehet számolni, míg belépő irányban pénteken és szombaton, illetve a kamionstopot követően a jövő héten hétfőig 180 percet meghaladó várakozás is kialakulhat. A személyforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati, valamint a vasárnapi napon 30-60 perc várakozás alakulhat ki, illetve belépő irányban pénteken, szombaton, valamint csütörtökön 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk. A fentieken túl a szombati napon belépő irányban az autóbuszok tekintetében 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a forgalom intenzitása megerősödhet az autópálya határátkelőhelyen kialakult várakozás miatt. Ebben az esetben, a személyforgalomban a fentebb jelzett napokon elsősorban belépő, esetenként kilépő irányban is előfordulhat 30-60 perc várakozás.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen a hét utolsó munkanapján kilépő irányban az átutazó vendégmunkások, valamint szombaton és vasárnap a reggeli időszakban a fürdő látogatók megjelenése okozhat forgalomtorlódást, mind kilépő, mind belépő irányban maximum 60 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében vasárnap és hétfőn belépő irányban, csütörtökön, pénteken és szombaton kilépő irányban kell nagyobb forgalomra számítani, viszont várakozás kialakulása nem valószínű. A buszok tekintetében a hétvégi időszakra tevődik a forgalom döntő többsége, kb. 30 perc várakozás alakulhat ki eseti jelleggel.

Tiszasziget Közúti Határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

A szomszédos határátkelőhelyeken esetlegesen kialakuló várakozás a forgalmat Kiszombor HRK határátkelőhelyeire tereli, így a várakozások párhuzamosan itt is nőhetnek.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein jelentősebb forgalom növekedéssel, illetve várakozás kialakulásával nem számolunk, azonban hétvégén a reggeli időszakban belépő irányban, a kora esti órákban pedig kilépő irányban kis mértékben megemelkedhet a személyforgalom a Magyarországra strandolási célból érkező román állampolgárok utazási kedve miatt.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, június 30-án és július 1-jén 8 órától 22 óráig a kilépő tehergépjárművek tekintetében 120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. Július 1-jén 8 órától 22 óráig, valamint június 2-én 23 órától június 3-án 22 óráig a tehergépjárművek esetében belépő irányban 60 perc, míg kilépő irányban július 2-án 23 órától július 3-án 22 óráig 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-120 perc, belépő irányban 30-90 perc várakozással kialakulásával lehet számolni. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-120, belépő irányban 30 perc, esetenként 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 16 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, melynek mértéke a zárást megelőző időszakban elsősorban kilépő irányban esetenként elérheti a 60-120 percet. A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kilépő forgalom esetén a zárást megelőző 30. perctől a Lónya közúti határátkelőhely helyett válasszák a Barabási közúti határátkelőhelyet. Javasoljuk továbbá, hogy a zárást megelőző 30. perctől a Barabás közúti határátkelőhely helyett válasszák a 24 órás nyitva tartású Beregsurányi közúti határátkelőhelyet.

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a hétvégi időszakban, valamint a reggeli-délelőtti időszakban belépő irányban 15-30 perc, a kora délutáni-kora esti órákban pedig kilépő irányban 30-90 perc várakozás kialakulásával számolunk, a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt (fürdőturizmus).

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor felvétele

 

(Ezt a cikket 223 alkalommal tekintették meg.)