Gazdaság Hírek

Hernádi Zsolt: eredményes éven van túl a Mol

Eredményes éven van túl a Mol-csoport, miközben az olajiparban problémát okoznak a csökkenő árrések, valamint az olajipari termékek hozamának és a kőolaj világpiaci árának mérséklődése – mondta Hernádi Zsolt, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója a közgyűlést követő sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (b) és Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Mol éves rendes közgyűlésén a Budapest Music Centerben 2017. április 13-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A múlt év teljesítményét értékelve ismertette: 2016-ban a Mol növelte kitermelését azokon a területeken, amelyekről sokan azt mondták, már kimerülőben vannak. Növelte továbbá az értékesítést, valamint az értékláncot, és elkezdte a cég az új hosszú távú stratégia szellemében a kiskereskedelmi megközelítést, a benzinkutak értékesítőhelyekké történő átalakítását.

Emlékeztetett, hogy szintén a Mol 2030 elnevezésű stratégia keretében a cég egyre nagyobb hangsúlyt helyez a vegyiparra, ezáltal 2021-ig mintegy 1,9 milliárd dollárt, a következő tíz évben pedig 2,5 milliárd dollárt költ iparági beruházásokra.

Hernádi Zsolt az MTI kérdésére, hogy meddig növekedhetnek idén az üzemanyagárak, folytatódik-e a jövedéki adó csökkenése ellenére az utóbbi hetekben tapasztalt emelkedés, úgy nyilatkozott: ezt nem tudja előre megjósolni a vállalat, a benzin és a gázolaj átlagára nem csupán a jövedéki adó mértékétől függ, hanem befolyásolja a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam.

Kifejtette, hogy a Mol tartósan hordónkénti 40-60 dolláros olajárral számol, ugyanakkor ez nem zárja ki, hogy nem lesznek kiugrások, részben egy esetleges kereslet-kínálati egyensúlyvesztés, illetve politikai feszültségek hatására. Hozzátette, hogy az olajkonszern általában úgy számol, hogy egy százaléknyi kínálati kiesés, 10 százalékos áremelkedést produkál. Hernádi Zsolt szerint a jövedéki adó még ingadozhat az idén, a forint árfolyamot viszont nem látja előre a Mol.

A Mol részesedésének kivásárlásával kapcsolatban az INA horvát olajvállalatból az elnök-vezérigazgató azt válaszolta: a Mol nem hallott a horvát fél decemberi nyilatkozatától eltérő véleményt, a magyar olajkonszern várja a horvát kormány következő lépését. (A horvát kormány decemberben jelentette be, hogy Horvátország visszavásárolja az INA részvényeit a Moltól.)

A Mol akvizíciós terveit firtató újságírói kérdésre pedig azt mondta: a készletmennyiség fenntartása érdekében szükség lesz akvizíciók végrehajtására a jövőben, azonban pontosabb információt egyelőre nem közölt az elnök-vezérigazgató.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 50 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical