Adózás Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Vám

Uniós főtanácsnok: a török teherautókra kivetett magyar adó nincs összhangban az uniós joggal

A török tehergépjárművekre kivetett magyar gépjárműadó nincs összhangban az uniós joggal, ugyanis a vizsgált adó az EU-Törökország Társulási Tanács határozata alapján a vámmal azonos hatású díjnak minősül – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A bírósági tájékoztatás szerint Henrik Saugmandsgaard Oe főtanácsnok indítványában hangsúlyozta, a vámmal azonos hatású díj megfizetésének alkalmazása az Európai Unió és a Törökország között fennálló vámunió hatálya alá tartozó árukat illetően nem megengedett.

Az ügy részleteit ismertetve az uniós bíróság arról tájékoztatott, hogy az Istanbul Lojistik nevű török cég Németországba tartó kamionját a magyar hatóságok feltartóztatták és azt állapították meg, hogy a vállalkozás elmulasztotta befizetni a magyar jogszabályok által előírt gépjárműadót, ezért a céget súlyos pénzbírsággal sújtották.
A főtanácsnok arra emlékeztetett, hogy a társulási tanács határozata által tiltott, vámmal azonos hatású díjnak kell tekinteni minden olyan pénzügyi terhet – bármi legyen is az elnevezése és alkalmazásának módja -, amely a határ átlépésének tényéből eredően sújtja az árukat, anélkül hogy a szó szoros értelmében vett vámnak minősülne.

A dán főtanácsnok azt is megállapította, hogy a vitatott adó alkalmazási feltételei – különösen annak beszedési szabályai és az abból eredő szállítási többletköltségek – nem azonosak a Magyarországon nyilvántartott gépjárművek és a Törökországban regisztrált gépjárművek esetében. Ebből következően a szóban forgó adót, amelyet a török tehergépjárművekre a határ átlépése miatt vettettek ki, úgy kell tekinteni, mint amellyel egyoldalúan sújtják a Törökországból az EU piacára tartó árukat.

Végezetül a főtanácsnok rámutatott, hogy a magyar kormány által felhozott indok – amely szerint a kérdéses adót az úthálózat javítása és karbantartására és finanszírozására vetik ki a török tehergépjárművekre -, nem fogadható el, mivel e szolgáltatások nem kizárólag az adó megfizetésére kötelezett gazdasági szereplők javát szolgálják, tehát nem igazolhatják részükről a pénzbeli ellenszolgáltatás fennállását.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy – pártatlanul és függetlenül eljárva – a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 94 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock