Hírek Járműtechnika Kiemelt hírek Márkahírek Volvo

Távolsági fuvarozáshoz tervezett hibrid hajtásláncot tesztel a Volvo Trucks a legújabb tanulmányában

Kifejlesztette első kifejezetten távolsági fuvarozáshoz tervezett hibrid járművét a Volvo Trucks, a hajtásláncot a Volvo Concept Truck tanulmányjárműben mutatja be a gyártó. A jármű számos más pontjának továbbfejlesztésével együtt az üzemagy-fogyasztás és a CO2-kibocsátás körülbelül 30 százalékkal csökkent. 

A becslések szerint a jellemző távolsági fuvarozási feladatok során a vezetési idő akár 30 százalékában kikapcsolható a belső égésű motor a hibrid hajtáslánc jóvoltából, ez 5–10 százalék közötti üzemanyag-megtakarítást eredményez.. – Forrás: Volvo Trucks

Első ízben 2016 májusában mutatta be a Volvo Trucks a Volvo Concept Truck tanulmányt, s a gyártó most a jármű továbbfejlesztette és tovább optimalizált változatát prezentálja. A légellenállás, a gördülési ellenállás és a tömegcsökkentés terén elért előrelépések mellett az új változat már egy új hibrid hajtáslánccal is rendelkezik – ez az egyik első ilyen megoldás a távolsági fuvarozásra szántnehézkategóriás teherautók között.

„Igyekszünk az elektromobilitás élvonalában állni, folyamatosan újabb eredményeket elérni az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén” – mondja Claes Nilsson, a Volvo Trucks ügyvezető igazgatója. „Hisszük, hogy az elkövetkező években, amint a társadalom egyre inkább a megújuló energiák felé mozdul el, egyre fontosabbá válik majd az elektromobilitás és a hibrid technológia. Tanulmány-teherautónk hajtásláncát a szállítmányozás hatékonyságának növelésére fejlesztettük, ezzel továbbsegítjük az iparágat a fenntartható szállítmányozás felé vezető úton. A tanulmány-teherautóval értékes ismertekre és tapasztalatokra teszünk szert, amelyek segítenek továbbfejleszteni ezt a technikát.”

A hibrid hajtáslánc az egy százaléknál meredekebb lejtőkön és fékezés közben energiát nyer vissza. Az így visszatáplált energiát a jármű akkumulátoraiban tárolja, amelyet a sík szakaszokon vagy enyhe emelkedőkön a teherautó villanymotoros mozgatására használ. A Volvo Trucks I-See vezetőtámogató rendszerének továbbfejlesztett változatát kifejezetten a hibrid hajtáslánchoz dolgozták ki, amely elemzi a jármű előtt álló domborzatot, ez alapján számolja ki a dízelmotor és a villanymotor használatának leggazdaságosabb és leghatékonyabb arányát, valamint meghatározza a visszanyert energia felhasználására optimális szakaszokat.

A Volvo Concept Truck akár 10 kilométeren keresztül haladhat tisztán elektromos üzemmódban, ilyenkor a jármű nulla helyi károsanyag-kibocsátással és kis zajkibocsátással üzemel. – Forrás: Volvo Trucks

A becslések szerint távolsági fuvarozásban a hibrid hajtáslánc jóvoltából a vezetési idő akár 30 százalékában kikapcsolható a belső égésű motor. Ez körülbelül 5–10 százalék üzemanyag-megtakarítást eredményez a jármű típusa, specifikációja és alkalmazása függvényében. Ezenkívül azt is lehetővé teszi, hogy a jármű tisztán elektromos üzemmódban is haladjon, akár 10 kilométeren keresztül, így a jármű nulla helyi károsanyag-kibocsátással és kis zajkibocsátással üzemelhet.

„Ma a távolsági fuvarozás felel a szállítási iparág teljes energiafogyasztásának jelentős részéért. Hibrid technológiával az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékben csökkenthető, ez fontos lépést jelent mind a saját céljaink, mind a társadalom jövőbeli törekvései felé” – mondja Lars Mårtensson, a Volvo Trucks környezetvédelmi és innovációs igazgatója.

A Volvo Concept Truck az elődje által elért számos eredményre épít, vagyis csökkentették légellenállását, gördülési ellenállását és tömegét is. „Ez egy platform a szállítási hatékonyság növelését célzó számos új technika tesztelésére” – mondja Åke Othzén, a Volvo Trucks vezető projektmenedzsere. „Ezek közül a fejlesztések közül némelyeket már bevezettünk teherautóinkon, másokat a közeljövőben mutatunk majd be. A hibrid hajtáslánc részben a Volvo Buses hibrid és elektromos buszaival szerzett szaktudáson és tapasztalaton alapul.”

A Volvo Concept Truck tanulmány-teherautó a jármű jellemzőinek csorbulása nélkül jelentősen csökkenti a légellenállást. A jármű többek között a következő fejlesztéseket vonultatja fel: visszapillantó tükrök helyett kamerák, a kerekeket fedő alváztakaró elemek, valamint a pótkocsi hosszát megnövelő hátsó szűkítés. – Forrás: Volvo Trucks

Adatok: Volvo Concept Truck

  • A Volvo Concept Truck egy kétoldalú kutatási projekt svéd részének eredménye, amely az Energimyndigheten svéd energiaügynökség és az Amerikai Egyesült Államok Energiaügynöksége között megvalósult együttműködés részeként zajlott.
  • Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügynöksége által vezetett SuperTruck projekt keretében kifejlesztettetek egy amerikai tanulmány-teherautót is, a program célja az észak-amerikai távolsági fuvarozás hatékonyságának kutatás-fejlesztését elősegíteni.

Adatok: Elektromos hibrid hajtáslánc

  • Az egy százaléknál meredekebb lejtőkön és fékezés közben energiát nyer vissza. Az így visszatáplált energiát a jármű akkumulátoraiban tárolja, amelyet a sík szakaszokon vagy enyhe emelkedőkön a teherautó villanymotoros mozgatására használ.
  • A Volvo Trucks I-See vezetőtámogató rendszerének továbbfejlesztett változatát kifejezetten a hibrid hajtáslánchoz dolgozták ki, amely elemzi a jármű előtt álló domborzatot, a GPS helymeghatározó rendszer és a digitális térkép adatai alapján. Az útszakasz emelkedésén és a várható sebességen alapuló fejlett algoritmus kiszámolja a dízelmotor és a villanymotor használatának leggazdaságosabb és leghatékonyabb arányát, valamint meghatározza a visszanyert energia felhasználására optimális szakaszokat. 
  • A becslések szerint távolsági fuvarozásban a vezetési idő akár 30 százalékában kikapcsolható a belső égésű motor a hibrid hajtáslánc jóvoltából. Ez körülbelül 5–10 százalék üzemanyag-megtakarítást eredményez a jármű és az alkalmazás függvényében.

Specifikációk: Volvo Concept Truck

Teherautó típusa: Volvo FH

Motor: Volvo D13 Euro 6 C lépcső

Forrás: Volvo Trucks

Kiemelt kép: A hibrid hajtáslánc, valamint a légellenállás, a gördülési ellenállás és a tömeg csökkentése terén elért előrelépések kombinációja jóvoltából a Volvo Concept Truck körülbelül 30 százalékkal kisebb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást biztosít.
Forrás: Volvo Trucks

 

(Ezt a cikket 146 alkalommal tekintették meg.)