Ajánlatok Bemutatók Hírek Kiemelt hírek Navigáció Teszt

Mio MiVue™ Drive 50 LM – Navigáció és menetrögzítő kamera egy készülékben – teszt

Az autónavigáció és a fedélzeti kamerák világában új mércét állít fel az all-in-one megoldást kínáló Mio MiVue Drive 50, 60 és 65 LM eszközcsalád, amelyek közül most az 50 LM járt szerkesztőségünkben.

A Mio MiVue Drive 50 LM készülék kitűnő felfogatással rendelkezik, így minden szélvédőre biztonságosan rögzíthető! – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az innovatív kombináció felső kategóriás autónavigációt kínál integrált Full HD (1080p @ 30fps) prémium fedélzeti kamerával és a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszer (ADAS) két intelligens funkciójával: sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDWS) és ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS), amelyekkel már korábban megismerkedhettünk a Mio MiVue 698 Dual menetrögzítő kamera tesztünk alkalmával.

Akkor az volt a legfőbb kifogásunk a vezetést-támogató funkciókkal szemben, hogy egy kis kijelzővel (2,7″) rendelkező mentrögzítő kamerában – aminek a kijelzője nem is igazán néz a sofőr felé – teljesen feleslegesek ezek a funkciók. A MiVue Drive 50 LM készüléknél már nincsenek hasonló problémák, ugyanis kijelzője 5 hüvelykes, és mivel navigációt is tartalmaz, ezért feltétlenül a járművezető felé kell néznie. Ezt úgy oldották meg a leleményes mérnökök, hogy a kamera objektíve 4 irányba állítható, így bármilyen meredek szélvédőre felhelyezhető úgy, hogy a szeléslátószögű (130°) mindig az utat nézze, míg a készülék kijelzője mindig a pilóta felé nézzen.

Személyautó, lakókocsi és teherautó mód is választható! – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Visszatérve a vezetést-támogató rendszerekre, már nincs technikai akadálya, hogy hatékonyan figyelmeztessen a veszélyre, csupán továbbra is az a kérdés, hogy ez mennyire érdekel bennünket! Attól tartok, hogy miután kipróbáltuk ezeket a funkciókat, sokan úgy döntenek, hogy jelzései túl idegesítőek, így először kikapcsolják a hangjelzéseket, majd később mindkét funkciót.

A fedélzeti kamera és a navigáció zökkenőmentes egyidejű használatának köszönhetően az eszköz a folyamatos navigálás mellett minden pillanatot rögzít. A fedélzeti kamerára történő átkapcsoláshoz elegendő kiválasztani a főmenü vagy a térképképernyő „kamera” elemét. A MiVue Drive 50 kiváló minőségű, széles látószögű (130°) üveglencsével és F2,0-s rekesznyílással rendelkezik. A fényképezőgomb megnyomásakor a lencsén kinyíló kis nyílás a képérzékelőhöz engedi a fényt. Ennek a nyílásnak a méretét nevezik „rekesznyílásnak”. Az F-számok törteket jelölnek, vagyis minél kisebb az érték, annál nagyobb a nyílás – és annál jobb a videóminőség (mivel több fény jut be).

A 130°-os, széleslátószögű kamera képe. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A fedélzeti kamera Full HD felbontásban rögzíti az utazás minden percét, felvételei még rossz fényviszonyoknál és éjszakai vezetésnél is nagyon jók! Sajnos a kijelző felbontása csak 800×480 pixel, és mivel transzmisszív érintőpanellel rendelkezik, így meglehetősen határozott érintésekkel kell nyomkodni az egyes funkciók eléréséhez. Ez a mai, okostelefonokhoz szokott világban elég régimódinak tűnik, csakúgy mint ahogy az is, hogy a menüket nem lehet érintéssel görgetni.

A Mio MiVue Drive 50 LM offline navigációs szoftvere élettartamra szóló térkép- és sebességmérő kamera frissítésekkel rendelkezik. A 44 európai ország térképével rendelkező navigáció a Mio jól ismert, könnyen kezelhető szoftverével rendelkezik, amely sok online navigációval szemben nem csak utca szinten ismeri a címeket, hanem jól használható házszámozással segíti a pontos címre érkezést.

Teherautó mód esetén meg kell adni a jármű súly és méret adatait. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Meglepődve tapasztaltuk, hogy az 50 LM típusú tesztkészülékünk is rendékezett Lakókocsis és Teherautós vezetési módokkal, amelynek beállításaiban bekéri a készülék a járművünk súly és méret adatait, amelyeket az útvonal megtervezésekor figyelembe vesz. Kíváncsian várjuk, hogy a kifejezetten teherautós felhasználásra tervezett 65 LM TRUCK típsú Mio MiVue Drive készülék a nagyobb (6,2″) kijelzőjén kívül mennyivel fog többet tudni a most tesztelt kisebb társánál. A tesztkészüléket biztosító Double Decker Communications médiaügynökség ígérete szerint hamarosan a TRUCK változatot is tesztelhetjük, így kérdéseinkre választ kapunk!

A Mio Mivue Drive 50 LM, 55 LM, 60 LM, 65 LM és 65 LM Truck megvásárolhatók a Mioshop.hu-n, a Bestbyte.hu-n és a Ramiris.hu-n.

A sorozat eszközeinek ára típustól függően 67 990 Ft és 101 990 Ft között változik, de jelenleg (2017.02.25.) a Mioshop.hu webáruházban már 60 990 Ft-os akciós áron megvásárolható a Mio Mivue Drive 50 LM készülék.

Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 1267 alkalommal tekintették meg.)