Határinfó Hírek Rendőrségi hírek

Magyar-ukrán kapcsolattartási pont létesült a záhonyi határállomáson

A határellenőrzést és a határátkelők forgalmát segítő magyar-ukrán közös kapcsolattartási szolgálati helyet adtak át szerdán a záhonyi határállomáson.

Illusztráció – Záhonyi határátkelő – ORFK felvétele H. Szabó Sándor

Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes az ünnepélyes avatáson elmondta, az átkelőhely egyik épületében kialakított szolgálati hely a bűnüldözés hatékonyságának növelésében, a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében, valamint a magyar-ukrán határátkelőhelyek forgalmának szabályozásában és ellenőrzésében nyújt segítséget.

Felidézte, hogy az első kapcsolattartási pontot 2002-ben, a Hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelőn adták át, ami egyfajta “kaput nyitott” a Magyarországgal szomszédos államokra. Az ukrán határszakaszon ez az első ilyen kapcsolattartási pont, létrehozásáról még 2012-ben, együttműködési megállapodás keretében döntött a magyar kormány és az ukrán miniszteri kabinet – tette hozzá.

Viktor Nazarenko, Ukrajna határügyi főmegbízottja, az ukrán Állami Határőrizeti Szolgálat elnöke arról beszélt, a fejlesztés segít operatívan megoldani a határőrizetben felmerülő kérdéseket, megakadályozni az illegális migrációt, a csempészetet és a terrorizmust.

Ez egy együttműködési központ, ahol gyorsan és operatívan meg lehet oldani minden olyan kérdést, amely felmerül a határt törvényesen átlépő állampolgároknál – hangsúlyozta az ukrán főmegbízott.

Az éjjel-nappal működő szervezeti egységben Magyarország és Ukrajna rendőrségi és határőrizeti szakemberei, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai látnak el feladatot.

A záhonyi beruházás része a három magyar-ukrán határállomás fejlesztését célzó 7,6 millió euró (több mint 2,3 milliárd forint) költségvetésű, Hatékony és biztonságos határ Magyarország és Ukrajna között elnevezésű uniós támogatású programnak.

A projekt keretében a beregsurányi-asztélyi közúti határátkelőhelyen rendészettechnikai és informatikai eszközöket telepítenek, a tiszabecsi-tiszaújlaki határátkelőhely magyar oldalán lecserélik az útlevélkezelő fülkéket, Tiszaújlaknál (Vilok) pedig ideiglenes vízi átkelőhelyet alakítanak ki.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Záhony – ORFK felvétele H. Szabó Sándor

 

(Ezt a cikket 57 alkalommal tekintették meg.)