Autópálya Hírek KamionStop Kiemelt hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis 2016 december 31. – 2017 január 1.

A 2016. december 31. és 2017. január 1. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Információink szerint a gyorsforgalmi utakon hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. december 31. (szombat) 22 órától 2017. január 1. (vasárnap) 22 óráig tart.

A „Téli rend” szerint 2016. november 4-től (2017. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom (Tehát az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik haladhatnak.)

2016. december 30. és 2017. január 5. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A hétvégén és a 2017. év első napjaiban jelentős személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. Pénteken és szombaton délelőtt be- és kilépő irányban is erős személy és járműforgalom várható. Vasárnap déltől a belépő irányban élénk lesz a forgalom, helyenként 60-120 perces várakozások is kialakulhatnak.

Ukrán viszonylatban már az előttünk álló hétvégén, december 30-31-én is utaznak haza az ukrán állampolgárok az ortodox karácsonyra, ami 2017. január 6-án lesz.

A hétvégén és a jövő hét elején, az évszaknak megfelelő nappali hőmérséklettel, számolhatunk. Éjszaka a hőmérséklet mélyen fagypont alá süllyedhet. Felhőképződéssel, köddel, többfelé csapadékkal lehet számolni, ami befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.  Ezért az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e, azok érvényessége nem járt-e le.

A hazai és nemzetközi áruszállítók járművei az ünnepet követően január 2-án hajnaltól egyre nagyobb számban jelennek majd meg a közúti határátkelőhelyeken, elsősorban Ártándon, Röszkén, Csanádpalotán és Záhonyban. Emiatt a teherforgalomban várakozás alakulhat ki.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén a szokásosnál élénkebb forgalom lehet napközben.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén a szokásosnál élénkebb forgalom lehet napközben.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein kisebb mértékű forgalomnövekedéssel számolunk, ami elsősorban Udvar közúti határátkelőhelyet érintheti.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen, pénteken megnövekedett forgalommal lehet számolni a kilépő személyforgalomban, amely azonban15-30 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A hétvégén mindkét irányban számolhatunk élénkebb forgalommal, ami esetenként akár 15-30 perc várakozást is előidézhet a személyforgalomban. Vasárnap délután a belépő irányban kell várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 15-30 percet.

A teherforgalomban a be- és kilépő irányokban is lehet várakozás kialakulásával számolni a kamionstop időszakát kivéve, amelynek mértéke a 30 percet várhatóan nem haladja meg.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken 30-60 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban Vasárnap déltől késő estig 30-120 perc várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A hétvégén napközben is kialakulhatnak kisebb nagyobb várakozások elsősorban, amelynek mértéke 30 perc is lehet. A teherforgalomban pénteken és szombaton, illetve jövő héten hétfőn elsősorban kilépő irányban akár 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 180 percet meghaladó várakozás kialakulásával is lehet számolni. pénteken és jövő héten hétfőtől. A visszatérő vendégmunkások utazása 30 perc várakozást is előidézhet a személyforgalomban belépő irányban.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, az ünnepi hétvégén délelőtt belépő, délután kilépő irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban, valamint a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

A megye közúti határátkelőhelyein, a hétvégén és a jövő hét elején, a szokásosnál élénkebb forgalommal lehet számolni napközben, várakozás előreláthatólag nem alakul ki.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a ki és a belépő teherforgalmi sávon akár 60 perc, várakozás kialakulásával lehet számolni január első napjaiban.

A személyforgalomban Ártánd közúti határátkelőhelyen december 30-án és 31-én 9 órától 22 óráig belépő irányban akár 60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, szombaton és vasárnap, illetve hétfőn kilépő irányban, melynek mértéke 30-180 perc lehet. Belépő irányban a hétvégén 30-120 perc várakozás alakulhat ki a nap bármely szakában.

A teherforgalomban a hétvége kivételével, forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-180 perc is lehet.

A 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban a hosszú hétvégén 30-60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn és kedden várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

Csengersima és Vállaj közúti határátkelőhelyen a rokonlátogatás miatt belépő irányban a reggeli, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban a délutáni és az esti órákban 15-30 perc várakozással lehet számítani a személyforgalomban. Csengersima közúti határátkelőhelyen, pénteken egész nap és szombat hajnalban kialakulhat 30-60 perc várakozás elsősorban a hazatérő román vendégmunkások csoportos utazása miatt.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a jövő héten belépő teherforgalomban 60-120 perc várakozásra lehet számítani.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás:  Police.hu

 

(Ezt a cikket 332 alkalommal tekintették meg.)