Autópálya Határinfó Hírek KamionStop Kiemelt hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Rendőrségi hírek

Karácsony hétvégi közlekedési prognózis – 2016 december 24 – 26.

A 2016. december 24. és 2016. december 26. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Illusztráció – MTI Fotó: Balogh Zoltán

Információink szerint a gyorsforgalmi utakon hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. december 24. (szombat) 22 órától december 26. (hétfő) 22 óráig tart.

A „Téli rend” szerint 2016. november 4-től (2017. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom (Tehát az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik haladhatnak.)

A közúti határátkelőhelyek forgalma  december 23. és december 29. között várhatóan az alábbiak szerint alakul:

Karácsony hosszú hétvégéjén és azt megelőző pénteken, illetve a jövő hét kedden jelentős személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken.

Pénteken és szombaton elsősorban kilépő irányban lesz nagyobb a személy és járműforgalom a közúti határátkelőhelyen. Az ünnepek alatt a reggeli óráktól kora délelőttig és az esti órákban ki és belépő irányban is élénk lesz a forgalom, helyenként várakozások is kialakulhatnak.

Ukrán viszonylatban várható, hogy már az előttünk álló hétvégén, december 24-26. között elindulnak haza az ukrán állampolgárok az ortodox Karácsonyra.

A jövő hét közepétől a vendégmunkások egy része azonban visszautazik lakóhelyére, ezért szerdától december 28-tól a belépő irányban alakulhat ki várakozás, román és szerb viszonylatban. Ezzel egy időben számolni kell azzal, hogy azok a vendégmunkásként dolgozó ukrán, román és szerb állampolgárok, akik az ortodox Karácsony miatt még nem tértek vissza hazájukba megnövelik a kilépő személyforgalmat a közúti határátkelőhelyeken szerb, román és ukrán viszonylatban.  

A hétvégén és a jövő hét elején, az évszaknak megfelelő nappali hőmérséklettel, számolhatunk. Éjszaka a hőmérséklet fagypont alá süllyedhet. Felhőképződéssel, köddel, többfelé csapadék lehet számolni, ami befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.  Ezért az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e, azok érvényessége nem járt-e le.

A hazai és nemzetközi áruszállítók, az ünnepi kereskedelmi forgalom növekedése és az év vége miatt igyekeznek teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket, ami a közúti határátkelőhelyek teherforgalmát december 24-én hajnalig jelentősen megnövelheti. Ez szintén vezethet várakozások kialakulásához az átkelőhelyeken és alkalmanként jelentősen megemelheti az oda vezető utak járműforgalmát is. Az ünnepeket követően december 27-én hajnaltól lehet számítani a teherforgalom ismételt erősödésére.

A vasúti közlekedésben a nemzetközi vonatok várhatóan zsúfoltak lesznek az ünnepek alatt és azt követően, időjárástól függően vonatkésésekkel lehet számolni.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén a szokásosnál élénkebb forgalom lehet napközben.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén a szokásosnál élénkebb forgalom lehet napközben.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein kisebb mértékű forgalomnövekedéssel számolunk, ami elsősorban Udvar közúti határátkelőhelyet érintheti.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen pénteken megnövekedett forgalommal számolni a kilépő személyforgalomban, amely 15-30 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A hétvégén mindkét irányban számolhatunk élénkebb forgalommal, ami esetenként akár 15-30 perc várakozást is előidézhet a személyfogalomban. Hétfő estétől a belépő irányban kell várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 30-60 percet.

A jövő héten szerdától egyre nagyobb belépő forgalommal kell számolni a hazatérő vendégmunkások utazása miatt, ami esetenként 30-60 perc várakozást is előidézhet a személyforgalomban.

A teherforgalomban a be- és kilépő irányokban is lehet várakozás kialakulásával számolni a kamionstop időszakát kivéve, amelynek mértéke a 30 percet várhatóan nem haladja meg.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken 30-90 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban hétfő délutántól késő estig 30-60 perc várakozás alakulhat ki a személyfogalomban. A hétvégén napközben is kialakulhatnak kisebb nagyobb várakozások elsősorban szombaton és vasárnap, amelynek mértéke 30 perc is lehet. A teherforgalomban pénteken és szombaton, illetve jövő héten, kedden kilépő irányban akár 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

A jövő héten szerdától Röszke autópálya határátkelőhelyen is egyre nagyobb belépő forgalommal kell számolni a visszatérő vendégmunkások utazása miatt, ami esetenként 30-60 perc várakozást is előidézhet a személyforgalomban.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 180 percet meghaladó várakozás kialakulásával is lehet számolni. A visszatérő vendégmunkások utazása 30 perc várakozást is előidézhet a személyforgalomban belépő irányban jövő hét szerdától.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, az ünnepi hétvégén délelőtt belépő, délután kilépő irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban, valamint a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

A megye közúti határátkelőhelyein, a hétvégén és a jövő hét elején, a szokásosnál élénkebb forgalommal lehet számolni napközben, várakozás előreláthatólag nem alakul ki. 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalmi sávon 2016. december 23-án 9 órától 22 óráig 120 perc, várakozás kialakulásával lehet számolni.

A személyforgalomban Ártánd közúti határátkelőhelyen december 23-án és 24-én 9 órától 22 óráig kilépő irányban akár 60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, szombaton és vasárnap, illetve hétfőn kilépő irányban, melynek mértéke 30-180 perc lehet. Belépő irányban a hétvégén 30-60 perc várakozás kialakulhat a nap bármely szakában. A teherforgalomban a hosszú hétvége kivételével, forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-180 perc is lehet.

A 7-19 óra között nyitvatartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitvatartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban a hosszú hétvégén 30-60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn és kedden várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

Csengersima és Vállaj közúti határátkelőhelyen a rokonlátogatás miatt belépő irányban a reggeli, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban a délutáni és az esti órákban 15-30 perc várakozással lehet számítani a személyforgalomban. Csengersima közúti határátkelőhelyen, pénteken egész nap és szombat hajnalban kialakulhat 30-60 perc várakozás elsősorban a hazatérő román vendégmunkások csoportos utazása miatt.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a jövő héten belépő teherforgalomban 60-120 perc várakozásra lehet számítani.

Figyelmeztetés a közlekedőknek

A téli időjárás a közúti közlekedésre, annak módjára és lehetőségeire is kihat. A balesetek megelőzése, elkerülése érdekében a megváltozott viszonyokhoz minden közlekedőnek igazodnia kell.

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az évszak közlekedési jellemzőire figyelemmel gépjárművezetőként legyünk körültekintőbbek és előzékenyebbek a gyalogosokkal szemben.

Türelmesen és körültekintően, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek!

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Czeglédi Zsolt

 

(Ezt a cikket 240 alkalommal tekintették meg.)