Egyéb Hírek Rába

Négymilliárd forint értékű technikai eszközt kapott a honvédség

Az egyre javuló gazdasági körülmények lehetővé teszik, hogy 2026-ra a NATO által megkívánt GDP-arányos 2 százalékra emelje védelmi kiadásait Magyarország – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, amikor négymilliárd forint értékű technikai eszközt adott át a honvédségnek.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (k) beszédet mond a Magyar Honvédség Logisztikai Központjában megrendezett bemutatón és haditechnikai eszközátadón a budapesti Hazai Samu laktanyában 2016. december 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A haderőfejlesztési program keretében beszerzett technikai eszközök a magyar katona szolgálatának megkönnyítését segítik – mondta Vargha Tamás a Magyar Honvédség Logisztikai Központjában megrendezett átadáson, hangsúlyozva: a honvédség legfőbb értéke a magyar katona.

Emlékeztetett: a 2010-es kormányváltás után a magyar emberek óriási erőfeszítésének köszönhetően a korábban kialakult katasztrofális gazdasági helyzet ellenére az ország szinten tudta tartani katonai költségvetését. Ugyanakkor a kormány vállalta, hogy amint a gazdasági fejlődés lehetőséget nyújt a katonai kiadások növelésére, a GDP-arányos 1 százalékról fokozatosan a szövetségesek által igényelt szintre emeli a katonai kiadásokat.

Közölte, a folyamat elindult, elsőként a katonák illetményemelésével. Ennek a folyamatnak a keretében a jövő év elejétől újabb 5 százalékkal emelkednek az illetmények, illetve bővülnek a béren kívüli juttatások is az illetékes szakszervezet és a minisztérium megállapodása nyomán.

Ezzel együtt továbbra is számítanak a honvédség hozzájárulására a migrációs nyomás elhárításában; ezt szolgálja a most beszerzett technikai eszközök egy része is – fűzte hozzá az államtitkár.

Szerdán a többi közt terepjárókat, tehergépkocsikat, homlokrakodókat, targoncákat, mikrobuszokat, rakodógépeket, darus járműveket, személygépkocsikat, ellátó-, hűtő- és fűtőkonténert, továbbá mobil tábori ellátó- és főzőpontot, mozgókonyhát vehettek át a honvédség különböző alakulatai.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Katonák állnak új Rába H18 sorozatú terepjáró tehergépkocsik mellett a Magyar Honvédség Logisztikai Központjában megrendezett bemutatón és haditechnikai eszközátadón a budapesti Hazai Samu laktanyában 2016. december 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

(Ezt a cikket 98 alkalommal tekintették meg.)