Illusztráció - H. Szabó Sándor (1953 - 2017) felvétele

A 2016. december 9. és 2016. december 11. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

H. Szabó Sándor felvétele

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M1

  • 2016. december 5-től 2016. december 11-ig a 12+200-66+500 km szelvényben a jobb-bal pályatesten az előző sáv és a leállósáv zárása, a szalagkorlát javítása miatt, kiépített mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett.
  • 2016. december 5-től 2016. december 11-ig a 12+200-66+500 km szelvényben a jobb-bal pályatesten a haladósáv zárása, burkolatjavítás miatt, kiépített mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

M3

  • 2016. december 10-én a 162-163 km szelvény jobb pályatesten haladósáv zárása kátyúzás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. december 11-én a 163-164 km szelvény jobb pályatesten haladósáv zárása kátyúzás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. december 10. (szombat) 22 órától december 11. (vasárnap) 22 óráig tart.

A „Téli rend” szerint 2016. november 4-től (2017. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom (Tehát az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik haladhatnak.)

2016. december 9. és 2016. december 15. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein az év végi ünnepekig kisebb mértékű forgalom növekedéssel számolunk, elsősorban a határ közelében élő horvát állampolgárok, és bosnyák buszos turisták részéről (bevásárlás), illetve a karácsonyi ünnep előtt az Ausztriában és Németországban dolgozó nyugat-balkáni (bosnyák, szerb) állampolgárok hazautazásával. A forgalom növekedése elsősorban Udvar Közúti Határátkelőhelyet érintheti. Aktív időszakok: péntek este, vasárnap este, hétfő délelőtt. Várakozás kialakulásával sem a személy, sem a teherforgalom vonatkozásában nem számolunk.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen péntek délután kell megnövekedett forgalommal számolni a kilépő személyforgalomban, amely 15-30 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A hétvégén mindkét nap délelőtt ki-, míg délután belépő irányban számolhatunk élénkebb forgalommal, ami akár 15-30 perc várakozást is előidézhet a személyfogalomban. Vasárnap a belépő irányban déltől estig kell várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 30-60 percet.

A teherforgalomban a be- és kilépő irányokban lehet várakozás kialakulásával számolni a hétvégén a kamionstop időszakát kivéve, amelynek mértéke a 30 percet várhatóan nem haladja meg.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken 30-60 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban vasárnap délutántól késő estig 30-60 perc várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A hétvégén napközben is kialakulhatnak kisebb nagyobb várakozások elsősorban szombaton, amelynek mértéke 30 perc is lehet. A teherforgalomban pénteken és szombaton, illetve hétfőn kilépő irányú akár 60 perc várakozás alakulhat ki.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 180 percet meghaladó várakozás kialakulásával is lehet számolni.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, hétvégén, szombaton délelőtt belépő, délután kilépő irányban 15-30 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban, valamint a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

Gyula közúti határátkelőhelyen a belépő teherforgalomban 60-180 perc várakozás kialakulásával kell számolni.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalmi sávon 2016. december 9-én 9 órától 22 óráig 120 perc, 2016. december 10-én 8 órától 22 óráig 120 perc, 2016. december 11-én 22 órától 2016. december 12-én 20 óráig 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

A belépő teherforgalomban 120-180 perc várakozás kialakulásával számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, szombaton és vasárnap, illetve hétfőn reggel belépő irányban, melynek mértéke 30-180 perc lehet. Kilépő irányban szombaton 30-120 perc, illetve vasárnap hajnaltól egészen hétfő estig 30-180 perc várakozással kell számolni a személyforgalomban. A teherforgalomban forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-180 perc is lehet.

A 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban szombaton 60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn és kedden várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30-90 percet is.

Csengersima és Vállaj közúti határátkelőhelyen a bevásárló turizmus miatt belépő irányban a reggeli, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban a délutáni és az esti órákban 15-60 perc várakozással lehet számítani a személyforgalomban. Csengersima közúti határátkelőhelyen bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás elsősorban a hazatérő és visszautazó, román vendégmunkások csoportos utazása miatt.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a belépő teherforgalomban 60-120 perc várakozásra lehet számítani.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor

 

 

(Ezt a cikket 221 alkalommal tekintették meg.)