Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Statisztikák Szervezetek hírei

Ijesztő tapasztalatok egy ittas vezetéssel foglalkozó felmérés során

A közelmúltban az Egyesült Királyságban egy biztosítási cég készített felmérést a brit közúti járművezetők alkoholfogyasztással és az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetésével kapcsolatban, amelynek eredményei sokkoló képet mutatnak.
Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A felmérés fő konklúziójaként megállapításra került, hogy körülbelül 10 millió járművezető beül a volán mögé abban az esetben is, ha a jogszabály által megengedett alkoholmennyiségnél többet fogyasztott.

Az adatokat a megkérdezettek életkorát figyelembe véve is feldolgozták, és ennek során azt tapasztalták, hogy az életkor előrehaladtával a járművezetők alkoholfogyasztással kapcsolatos felelősségérzete a vártnál kisebb mértékben növekszik. Az 50 év alatti megkérdezettek több, mint egyharmada (36%) nyilatkozott úgy, hogy közvetlenül a megengedettnél több alkohol fogyasztása után is vezet, ez a vezetői engedéllyel rendelkező brit lakosságra kivetítve 6 és fél millió embert jelenthet. Az 50 év feletti korosztály esetében az alkalmanként ittasan vezetők aránya 24%, amely 3,6 millió embernek feleltethető meg.

A kutatás kitért a megkérdezettek alkoholos befolyásoltság alatt elszenvedett, negatív tapasztalataira is. Az ittas vezetést bevallók 40%-a számolt be arról, hogy alkoholfogyasztás utáni vezetés következményeként könnyebb vagy súlyosabb balesetet szenvedett el, vezetői engedélyét ideiglenes bevonták, vagy elaludt a volánnál és csak a szerencsén múlt, hogy nem okozott életveszélyes közlekedési helyzetet. Ilyen tapasztalattal valószínűleg nem rendelkezik az a 20%, aki szilárd meggyőződéssel nyilatkozta, hogy biztonságosan képes vezetni 6-7 pohár sör vagy bor után. Az ittasan vezetők 19%-a pedig az orv

osilag bizonyított tények ellenére is úgy gondolja, hogy az életkor előrehaladtával egyre gyorsabban dolgozzák fel az alkoholt, köznyelvi megfogalmazás szerint egyre jobban „bírják”, az alkohol befolyásoló hatása egyre nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkezik.

A felmérés szerint tehát az ittas vezetés veszélyeit kommunikáló, nagyszabású kampányok ellenére a járművezetők alkoholfogyasztással és vezetéssel kapcsolatos felelőssége és tudatossága továbbra is komoly aggodalomra adhat okot.

Forrás: www.mirror.co.uk

Szerző: Szabó Gábor (Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Képzési és Vizsgáztatási Főosztály)

Forrás: NKH

 

(Ezt a cikket 18 alkalommal tekintették meg.)