A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy kamion okmányait ellenőrzik az ártándi határátkelőhely belépési oldalán 2014. április 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bejelentésekben és az áfa-bevallásában szereplő adataiban talált eltérések alapján egyebek között áfacsalás miatt indítottak eljárást egy műtrágya-kereskedelemmel foglalkozó cég ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – közölte a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Salgó Attila, a NAV sajtóreferense az MTI érdeklődésére közölte: a céget az ekáer-adatai alapján vizsgálták, az ügy még nem zárult le, a bírság megállapítása folyamatban van.

A tájékoztatás szerint a vizsgált társaság 2015-ben ekáer-bejelentést nem tett, azonban 2016-ban hirtelen több száz milliós forgalmat bonyolított le, és csak az első negyedévben 268 alkalommal szerepelt címzettként ekáer-bejelentésekben, európai közösségen belüli beszerzései miatt.

Az ekáer alapján végzett ellenőrzés megállapította, hogy a beszerzett áruk értéke 97 millió forintos eltérést mutat a közösségen belül kapott adatokkal szemben. Ezen kívül a cég áfa-bevallásában és az ekáer-bejelentésekben szerepeltetett áruk értéke sem azonos, ezért azonnal zárolták az adózó bankszámláját.

Helyszíni eljárás alkalmával újabb eltérés volt a számlák és a könyvelés között. A gazdálkodó fióktelepén többek között 155 tonna műtrágyát is lefoglaltak a NAV munkatársai 27 millió forint értékben – közölték.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Czeglédi Zsolt

 

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)