Bemutatók Fiat Hírek Kiemelt hírek Kishaszonjárművek Márkahírek

Fiat Fullback: Életrevaló Munkatárs

A Fiat Professional vadonatúj modellje, a Fullback a munka igazi hőseként azzal a céllal jött létre, hogy messzemenőkig kielégítse az üzleti felhasználók minden igényét. Rugalmas alakíthatóságának köszönhetően a legkülönfélébb munka- és szabadidős feladatokra alkalmas. A több mint százéves történelmi múltra visszatekintő, a haszonjárművek világában kiváló hírnévnek örvendő Fiat Professional márka a mai napon újabb fontos lépést tesz előre a Fullback bevezetésével: most válik teljessé a márka már eddig is igen széles termék- és szolgáltatási kínálata, amelyek tökéletesen lefedik az üzleti felhasználók minden igényét. A Fiat Professional összkerékhajtású platós kisteherautója konfigurációját, méreteit és motorjait tekintve a legjobbakkal is felveszi a versenyt a szegmensben.

Egy név, egy feladat
A Fullback bevezetésével a Fiat Professional márka szorítóba lép abban a középkategóriás pick-up platós kisteherjármű szegmensben, amelyben az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 650 000 darab gépkocsit (a kishaszonjármű összeladások 22 százalékát) adnak el évente. Ez olyan stratégiai kontextust teremt, ahol a Fullback kétségtelenül főszerepet játszik majd a márka jelenlétének kiterjesztésében a legfontosabb piacokon, erősségeinek és képességeinek teljes tudatásban kiaknázva az olyan fő értékeit, mint a robusztusság, megbízhatóság és sokoldalúság. Innen ered a névválasztás: a fullback (fogó) a rögbi és az amerikai futball játékok egyik meghatározó pozíciója: ő a védősor utolsó játékosa, de egyben támadó szerepet is betölt – magyarul olyan játékos, aki minden helyzetet képes megoldani.

Ugyanez a pozitív szemlélet tükröződik a Fiat Professional új modelljében, amely képes bármely kihíváshoz alkalmazkodni, legyen szó munkáról vagy szabadidőről, amit mindennél pontosabban foglal össze a modell piaci bevezetését kísérő szlogen: „Életrevaló Munkatárs.” A több felületen (óriásposzter, , , nyomtatott és digitális sajtó) futtatott bevezetési kampány a Fullback teljes teljesítményét és sokoldalúságát jelenítette meg, amely a legkülönfélébb igényeket képes kielégíteni, nem csak a munkában, de a mindennapi életben is. Ezt szem előtt tartva a Fiat Professional márka fennállása óta először júniustól az Instagramot is bevonták a kampányba, a még sokoldalúbb közösségi élmény érdekében.

Jellegzetes stílus és tartalom
A Fullback merész, sportos arányokkal rendelkezik, köszönhetően az előrefelé dőlő utasfülkének, és a mérsékelt első túlnyúlásnak.

Az orr karaktere határozott, olaszos, összhangban a márka legújabb formajegyeivel. Az oldalfalon megjelenő, jellegzetes bordázat még dinamikusabbá teszi a vonalvezetést, a hátsó traktus tökéletes összhangot alkot a fülkével.
A belső tér magabiztosan kifejezi a munkacélú jármű funkcionalitását, ugyanakkor a legjobb szabadidőjárművek eleganciája is megjelenik benne. Az utastér két szinten valósítható meg. Az elsőt a lényegre szorítkozó, funkcionális műszerfal testesíti meg, amely MP3-lejátszós CD-rádiót, Bluetooth csatlakozást és kényelmes szövetüléseket kínál. A második szinten gondosan kidolgozott részletekkel találkozunk. A műszerfal fekete-ezüst kéttónusú, az üléseket szövet vagy bőrkárpit borítja: ez a kivitel tökéletesen elegyíti a munkavégzéshez szükséges jellemzőket a kényelemhez és a vezetés élményhez társuló elvárásokkal.

Rugalmas motorok, megbízható sebességváltók
A Fullback pick-up 2,4 literes közös nyomócsöves turbódízel motorja két teljesítmény- és nyomatékszinten rendelhető: 150 LE (113 kW) és 380 Nm, illetve 180 LE (133 kW) és 430 Nm. A motor csekély tömegű alumínium blokkjával, valamint köztes töltőlevegő-hűtőjével és változó geometriájú turbófeltöltőjével tűnik ki, amelyek maximális hatásfokot szavatolnak. Kétféle sebességváltóval rendelhető: hatfokozatú kézi kapcsolásúval, vagy ötfokozatú automatával.

Forrás: Fiat Professional

Sebességváltó és felfüggesztés
A Fullback hátsó-, illetve összkerékhajtással egyaránt megrendelhető. Utóbbi határozottan alkalmasabb azok számára, akiket munkájuk elszólít az aszfaltozott utaktól, vagy akik örömmel hódítanak meg vad terepeket. Az összes 4X4-es modellváltozat elektronikus választókapcsolót kap, amely segítségével aktiválhatják az összkerékhajtást, az SX kivitelekhez pedig egy 3-állású üzemmódválasztó kapcsoló áll rendelkezésre.

‘2H’ (közúton, kedvező körülmények között) ahol csak a két hátsó kerék visz át hajtóerőt; ‘4H’, amely akár 100 km/óráig választható, és mind a négy kerék között 50:50 arányban osztja meg a nyomatékot, ami biztonságosabb előrejutást eredményez csúszós vagy egyenetlen útfelületen; és ‘4L’, amely különösen rövid áttétellel segít a szélsőséges terepkörülmények között.

Az LX csúcskivitelhez egy 4-állású üzemmódválasztó érhető el. Ez Torsen központi differenciálművel rendelkezik. Az ehhez tartozó három, elektronikusan vezérelt tengelykapcsoló az útviszonyok és a sebesség függvényében, valós időben szabályozza a hajtóerő átvitelét a kerekekhez. A fent már említett ‘2H’ és ‘4H’ üzemmódok mellett megjelenik a ‘4HLc’ állás: ilyenkor a központi differenciálmű egyenlő arányban osztja meg a nyomatékot az első és hátsó tengelyek között, ami jobb tapadást eredményez behavazott úton, homokos ösvényeken, sáros szakaszon. Végül, de nem utolsósorban a ‘4LLc’ zárt központi differenciálmű mellett a felezőt is aktiválja, így fokozott nyomaték áll rendelkezésre az extrém terepviszonyok leküzdésére.

Mindkét összkerékhajtási rendszernél külön megrendelhető a hátsó elektronikus differenciálzár, amely a két hátsó kerék forgási sebessége közötti különbség minimalizálása révén aszfalton és terepen egyaránt kiváló tapadást biztosít.

Ami a felfüggesztést illeti, elől kifinomult kettős lengőkaros elrendezést találunk kanyarstabilizátorral, míg a hátsó merev tengely laprugói maximális megbízhatóságot és robusztusságot eredményeznek.

Méretek, szállító kapacitás

A Fullback bármilyen feladattal megbirkózik, még a legnagyobb kihívások sem állíthatják meg. Alvázas felépítése tekintélyes teherbírással és kiemelkedően robusztus szerkezettel ruházza fel. A Fullback minden kivitelének magassága 1780 mm, szélessége 1815 mm, tengelytávja 3000 mm. A jármű hosszúsága a konfigurációtól függ: a nyújtott fülkés kivitel 5275 mm hosszú, a duplafülkés 5285 mm. A plató hossza is változó: előbbi változatnál 1850 mm hosszú, a duplafülkésnél 1520 milliméteres.

A teherbírás meghaladja az egy tonnát; a legnagyobb vontatható tömeg a három tonnát.

160509_fiat-professional_fullback_15
Modellválaszték
A modellválaszték háromféle konfigurációból (alváz, nyújtott fülkés, duplafülkés), valamint az ügyfelek minden elvárását kielégítő kivitelekből áll. Már az alapfelszerelés is kiemelkedően magas: ABS és EBD, TSA (vontatmány-stabilizáló rendszer, amely vontatáskor javítja a szerelvény stabilitását), LDW (sávelhagyásra figyelmeztető rendszer), valamint hét légzsák (elülső, oldalsó, függöny, valamint vezető oldali térdlégzsák). A belső kivitel sötétszürke, első osztályú szövetkárpitot, multi-információs kijelzőt, állítható fényerejű műszerfalat, bőr kormánykereket és váltógombot, légkondicionálót, valamint távirányítós központi zárat tartalmaz. Az infotainment szolgáltatásokról 2 DIN méretű, MP3-kompatibilis CD-rádió gondoskodik.

Az ajánlatot a csúcskivitel felszereltsége teszi teljessé, ami olyan ultramodern tartalmakat kínál, mint a bixenon fényszóró, a fűthető első bőrülések, a motoros állítású vezetőülés, a 2 DIN méretű audiorendszer 6,1 vagy 7 colos érintőképernyővel vag, a 2 DIN méretű audiorendszer 7 colos érintőképernyővel és akár műholdas navigációs rendszerrel; a tolatókamera, a sebességhatároló funkcióval kiegészített tempomat, az akár kétzónás klímaberendezés, a kormánykeréken elhelyezett kezelőszervek (automata váltóval szerelt kiviteleken.)

A 2016. évi FIM motokrossz világbajnokság hivatalos járműve

A megállíthatatlan Fullback hivatalos gépkocsiként vesz részt a 2016-os MxGP világbajnokság mind a 18 versenyén. Az Európában, az Egyesült Államokban, Katarban, Argentínában és Mexikóban zajló, izgalmas bajnokság minden futamát több tíz millióan követik nyomon a legnagyobb csatornákon keresztül. A Garage Italia Customs segítségével kivitelezett, motokrossz tematikájú, különleges fényezésével a bajnokság hivatalos partnereként a Fiat Professional biztosítja a 2016. évi FIM motokrossz világbajnokság hivatalos flottáját, és ezen belül a Fullback játssza a főszerepet. Az értékes együttműködés alapját a sport világában és a Fiat Professional munkájában egyaránt érvényesülő, közös értékek: a szenvedély, a kitartás és a dinamizmus határozzák meg. Különösen igaz ez ebben a rendkívüli jelentőségű évben, amikor fontos termékújdonságok és nagyszabású feladatok várnak a folyamatosan fejlődő márkára. A Fullback egyértelműen a márka legfontosabb modelljei közé tartozik; a bajnoki évad során a pick-up egy tiszteletkör után a dobogóig kíséri a legjobb három versenyzőt,

A Fullback bevezetésével teljessé vált a Fiat Professional modellkínálata. Immár teljes értékű márkaként hódít a haszonjárművek szegmensében, ahol a felhasználók minden igényét képes kielégíteni.

Forrás és fotók: Fiat Professional

 

(Ezt a cikket 44 alkalommal tekintették meg.)