Hírek Közút

NFM: az idén 69 milliárd forintból 568 kilométer út újult meg

Lezárult az idei komplex útfelújítási program, amelyben 69 milliárd forint értékű költségvetési forrásból 568 kilométer közúthálózat újult meg – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Aszfaltozás a Komplex Útfelújítási Program keretében a 6-os főúton Pécs közelében. Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Aszfaltozás a Komplex Útfelújítási Program keretében a 6-os főúton Pécs közelében. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Tasó László kiemelte: a program jövőre is folytatódik, 2017-ben a kormány a tervek szerint 100 milliárd forintot ad a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek további 850 kilométernyi közút korszerűsítésére.

A 2016-ban felújított 568 kilométerből 444 kilométer főúti, 124 kilométer pedig mellékúti szakasz volt. Az idén 173 helyszínen zajlottak beruházások, ebből 165 helyszínen a munkálatok már befejeződtek, egy esetében azonban csak jövőre zárul majd le az útfelújítás – tette hozzá az államtitkár.

Tasó László a felújítási program területi eloszlásáról közölte: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében korszerűsítették a legtöbb útszakaszt.

A zrt.-nél zajló bérfejlesztésről elmondta: a cégnél 2017-ben 5 százalékos differenciált béremelés lesz, amellyel a zrt. minden dolgozójának eléri a bruttó bére a 200 ezer forintot. Tasó László hangsúlyozta: a kormány folyamatosan vizsgálja a közlekedési ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatásának lehetőségét is.

Ismertette: a kormány jövőre 73 milliárd forintot, 2020-ban pedig a tervek szerint 98 milliárd forintot ad a zrt.-nek működtetési, üzemeltetési, illetve karbantartási feladatainak ellátására. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a zrt. jövőre már a cég kezelésében lévő 32 ezer kilométer hosszú közúti szakasz mellett a külterületi kerékpárutak karbantartásáért is felel.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 27 alkalommal tekintették meg.)