Hírek Kiállítások Kishaszonjárművek Környezetbarát Márkahírek Rendezvények Volkswagen

Az idei Nemzetközi Haszonjármű Kiállítás újdonsága: az új e-Crafter

A Volkswagen Haszonjárművek az idei évi hannoveri Nemzetközi Haszonjármű Kiállításon mutatta be új e-Crafter koncepcióautóját, egy városi szállítási feladatokra tervezett, zéró kibocsátású tanulmányt.

Volkswagen E-Crafter - Forrás: Volkswagen Haszonjárművek
Volkswagen e-Crafter – Forrás: Volkswagen Haszonjárművek

“Már az új Crafter modellhez készült első rajzoknál egyértelmű volt, hogy a hajtásrendszer egyik megoldásaként tekintünk az elektromos áramra.” – nyilatkozta Dr. Eckhard Scholz, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának elnöke, amikor a koncepció megvalósításáról beszélt. “Az első e-Crafter modelleket már 2017-ben átvehetik az ügyfelek.”

Az elektromos hajtásrendszer nem változtatott az új Crafter karakterén. A jármű változatlanul elnyűhetetlen belső kialakítást kínál, ehhez párosul a kiemelkedő terhelhetőség, a 11,3 köbméteres raktérfogat és az 1961 milliméteres rakodási magasság. A rakodás a kerékjáratok közötti teljes szélességben, 1 380 milliméteren lehetséges, a raktérben szállítható áru maximális hossza pedig 4 855 milliméter, amely nem jelent változást a korábbi külső és belső méretekhez képest.

4,2 tonna megengedett legnagyobb össztömegével az útra kész koncepcióautót egy 100 kilowatt teljesítményű elektromos motor gyorsítja a 80 km/óra megengedett legnagyobb sebességre, amellyel gond nélkül teljesíti a városi autópályákon és a városon kívül tervezett távolságokat is. Köszönhetően az azonnal elérhető 290 Nm maximális forgatónyomatékának a kívánt teljesítményszint elérését játszi könnyedséggel teljesíti akár a maximális, 1 709 kilogrammos rakománnyal is.

A koncepcióautó akkumulátor csomagja 312 cellából áll, 43 kilowattóra teljes kapacitással rendelkezik és helytakarékossági okokból a raktér padlója alatt kapott helyet. Ez azonban nem érintette a Crafter raktérfogatát. A jármű konfigurációjától függően az akkumulátor több mint 200 kilométeres hatótávolságot is lehetővé tesz a modell számára. A megfelelő töltőkapacitás függvényében az akkumulátorok akár 45 perc alatt visszatölthetők 80 százalékos töltöttségi szintre.

Az e-Crafter jelenlegi kialakításánál figyelembe vették a jövő akkumulátorainak fejlesztési lehetőségeit, ahol a hatótávolság az ügyfelek igényei és elvárásai alapján, szabadon alakíthatók és elérhetik egészen akár a 400 kilométeres távolságot is.

Ez igen kedvező kilátásokat kínál számos ipari ágazat számára, és nem csupán azoknak, akiknek a működése a városközpontokhoz kötött.

Az új e-Crafter koncepcióautó a dízel erőforrással szerelt változattól különleges Mélykék (Reef Blue) metál fényezésében, a karosszéria színére fényezett lökhárítójában és oldalvédő díszléceiben illetve a kék sávval készült hűtőrácsban is különbözik. A hangtalan Crafter könnyen felismerhető a C-alakú fénycsíkokkal kiegészített nappali menetfényről, amely a Volkswagen minden elektromos modelljének meghatározó ismertetőjegye.

A műszerfal eltér a dízel változatban megismerttől, a fordulatszámmérőt itt egy teljesítménymérő helyettesíti, a bőrbevonatú kormánykerék kék díszvarrással, a titánfekete ülések pedig kék szegéllyel készülnek.

A raktér mérete már most megfelel a jövő kihívásainak, amelyekkel leginkább a futárszolgálatoknak kell szembenézniük. A raktér elemeit, többek között a ProSafe rakodási-rögzítési rendszert, a Flex-Rack rendszert és a Globelyst flexibilis raktérpolcozási rendszert mind a gépjármű-berendezési megoldások specialistája, a Sortimo biztosította. A Nemzetközi Haszonjármű Kiállításon bemutatott koncepcióautó egy szervizállomást is tartalmaz, amely az ezekhez a speciális elektromos szállítóeszközökhöz tartozó tartalék akkumulátorok tárolására és töltésére szolgál.

Az e-Crafter koncepcióautó műszaki adatai:

Hajtásrendszer: elektromos motor
Teljesítmény: 100 kW
Nyomaték: 290 Nm
Akkumulátor: Lithium-ion (26 x 12 cella), 43 kWh, 384 V
Töltési idő: 45 perc (40 kW mellett)
Megengedett legnagyobb össztömeg: 4 250 kg
Legnagyobb sebesség: 80 km/óra
Hatótávolság: 208 km
Saját tömeg: 2 541 kg
Terhelhetőség: 1 709 kg
Raktér mérete: 11,3 m3

Forrás: Volkswagen Haszonjárművek

 

(Ezt a cikket 62 alkalommal tekintették meg.)