Busz hírek Gazdaság Hírek

Felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság a fővárosi autóbusztendert

A Közbeszerzési Döntőbizottság elrendelte a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közbeszerzési eljárásának felfüggesztését, amelyet közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetésére kötendő szolgáltatási szerződésre írtak ki – közölte a Közbeszerzési Hatóság az MTI megkeresésére kedden.

Budapest, 2016. április 27. Egy Modulo M168D csuklós autóbusz áll a Deák téri autóbuszmegállóban, Budapesten 2016. április 27-én. A tervek szerint 75 darab Modulo M168D állna forgalomba a fõvárosban. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Illusztráció – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szeptember 23-án hozott ideiglenes intézkedés hatálya az ügy érdemi elbírálásáig terjed ki – derül ki a hatóság írásos válaszából. Az Index hétfőn írt arról, hogy információik szerint “a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a 3-as metró felújítása idejére kiírt metrópótlóbusz-tendert, a lépést megelőzően Seszták Miklós állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter támadta meg a pályázati eljárást a KDB-nél, a szervezet ennek hatására cselekedhetett”.

A BKK július 12-én indította el a 3-as metró felújításának idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárást. A 3-as metró pótlásáról szóló kormányhatározat szerint a kormány költségvetési támogatást nyújt a fővárosi önkormányzatnak a 150 metrópótló busz szolgáltatása megrendelésével járó esetleges többletköltségek fedezetéül.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott szeptember 5-i nyilatkozatában kritikaként fogalmazta meg, hogy a Budapesti Közlekedési Központnál előkészítés alatt álló szolgáltatói tender nélkülözi a magyar ipar szempontjait. Mint mondta, a BKK egyetlen olyan felvetést sem fogadott el, amely lehetővé tenné a hazai gyártású buszok szolgáltatásba állítását.

A BKK erre reagálva közölte: a metrópótlásnál nincs akadálya a hazai gyártású buszok forgalomba állításának, a szolgáltatásvásárlásra kiírt közbeszerzési eljárás semmilyen módon nem korlátozza, hogy a nyertes szolgáltató hazai busszal lássa el a szolgáltatást.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 78 alkalommal tekintették meg.)