Adózás Gazdaság Hírek Üzemanyag

Fidesz: Magyarországon az egyik legalacsonyabb a benzin és a gázolaj jövedéki adója

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a benzin és a gázolaj jövedéki adója – közölte a Fidesz-frakció szerdán az MTI-vel arra reagálva, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője felszólította a kormányt, ne emeljék az üzemanyagok jövedéki adóját.

uzemanyagok-adotartalma-eu-ban-2016-09-160922

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Gréczy Zsolt a nap folyamán sajtótájékoztatón felszólította a kormányt, “vonja vissza a megszorítást”, amelynek alapján október 1-jétől a benzin jövedéki adója literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal emelkedik. A DK szóvivője felháborítónak nevezte, hogy a magyarok azért fizetnek majd többet az üzemanyagért, mert az egész világon olcsóbb lett az olaj. Az adóemelés ugyanis abban a szellemben készült, hogy az állam semmilyen szinten se viselje a világgazdaság változásának következményeit, inkább az adófizetőkön hajtsa be az alacsony olajár miatt kieső adóbevételt – mondta Gréczy Zsolt.

A Fidesz-frakció közleményében felidézte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden tette közzé a jövedékiadó-változást, amelyből egyértelműen látszik, hogy Magyarország a második helyen áll az Európai Unióban, csak Bulgária alkalmaz alacsonyabb jövedéki adómértéket. A fuvarozók és a mezőgazdasági termelők által használt üzemanyag jövedéki adója – az adó-visszaigénylésnek köszönhetően – pedig a lehető legalacsonyabb uniós szinten van – tették hozzá.

Közölték: Magyarország az olajár világpiaci változásához köti az üzemanyag jövedéki adóját, amivel a családok és a vállalkozások érdekét tartja szem előtt. Ha drasztikusan emelkedne az olaj világpiaci ára, akkor a jövedéki adó csökkenni fog, ezzel nagyobb védettséget ad az üzemanyag-vásárlóknak. Az adóból befolyó többletet a kormány a közutak felújítására és fejlesztésére fordítja – olvasható a közleményben.

bszg \ bzt \ hgp

(Ezt a cikket 84 alkalommal tekintették meg.)