Hírek Logisztika

Zöld logisztikai központtá bővül a Budapest Dokk

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) a tavaly végrehajtott 4,5 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztéseket követően az idén további 2,5 milliárd forint értékű raktárfejlesztési programot indított el. Még az idén elkezdődik egy 11 000 m2 alapterületű raktárépület II. és III. ütemének kivitelezése és ezzel párhuzamosan egy három modulból álló, 12 000 m2 nagyságú raktárkomplexum építése. A beruházások tervezett átadási ideje 2017 márciusa. A BSZL hosszú távú bérleti szerződések megkötéséről állapodott meg létesítményeik leendő használóival.

Forrás:
Forrás: Vision Communications Hungary Kft.

A beruházások révén LEED minősítésű épületek kivitelezése történik meg, Magyarországon egyedülállóként a logisztika központok között. A LEED az épületek környezettudatos minősítési rendszere. Ennek szigorúan meghatározott szempontrendszere szorosan kapcsolódik a zöld környezet fenntartásához. A BSZL ZRt. ennek keretében tervezi megvalósítani a teljes kikötői terület parkosítását és a meglévő régi épületek modernizációját.

A Szabadkikötőben egyébként az év első hat hónapjában csaknem 500 hajó fordult meg, lényegesen több mint az elmúlt év azonos időszakában. A fél év alatt 12 ezer vasúti kocsi rakodott a Budapest Dokkban, 20%-kal több, mint 2015 első hat hónapjában. Az rakodott áruk mennyisége csaknem 500 000 tonna volt, ami a bázisidőszakhoz képest csaknem 10%-os forgalomnövekedést jelez

A több mint 150 hektáron működő BSZL az elmúlt években csaknem 15 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket. Ezek eredményeként jelenleg 100 ezer négyzetéteren áll rendelkezésre korszerű, konténeres árukezelésre alkalmas tároló terület. A bérraktárak kapacitása meghaladja a 80 ezer négyzetmétert. A kikötő egyszerre 21 hajóállás-helyen tudja fogadni a hajókat. A vízi és vasúti forgalom kiszolgálását a Szabadkikötő saját vasút- és hajózási üzeme biztosítja.

Forrás: Vision Communications Hungary Kft.

(Ezt a cikket 453 alkalommal tekintették meg.)