Busz hírek Gazdaság Hírek

Ötvenkét új autóbuszt állítanak forgalomba a Dél-Dunántúlon

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. 52 új, Magyarországon gyártott autóbuszt állít forgalomba október végéig – tájékoztatta a társaság szerdán közleményben az MTI-t.

A Kravtex buszokat gyártó cégcsoport győri gyára telephelyén bemutatta a  távolsági járatra tervezett új Inovell 12 nevű modelljét. A 11,9 méter hosszú autóbuszon 51 ülő és 30 állóhely található. MTI Fotó: Krizsán Csaba
A Kravtex buszokat gyártó cégcsoport győri gyára telephelyén bemutatta a távolsági járatra tervezett Inovell 12 nevű modelljét. A 11,9 méter hosszú autóbuszon 51 ülő és 30 állóhely található. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Azt írták: a Budapest Lízing Zrt. által finanszírozott Credo Econell EN 12 és a Credo Inovell IC 12 típusú buszokat 60 napon belül kell leszállítania a Kravtex-Kühne Csoportnak az erről szóló, szerdán aláírt szerződés értelmében.

A közlekedési központ a vételárat nem közölte, kitért ugyanakkor arra, hogy a járművekből Tolna megyébe 24, Baranyába 16, Somogyba 12 kerül, ahol regionális feladatokat látnak el.

A könnyűszerkezetű, Euro 6-os motorral, robotizált sebességváltóval, légkondicionálóval, modern utastájékoztató rendszerrel felszerelt, környezetbarát autóbuszok átlagosan 15-30 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak a vállalat jelenleg használt járműveinél – jegyezték meg.

Hozzátették, a társaság az elmúlt években kizárólag magyar autóbuszokat vásárolt és helyezett forgalomba. Az új járművek hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal és az utasok elégedettségének növeléséhez, a cég fejlődéséhez.

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ autóbusz-beszerzése összhangban áll az elöregedett hazai buszpark cseréjével, és azzal a kormányzati stratégiával, amely három év múlva évente ezres nagyságrendű hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő – jegyezték meg.

Credo autóbuszok a Busexpo 2016 kiállításon. - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Credo autóbuszok a Busexpo 2016 kiállításon. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A most vásárolt autóbuszokat a Kravtex-Kühne Csoport Mosonmagyaróváron és Győrben gyártja, így az üzlet több száz magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá.

A CREDO autóbuszok árarányos magyar értékhányada a kategóriájukban kiemelkedő, a legmagasabb a hazai gyártmányok között, ugyanis megközelíti a 80 százalékot – közölték.

Hozzáfűzték: mind a mellső, mind a hátsó futómű a győri Rába terméke, a sebességváltó a ZF Hungária egri gyárában készül, az ablaküvegek Orosházáról, a padló és a műanyag burkolatok pedig a Graboplast győri üzeméből származnak.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Krizsán Csaba

 

(Ezt a cikket 75 alkalommal tekintették meg.)