Hírek Rendezvények Sofőrök Versenyek

Kulisszatitkok a volán mögül – Amit eddig nem tudtál a kamionosokról

Unalmas hosszú utak, útszéli csajozás és elhízott sofőrök – a köztudatban többnyire így vélekednek a kamionosokról. A felszínes ítélkezés mögött azonban sokkal árnyaltabb a kép, és a különböző személyiségű fuvarozóknak gyakran olyan kalandokban van részük, amiket nem is sejtenénk. Előfordul, hogy az élő állat szállítmányban út közben ellik meg a szarvasmarha, míg mások kivi ültetvényekre és narancsfa ligetekre jutnak el.

Szalai Gábor - Forrás: NiT Hungary
Szalai Gábor – kamionsofőr – Forrás: NiT Hungary

A kamionosokról sokféle pletyka kering a köztudatban. Sokan viszolyognak a szakmától a hosszú távollét miatt vagy éppen monotonnak tartják a folyamatos vezetést. Mások az egészségtelennek vélt étkezés és a hosszú, unalmas várakozások miatt nem választanák ezt a szakmát. A sztereotípiák azonban nem mindig igazak, a sofőröknek pedig gyakran szokatlan élményekben van része.

Dajka László esete egyből rácáfol az előítéletekre, aki éppen az ötödik félmaratonjára készül. Az 50 kilogramm feleslegtől megszabadult, életmódváltásáról elhíresült blogger kamionsofőrnek volt már része jó néhány meglepő helyzetben.

„Az én szakmám tele van kihívással, hiszen időnként jó pszichológusnak kell lennem, máskor pedig a hatóságok feladatát látom el. A köztes időben én vagyok a világutazó, aki gyönyörű és érdekes helyekre látogat el.” – mesélte el Dajka László, aki Tatabánya térségében vett már fel olyan frissen szabadult rabot, aki kamionosnak adta ki magát. Lélekjelenlétének és fellépésének köszönhetően azonban könnyedén leszerelte az akadékoskodó férfit. „Olyan is előfordult már, hogy a francia kikötővárosban, Calles-ban egy menekült aludt a pótkocsimon, aki egy dobozban tervezett megbújni, de én kedves szóval távozásra bírtam” – mesélte el élményeit a kamionos. „A hosszú utazásban persze a szép tájak és a gyárlátogatások adják a legtöbb élményt. A munkámnak köszönhetően jutottam el az olasz kivi földekre, a granadai mandarin- és a valenciai narancsültetvényre. Megismerhettem egy jégkrémgyárat, ahol a legnagyobb meglepetésemre porból készültek a jégkrémek.” – tette hozzá.

A veszélyes helyzetek mellett váratlanul felmerülő, megoldandó problémák is jelentkezhetnek a kamion körül. Ilyen esetekről számolt be Lászka Péter, aki többek között már állatszállítmányozással is foglalkozott.

Lászka Péter - kamionsofőr - Forrás: Positive Communications Kft.
Lászka Péter – kamionsofőr – Forrás: Positive Communications Kft.

A 600-700 kg-os szarvasmarhák szállításánál előfordul, hogy az állat megellik út közben, sőt olyan is adódik, hogy segíteni kell a szülésnél és ki kell húzni a kisborjút.  Ilyenkor az anyát és a kicsit el kell választani a többiektől.”  – mesélte el Péter, aki 10 éve kamionozik.

Néhány kamionos számára mégsem ezek a szokatlan esetek jelentik a legnagyobb kihívást. Szalai Gábor már régóta dolgozik a szakmában, mégis igazi megmérettetést jelent neki a hazai kamionosoknak rendezett közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny, ahol az elmúlt két évben őt választották az utak királyának.

Ez a bajnokság számomra mindig nagy kihívás, mert a döntőben igazából már nincs nagy különbség a versenyzők között. Ha valakinek éppen jó napja van vagy rosszabb, az is befolyásolhatja a végeredményt „– árulta el a kétszeres nyertes.

A versenyt idén is szeretném megnyerni, de legalább a döntőig eljutni. Persze sok múlik a feladatokon is. Nekem a tavalyiak könnyebben mentek, mint az azt megelőző évben, mert itt tolatás nem volt, helyette kockában kellett megfordulni és a csúszós pályákon közlekedni, ez utóbbit sikerült már rutinossá fejlesztenem.- tette hozzá.

Az 1 millió forintos fődíjjal járó 5 tengelyen – biztos kézzel elnevezésű megmérettetést idén is a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervezi. A szakma legbátrabbjai augusztus 14-ig jelentkezhetnek a versenysorozatra. A bajnokság döntőjét október 1-jén a zsámbéki drivingcamp-ben tartják, ingyenes családi nappal egybekötött közledésbiztonsági rendezvénnyel.

Forrás: Positive Communications Kft.

Kiemelt kép: Dajka László – kamionsofőr (Forrás: Positive Communications Kft)

5-tengelyen-plakat-2016

 

(Ezt a cikket 2312 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.