Gazdaság Hírek Közút

Miniszterelnökség: a kormány kiemelten kezeli az ország közúti közlekedésének fejlesztését

A kormány kiemelt prioritásként kezeli Magyarország közúti közlekedésének fejlesztését, és elkötelezett abban, hogy biztosítsa valamennyi megyei jogú város gyorsforgalmi úthálózattal való elérhetőségét, valamint az autópályák országhatárig történő elvezetését és bekapcsolását a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

Munkagépek terítik az aszfaltcsíkok kötőrétegét az M3-as autópálya 49-es főút és Vásárosnamény között épülő szakaszán 2014. május 19-én. Az autópálya utolsó, 12 kilométeres szakaszát novemberben adják át. MTI Fotó: Balázs Attila
Illusztrációs – MTI Fotó: Balázs Attila

A közleményben azt írták, idén a korábban előkészített közútfejlesztési projektek nagy számban megvalósítási szakaszba jutottak, illetve jutnak majd, ezért a kormány áttekintette az ezekkel kapcsolatos döntéseit. Ennek eredményeképpen megszületett – a Magyar Közlönyben július 15-én megjelent – a Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról szóló kormányhatározat.

“A kormányhatározattal a korábbi, projektszintű kormányzati szemlélet egységes, áttekinthető fejlesztési koncepcióvá alakult, amelyben mind az Európai Uniós, mind a hazai költségvetési forrásból megvalósuló projektek nevesítésre kerültek, és a kormányhatározat szerint új fejlesztésről csak a projektlistáról szóló döntéssel együttesen lehet határozni” – olvasható a közleményben.

Kiemelték, a kormány ezen döntésének köszönhetően csaknem 2400 milliárd forint értékben valósulnak meg közútfejlesztési beruházások 2022-ig Magyarországon.

Hozzátették, “a fejlesztések megvalósításának koordinálása, a piaci kapacitások folyamatos rendelkezésre állása, valamint a beruházások költségvetési fedezetének biztosítása indokolta a korábbi kormányzati döntések áttekintését és egységes határozattá való alakítását”.

Közölték, a július 29-én kihirdetett rövid és középtávú közútfejlesztések megvalósításával összefüggő egyes kormányhatározatok módosításáról szóló kormányhatározat a “fenti szemléletet és kiigazítást tükrözi azzal”, hogy a július 15-ei határozat mellékletében meghatározott projektek köre – esetleges költségvetési források rendelkezésre állása esetén – bővülhet, illetve az előkészítés és megvalósítás a 2022 utáni időszakra vonatkozhat.

A kormány a határozat értelmében negyedévente áttekinti a projektek előrehaladását és a projektlistát – fűzték hozzá. Kedden az MSZP és a Jobbik is bírálta a kormány közútfejlesztésekről szóló módosító határozatát. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel azt közölte, a megyei jogú városokban élő emberekkel kötött szerződések érvényesek, és természetesen meg fognak valósulni.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Kelemen Zoltán Gergely

 

(Ezt a cikket 58 alkalommal tekintették meg.)