H. Szabó Sándor felvétele

A 2016. július 22. és 2016. július 24. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

H. Szabó Sándor felvétele
Parkoló a Hungaroring közelében – H. Szabó Sándor felvétele

Figyelmeztetés a közlekedőknek!

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. A nagy melegben sokunknál álmatlanság, fáradékonyság, dekoncentráltság, fejfájás, migrén, rosszullét jelentkezhet. A tartós kánikula főként az idősek, a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élők szervezetét viselheti meg. Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital a gépkocsiban. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járművekben!

Türelmesen és körültekintően, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek!

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M0

  • 2016. március 1-jétől 2016. július 31-ig az M0-M7 csomópont 90428 ág 0+200-0+900 kilométerszelvény jobb pályatesten H2 sáv zárása, M0-M7 csomópont átépítés miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. július 4-től 2016. július 31-ig az M0-10 csomópont 90432 sz. ág jobb pályatesten csomóponti ág külső sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. július 1-jétől 2016. július 31-ig az M0-10 csomópont 90433 sz. ág jobb pályatesten csomóponti ág külső sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. június 10-től 2016. július 31-ig a 10+400-10+950 kilométerszelvény jobb pályatesten GYES sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. június 27-től 2016. július 31-ig a 11+000-9+800 kilométerszelvény bal pályatesten GYES sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M1

  • 2016. február 11-től folyamatosan a 29+600-31+650 kilométerszelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. február 11-től folyamatosan a 39+150-40+200 kilométerszelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. február 11-től folyamatosan az 52+300-49+650 kilométerszelvény bal pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. május 18-tól 2016. július 31-ig a 15+000-13+800 kilométerszelvény bal pályatesten sávelhúzás sávok szűkítésével, tópark, közúti kapcsolatok létesítése miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

M3

Idén július 22. és július 24. között rendezik meg a Formula–1-es versenysorozat Magyar Nagydíját. A rendezvényhez kapcsolódóan – a korábbi évekhez hasonlóan – 2016-ban is forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.

A Hungaroring megközelítése Budapest centrum irányából alapvetően az elmúlt évek gyakorlata szerint történik. Az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán az M0-s autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között (13–18 kilométerszelvény) a leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi látogató a 19-es kilométerszelvénynél létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötő útra. A verseny helyszíne a 23-as jelzésű Mogyoródi csomópont felől szintén megközelíthető. Fontos tudnivaló, hogy az M3-as autópálya a 10-es kilométerszelvénytől csak útdíj megfizetése ellenében vehető igénybe.

Budapest déli (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) irányából az elmúlt évekhez hasonlóan az M31-es autópályán át is megközelíthető a Hungaroring. Az M5-ös autópálya felől jövők az M0-s autóút 54-es számú csomópontjánál tudnak ráhajtani az M31-es autópályára, majd azon végighaladva az M3-as autópálya Mogyoródi csomópontján át érhetik el a versenypályát. Az ideiglenes forgalmi rendet sárga színű tájékoztató, illetve változtatható jelzésképű táblák fogják jelezni. Fontos tudni, hogy az M31-es autópálya irányából jövők is csak díjfizetés ellenében használhatják az M3-as autópályát.

A verseny befejezését követően a Mogyoródi csomópontnál (23-as kilométerszelvény), illetve az M3-as autópálya 19-es kilométerszelvénynél létesített ideiglenes felhajtónál lehet ráhajtani Budapest felé az autópályára. Ez utóbbi felhajtásnál az M3-as autópálya (Gödöllői csomópont) – M31-es autópálya – M0-s autóút útvonalon érhető el Budapest. A Hungaroring környékén a forgalom irányítását a rendőrség koordinálja, a versenypálya körüli utak minél hamarabbi kiürítéséhez kérjük, kövessék a hatóságok utasításait.

Az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán hosszabb menetidőre szombat és vasárnap délelőtt, valamint csütörtök délután, az ingyenes boxlátogatás idején lehet számítani. A Budapestre vezető szakasz forgalma szombaton az időmérő edzés után, 14 és 15 óra között, vasárnap pedig a verseny végeztével, 16 és 18 óra között fog jelentősen megnövekedni. A torlódások elkerülése érdekében vasárnap délután az M3-as autópályán Nyíregyháza felől Budapest felé közlekedőknek Gödöllőtől az M31-es autópálya – M0-s autóút útvonalat ajánljuk. (forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.).

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell!

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. július 23. (szombat) 15 órától július 24. (vasárnap) 22 óráig tart.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

A hétvégi Forma-1 Magyar Nagydíj miatt főként pénteken és szombaton, elsősorban a magyar-román és a magyar-szerb, valamint a magyar-horvát határon található nagyobb közúti határátkelőhelyeken időszakonként belépő irányban megjelenhetnek a versenyre látogató csoportok, de ezek átléptetése jelentős várakozás kialakulásához várhatóan nem vezet majd.               A csoportok elutazása vasárnap a késő esti, éjszakai órákban és a hétfői napon várható, ami ekkor a kilépő forgalmat növeli majd, de jelentős várakozást ez sem eredményez.

A szabadságolási időszak, továbbá az iskolaszünet, illetve a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom növekedése miatt erőteljes kilépő forgalommal, több helyen elsősorban szerb, ukrán és román viszonylatban hosszabb várakozással kell számolni a nagyobb közúti határátkelőhelyeken. A határmenti turizmus élénkülése miatt szintén élénkebb lesz a ki és belépő személyforgalom.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től fokozta az ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

A külföldre utazóknak javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az úti okmány érvényességét, a gépkocsi műszaki állapotát, továbbá rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, élelemmel tekintettel az esetleges várakozásokra.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen szombat délelőtt kilépő irányban 30-60 perc várakozással számolunk személyforgalomban, míg szombat délután, illetve vasárnap délelőtt belépő irányban szintén 30-60 perc lehet a várakozási idő.

Letenye autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Letenye közúti határátkelőhely felé terelheti Horvátország irányába.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban péntektől hétfőig a nyári idegenforgalmi szezon, illetve a vendégmunkások miatt erőteljesebben megnőhet a közúti forgalom, illetve a vasúti közlekedést választók száma. Barcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalom időnként megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Udvar közúti határátkelőhelyen pénteken kilépő, vasárnap belépő irányú személyforgalom megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban akár 30-120 perc várakozás alakulhat ki pénteken, szombaton és vasárnap a kilépő irányban, illetve vasárnap déltől kezdődően estig a belépő irányban, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.  Tompa közúti határátkelőhelyen a magyar állampolgárok pénteki, szombati szabadkai bevásárlása mind kilépő, mind belépő irányban továbbnöveli majd a forgalmat. A teherforgalomban pénteken kilépő irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken, szombaton és vasárnap akár 60-240 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban vasárnap 30-60 perc várakozással kell számolni a személyfogalomban napközben és este. Pénteken és szombaton kilépő irányú teherforgalomban 60-120 perc várakozás alakulhat ki.

A Röszke autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Röszke, Tompa és Ásotthalom közúti határátkelőhely felé terelheti Szerbia irányába.

A Szeged környékén élőknek gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tiszasziget felé kerülni, amely közúti határátkelőhely 07.00-19.00 óra közötti nyitvatartású. Ezen a határátkelőhelyeken a nyitáskor, illetve a záráskor alakulhat ki forgalomtorlódás.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban pénteken és szombaton 60-180 perc, míg a személyforgalomban kilépő irányban pénteken, szombaton és vasárnap 30-90 perc várakozással lehet számolni.

Nagylak közúti határátkelőhelyen kilépő irányú teherforgalomban 60 perc várakozás alakulhat ki.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Nagylak, Kiszombor és Battonya közúti határátkelőhely felé terelheti Románia irányába.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk jelentős várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén strandszezon miatt a személyforgalomban kialakulhat forgalomtorlódás.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalmi sávon 2016. július 23-án 08.00 órától 16.00 óráig 120 perc, 2016. július 24-én 22.00 órától 2016. július 25-én 06.00 óráig szintén 120 perc várakozás kialakulásával számolunk. A belépő teherforgalomban 2016. július 24-én 22.00 órától 2016. július 25-én 03.00 óráig 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

A személyforgalomban Ártánd közúti határátkelőhelyen 2016. július 23-án 08.00 órától 17.00 óráig és 2016. július 24-én 08.00 órától 17.00 óráig a be- és kilépő irányban 30 perc várakozás kialakulásával számolunk

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Ukrán viszonylatban vendégmunkások nyári szabadságra történő hazautazásával kell számolni, ami egyes időszakokban jelentős torlódást okozhat.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, szombaton és vasárnap, illetve hétfőn reggel belépő irányban, melynek mértéke 30-120 perc lehet. Kilépő irányban szombaton 30-60 perc, illetve vasárnap hajnaltól egészen hétfő estig 30-180 perc várakozással kell számolni a személyforgalomban. A teherforgalomban forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

A 7-19 óra között nyitvatartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitvatartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban szombaton 60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30-90 percet is.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá kilépő irányban délután, esti órákban 60-120 perc várakozással lehet számítani.

Vállaj közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban a délutáni és az esti órákban 15-30 perc várakozással lehet számítani.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor felvétele

 

(Ezt a cikket 656 alkalommal tekintették meg.)