Autópálya Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2016 július 2 – 3.

A 2016. július 2. és 2016. július 3. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

ORFK felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK felvétele: H.Szabó Sándor

Figyelmeztetés a közlekedőknek!

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. A nagy melegben sokunknál álmatlanság, fáradékonyság, dekoncentráltság, fejfájás, migrén, rosszullét jelentkezhet. A tartós kánikula főként az idősek, a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élők szervezetét viselheti meg. Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital a gépkocsiban. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járművekben!

Türelmesen és körültekintően, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek!

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M0

 • 2016. március 1-jétől 2016. július 3-ig az M0-M7 csomópont 90428 ág 0+200-0+900 kilométerszelvény jobb pályatesten H2 sáv zárása, M0-M7 csomópont átépítés miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. május 25-től 2016.július 3-ig az M0-10 csomópont 90432 sz. ág jobb pályatesten csomóponti ág belső sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. június 1-től 2016. július 3-ig az M0-10 csomópont 90433 sz. ág jobb pályatesten csomóponti ág belső sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. június 10-től 2016. július 3-ig a 10+400-10+950 kilométerszelvény jobb pályatesten GYES sáv zárása M0 zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. június 5-től 2016.  július 3-ig a 10+435-9+200 kilométerszelvény bal pályatesten H3 sáv zárása a 9+800-9+550 kilométerszelvény között, majd sávelhúzás balra a 9+600-9+300 kilométerszelvény között, M0 D1 garanciális betontábla csere miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

M1

 • 2016. február 11-től folyamatosan a 29+600-31+650 kilométerszelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. február 11-től folyamatosan a 39+150-40+200 kilométerszelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. február 11-től folyamatosan az 52+300-49+650 kilométerszelvény bal pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. május 18-tól 2016. július 31-ig a 15+000-13+800 kilométerszelvény bal pályatesten sávelhúzás sávok szűkítésével, tópark, közúti kapcsolatok létesítése miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

M3

 • Folytatódnak a beton terelőfal építési munkálatai az M3-as autópályán Mogyoród térségében a 19+500 és a 28+500 kilométerszelvények között.  A munkavégzés ideje alatt mindkét pályaoldalon a belső sáv lezárásra kerül, a járművek a külső és a leálló sávon tudnak haladni 60, illetve 80 km/h sebességkorlátozás mellett. Csúcsforgalmi időszakon kívül helyenként további sávzárásra kerülhet sor, ekkor a munkaterület mellett csak egy forgalmi sáv lesz járható. A jelenlegi munkaterület földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy torlódás idején terelőútként az M31 autópálya – M0 autóút útvonalat használják a közlekedők, így a forgalom gyorsforgalmi úton, lakott terület érintése nélkül terelhető. Az esetleges torlódásokról az Útinform híradásaiban és a változtatható jelzésképű táblákon tájékozódhatnak az utazók. A terelőúton történő haladásról sárga alapszínű táblákkal és a változtatható jelzésképű táblák jelzéseivel gondoskodik a közútkezelő (forrás: utinform.hu).
 • 2016. június 28-tól 2016. július 4-ig a 170-173 kilométerszelvény jobb pályatesten 1+1 terelés, a forgalom a jobb pályán halad, bal pálya lezárva, aszfaltozás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M5

 • Az M5 Autópálya Budapest felé vezető oldalán a 25-ös és 32-es kilométerszelvények között 2016. június 20-tól július 2-ig burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A munkavégzés ideje alatt forgalomterelésre és esetleges torlódásra kell számítani a közlekedőknek.

A 25-ös és 32-es kilométerszelvények között a felújítási munkálatok ideje alatt a Budapest irányába tartó forgalmat a haladó és leálló sávba terelik az előző sáv zárása mellett. A munkálatok előreláthatólag július 2-án befejeződnek. A munkavégzés ideje alatt 60 és 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényes.

Nem várt események eltérést eredményezhetnek az ütemtervtől. Az AKA Zrt. a változtatás jogát fenntartja. (forrás: www.aka.hu)

Az aktuális forgalomkorlátozásokról és terelésekről folyamatos tájékoztatást nyújt az Útinform, a rendőrség, az M5-ös autópálya működtetéséért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt. Az AKA Zrt. honlapján található megújult tájékoztató térkép és a honlap mobileszközökre optimalizált weboldala is friss útinformációkkal segíti a közlekedőket.

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. július 2. (szombat) 15 órától július 3. (vasárnap) 22 óráig tart. Figyeljék a híradásokat, a hőségriadó miatt esetlegesen változás előfordulhat!

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

Németország, Ausztria és Franciaország egyes tartományaiban most kezdődő szabadságolási időszak, továbbá a hazánkban már megkezdődött iskolaszünet miatt erőteljesebb ki- és belépő forgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. A határmenti turizmus élénkülése miatt szintén élénkebb lesz a ki és belépő személyforgalom.

A külföldre utazóknak javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az úti okmány érvényességét, a gépkocsi műszaki állapotát, továbbá rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, tekintettel a következő napok szokásosnál melegebb időjárására, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen szombat délelőtt kilépő irányban 30 perc várakozással számolunk személyforgalomban, míg szombat délután, illetve vasárnap délelőtt belépő irányban a 30 percet is meghaladhatja a várakozási idő.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban péntektől hétfőig a nyári idegenforgalmi szezon, illetve a vendégmunkások miatt erőteljesebben megnőhet a közúti forgalom, illetve a vasúti közlekedést választók száma. Barcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalom időnként megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Udvar közúti határátkelőhelyen pénteken kilépő, vasárnap belépő irányú közúti forgalom megnőhet, de várakozással nem számolunk.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a magyar állampolgárok pénteki, szombati szabadkai bevásárlása miatt mind kilépő, mind belépő irányban jelentős forgalom várható a személyforgalomban, azonban várakozás kialakulásával nem számolunk. A teherforgalomban pénteken kilépő irányban 30 perc várakozással lehet számolni.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban ki- és belépő irányban szombaton és vasárnap 30-60 perc várakozással lehet számolni. Csütörtökön, pénteken és szombaton kilépő irányú teherforgalomban 60-120 perc várakozás alakulhat ki.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtökön, pénteken és szombaton 60-120 perc, míg a személyforgalomban kilépő irányban 30 perc várakozással lehet számolni.

Nagylak közúti határátkelőhelyen kilépő irányú teherforgalomban 60 perc várakozás alakulhat ki.

A gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni, mely közúti határátkelőhelyek 7 óra és 19 óra közötti nyitvatartásúak. Ezeken a határátkelőhelyeken a nyitáskor, illetve a záráskor alakulhat ki forgalomtorlódás.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén strandszezon miatt a személyforgalomban kialakulhat forgalomtorlódás.

Rendezvény miatt Gyula közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban pénteken, szombaton és vasárnap ki- és belépő irányban 30 perc várakozás alakulhat ki.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalmi sávon 2016. július 1-jén 12 órától 22 óráig 120 perc, 2016. július 2-án 8 órától 15 óráig 180 perc, 2016. július 3-án 23 órától 2016. július 4-én 22 óráig 180 perc várakozás kialakulásával számolunk. A belépő teherforgalmi sávon 2016. július 3-án 23 órától 2016. július 4-én 22 óráig 60 perc várakozás alakulhat ki.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Ukrán viszonylatban vendégmunkások utazására már számítani lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, elsősorban a kilépő irányban főként vasárnap hajnaltól hétfőig, amely a 180 percet is elérheti. A teherforgalomban forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60 perc is lehet.

A 7 óra és 19 óra között nyitvatartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8 óra és 16 óra között nyitvatartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban szombaton 60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30-90 percet is.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban délután, esti órákban 120 perc várakozással lehet számítani.

Vállaj közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban délután, esti órákban 30-60 perc várakozással lehet számítani.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK felvétele – H. Szabó Sándor

 

(Ezt a cikket 762 alkalommal tekintették meg.)