Gazdaság Hírek Közút

Újabb négysávos szakaszok épülnek a 21-es főúton Nógrád és Heves megyében

Újabb négysávos szakaszok építését kezdik meg a 21-es főúton Nógrád és Heves megyében, a beruházás alapkövét szerdán helyezték el Mátraszőlős határában. A három új szakasz mintegy 15 kilométeren készül el 2018 májusára, a beruházási érték nettó 22 milliárd forint.

A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében 2015. szeptember 10-én. MTI Fotó: Komka Péter
A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében 2015. szeptember 10-én. MTI Fotó: Komka Péter

Becsó Zsolt (Fidesz), a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője az ünnepségen elmondta: Heves megyében Hatvan és Lőrinci, Nógrádban Szurdokpüspöki-Pásztó, valamint Pásztó-Tar között valósulnak meg a fejlesztések.

Hozzátette: az M3-as autópálya és Salgótarján közötti 52 kilométeres szakaszon a beruházások elkészülte után 11,7 kilométernyi utat kell még megépíteni ahhoz, hogy végig négysávos legyen a 21-es főút.

A képviselő hangsúlyozta, hogy Nógrád megyében a 21-es főút négysávossá tétele a legnagyobb volumenű beruházás. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztés még 2001-ben kezdődött Salgótarjánnál. Kitért arra is, hogy a még hátralévő két szakasz megépítése – Mátraverebély és Vizslás-Újlak között – a Modern Városok program keretében kötendő megállapodás része lesz.

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója ismertette: a beruházás eredményeként az M3-astól Mátraszőlősig egybefüggően kétszer kétsávos lesz a főúti hálózat. Az út tervezési sebessége 90 kilométer/óra, de vizsgálják a 110 kilométeres/órás sebesség lehetőségét is. A közlekedés biztonságáért csomópontokat, turbó körforgalmakat, gyalogos átkelőket építenek.
Kiemelte, a lehető leghamarabb szeretnék elindítani a hiányzó két szakasz építését is.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Nógrád megyei ünnepségen úgy fogalmazott: “ez az út lényegesen több annál, mint egy infrastruktúra fejlesztés, ez az útvonal annak a bizonyítéka, hogy Magyarország végre, sok évtized után törleszti az adósságát, vagy annak nagy részét Nógrád megyével, Észak-Magyarországgal szemben”.

Jelezte, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a 23-as és a 25-ös út kapacitásnövelésére is. Balla Mihály, Nógrád megye fejlesztési biztosa a rendezvényen kijelentette: ez a fejlesztés megmutatja, Magyarország kormánya mindent megtesz, hogy a nehezebb helyzetű térségek fel tudjanak zárkózni.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor felvétele

 

(Ezt a cikket 54 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.