Ellenőrzések Érdekvédelem Hírek Szervezetek hírei

Speciális közúti akciócsoport ellenőrzi a fuvarengedélyeket

A Nemzeti Közlekedési Hatóság megkezdte a jogosulatlan közúti fuvarozási tevékenység fokozott országos ellenőrzését. A magyar fuvarpiac védelmére felállítandó speciális akciócsoport első egységeinek létrehozására Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Wáberer György, a logisztika fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott legutóbbi személyes megállapodását követően került sor. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ennek értelmében hatékony intézkedéssel ellenőrzi a magyar piacon tevékenykedő külföldi vállalkozások szabálykövető magatartását.

Forrás: NKH - Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, Jármű Módszertani Főosztály
Illusztráció – Forrás: NKH – Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, Jármű Módszertani Főosztály

Az akció során a közlekedési hatóság szakemberei az elmúlt héten tíz helyszínen 655 nemzetközi áruszállítást végző tehergépjárművet ellenőriztek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai mellett az akcióban részt vettek a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén-, a Csongrád-, a Győr-Moson-Sopron-, a Hajdú-Bihar-, a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és a Zala Megyei Kormányhivatal munkatársai is.

Az áruszállítási engedélyekkel való visszaélések hatékony felderítése érdekében naponta változnak az ellenőrzési pontok az ország különböző régióiban és a határok mentén. A külföldi vállalkozások fuvarengedélyeit a leginkább érintett tranzit-útvonalakon, határátkelőhelyeken, és logisztikai központokban ellenőrzik a hatóság akciócsoportjai. A BILAT program alkalmazásával az ellenőrzés során valamennyi adat bekerül egy központi adatbázisba, mely segít kiszűrni az engedélyek jogosulatlan többszörös felhasználását.

Az ellenőrzések helyszínéről és időpontjairól a hatóság szakemberei folyamatosan egyeztetnek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének tagjaival és munkaszervezetének szakértőivel.

A már akcióban lévő ellenőrző csoportok annak a megfelelően felszerelt és hatósági jogkörökkel felruházott szervezetnek az előfutárai, amelyeknek kizárólagos feladata a fuvarengedélyek ellenőrzése lesz. A piacvédelmi intézkedések részeként megkezdődött a közúti ellenőrzésre, valamint az ahhoz kapcsolódó bírságolásra vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata annak érdekében, hogy a külföldi szabálysértők ellen az ellenőrző csoportok a díjmegfizetés érdekében hatékonyan el tudjanak járni.

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

Kiemelt kép: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

 

(Ezt a cikket 937 alkalommal tekintették meg.)