ADR Ellenőrzések Hírek Katasztrófavédelem

Katasztrófavédelem: Az ellenőrzött közúti járművek alig hét százalékánál találtak szabálytalanságot

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság szakemberei április 19-21. között az ország harmincöt pontján tartottak részletekbe menő közúti ADR-ellenőrzést. A három nap alatt az illetékesek csaknem háromezer járművet vizsgáltak át.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyes szállítmányok főosztályának koordinálása mellett április 19-21. között zajlott le a „DISASTER 2016 ADR I.” elnevezésű közúti ellenőrzés-sorozat, amelyben a katasztrófavédelem száznyolcvannyolc szakemberén túl a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az Országos Rendőr-főkapitányság illetékesei is részt vettek. Az ellenőrzések elsődleges célja és feladata a közúti közlekedés biztonságának növelése mellett az illegális veszélyes szállítmányok felderítése és a rejtett vagy szabálytalan veszélyesáru-szállítás feltárása volt.

Az idei év első közúti akciója során az ellenőrzések végrehajtására úgynevezett műveleti megyéket jelöltek ki a szakemberek, így hat határ menti megyében országosan összesen harmincöt helyszínen végezték az ellenőrzéseket, napi huszonnégy órában.

A hatékonyság növelése érdekében a fix ellenőrzési pontokon végzett ellenőrzések mellett járőröző mobil ellenőri csoportok is dolgoztak annak érdekében, hogy az egyes ellenőrzési helyszíneket kikerülő járművezetők és járművük is górcső alá kerüljenek. A mobil ellenőri csoportok a fix ellenőrzési helyszíneken feltorlódó járművek ellenőrzésébe is be tudtak segíteni. A mozgó katasztrófavédelmi ellenőri csoportokon kívül a katasztrófavédelmi mobil laborok és a katasztrófavédelmi sugárfelderítő egységek is munkába álltak.

A háromnapos akció során összesen kétezer-nyolcszáznegyvenkettő járművet ellenőriztek a szakemberek, ezek közül négyszázhatvannégy szállított az ADR hatálya alá tartozó veszélyes árut. Az ellenőrök összesen harmincegy esetben tártak fel szabálytalanságot, hat esetben olyan súlyút, amely a jármű visszatartását is szükségessé tette, valamint hat bírságoló határozatot adtak ki. Az ellenőrzött járművek összesen 5,5 millió kilogramm, valamint több mint háromszázezer liter veszélyes árut szállítottak.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A három nap alatt a katasztrófavédelem és a társhatóságok együttesen több mint százkét esetben intézkedtek, a rendőrség ötvenhárom, a NAV tizenhárom, az NKH pedig öt esetben tárt fel szabálytalanságot a közúti forgalomban résztvevő, de nem veszélyes árut szállító járművek esetében.

Az ellenőrzési adatok vizsgálata alapján a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az ellenőrzések során a legtöbb hiba a fuvarokmányok nem megfelelő vezetésén túl a rakományrögzítéssel, valamint a tűzoltókészülékekkel kapcsolatban fordultak elő. Egy alkalommal a rakomány átcsomagolására is sor került, miután a nem megfelelő csomagolás miatt a veszélyes áru még a jármű rakfelületéről is leszóródott.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

(Ezt a cikket 115 alkalommal tekintették meg.)