Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2016 február 20 – 21.

A 2016. február 20. és 2016. február 21. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.
Az M0-ás autóút M1 és M7 közötti szakasza 2013. december 15-én. Az M0 déli szektorához tartozó, eddig a kétpályásításból kimaradt, mintegy három kilométeres szakaszának megépítésére írt ki nyílt közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A háromsávúsítást eredetileg a szakasz mellett lévő Tópark beruházója, a Walker and Williams Group vállalta, de a vegyes ingatlanfejlesztés csődbe ment. MTI Fotó: Beliczay László
Illusztráció – MTI Fotó: Beliczay László

A téli időjárás a közúti közlekedésre, annak módjára és lehetőségeire is kihat. A balesetek megelőzése, elkerülése érdekében a megváltozott viszonyokhoz minden közlekedőnek igazodnia kell.A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatás adjuk:

M1

2016. február 15. – 2016. február 21-ig a 12+250-66+500 kilométer szelvényben mindkét pályatesten a haladósáv zárására kerül sor burkolatjavítás miatt, mobil tereléssel, 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

2016. február 15. – 2016. február 21-ig a 12+500-66+500 kilométer szelvényben mindkét pályatesten az előzősáv és a leállósáv váltakozva történő zárására kerül sor szalagkorlát javítás miatt, mobil tereléssel, 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell!

A „Kamionstop” 2016. február 20. (szombat) 22 órától február 21. (vasárnap) 22 óráig tart.

A hétvégén és a jövő héten napközben az évszakhoz képest enyhébb időjárással, éjszaka jellemzően fagypont feletti hőmérséklettel, továbbá többfelé csapadékkal számolhatunk, amely befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát. Az utazóknak – az enyhe időjárás ellenére – továbbra is javasoljuk, hogy alaposabban készüljenek fel az utazásra, elindulás előtt tájékozódjanak a szomszédos országok időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodjanak a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről, illetve megfelelő ruházatról, az esetleges várakozások időszakára folyadékról és élelemről.

A nemzetközi személyforgalom számára is igénybe vehető a Röszke-Horgoš (Horgos) közúti határátkelőhely 2015. december 30-tól. Magyarország Kormányának és Szerbia Köztársaság Kormányának megállapodása alapján a Röszke-Horgoš (Horgos) közúti határátkelőhely 2015. december 30-tól visszavonásig az autópályáról letiltott nemzetközi járműforgalom, valamint a nemzetközi gyalogos és kerékpáros forgalom mellett, a nemzetközi személyforgalom – kivéve autóbusz és tehergépjármű forgalom – számára is biztosítja a határátkelést. A közúti határátkelőhely továbbra is naponta 7-19 óra között tart nyitva. A magyar–szerb határszakaszon, a Röszke-Horgos vasútvonalon szünetel a vasúti közlekedés.

A részleges határzár magyar–horvát határon történő ismételt elrendeléséről szóló 3/2016. (I. 20.) BM rendelet alapján közbiztonság védelme érdekében a Magyarország és Horvát Köztársaság közötti határszakaszon – valamennyi személy, jármű és szállítmány számára – Magyarország államhatára nem léphető át:

  • a Murakeresztúr–Kotoriba (Kotor) vasúti határátkelőhelyen,
  • a Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen, valamint
  • a Magyarbóly–Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti határátkelőhelyen.

A rendelet értemében Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen az államhatár eseti jelleggel átléphető, ha az államhatár rendjének védelmét nem veszélyezteti. A részleges határzár időtartama harminc nap.

A román határrendőrség 2015. november 19-én 11 órától ideiglenesen szigorított ellenőrzést vezetett be a magyar–román államhatáron a határforgalom ellenőrzésében, amely mind a személy, mind a teherforgalomban továbbra is várakozások kialakulásához vezethet a Romániába történő belépéskor és kilépéskor.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen várakozás alakulhat ki péntek délutántól kilépő irányban késő estig, illetve vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban, melynek mértéke esetenként a 15-30 percet elérheti.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban jelentősebb forgalom pénteken délutántól késő estig lesz kilépő irányban. Várakozással kell számolni belépő irányban vasárnap déltől estig a belépő irányban. A várakozás mértéke esetenként a 30 percet is elérheti. A teherforgalomban a kilépő irányban péntektől kezdődően egészen szombatig várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül ki- és belépő irányban is, akár 60-180 perc várakozási idő kialakulásával lehet számolni.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, hétvégén 15-30 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban, az átkelőhely megnyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, a teherforgalomban február 19-én 12 és 22 óra, valamint február 20-án 8 és 22 óra között kilépő irányban akár 120 perc várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat kilépő irányban február 21-én 8 és 22 óra között, amelynek mértéke elérheti a 120 percet, illetve február 21-én 22 óra és február 22-én 12 óra között a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, főként péntek déltől hétfő hajnalig, amely a 60-120 percet is elérheti a belépő irányban. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás várható be és kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

Beregsurány és Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a be- és kilépő irányban a hétvégén 30-60 perc várakozással számolunk.

Barabás közúti határátkelőhelyen belépő irányban 15-30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén.

Csengersima közúti határátkelőhelyen bármely napszakban kialakulhat 15-30 perc várakozás a hazatérő és visszautazó elsősorban román vendégmunkások csoportos utazása miatt.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

 

(Ezt a cikket 163 alkalommal tekintették meg.)