Gazdaság Hírek Közút

Jelentős fejlesztéseket hajtott végre a Magyar Közút uniós forrásból

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos gyorsforgalmi úthálózat és főúthálózat fenntartására és fejlesztésére jelentős eszközbeszerzéseket és tervezési munkákat hajtott végre a Közlekedésfejlesztési Operatív Program (KÖZOP) több mint 2,2 milliárd forintos támogatásával – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

Közleményük szerint a TEN-T (transzeurópai közlekedési) hálózaton a 2007-2013 közötti programozási időszakban a gyorsforgalmi és főúthálózati fejlesztésekhez, átépítésekhez, burkolat felújításokhoz és rehabilitációhoz szükséges eszközfejlesztésre 2 milliárd forintot használtak fel a KÖZOP-ból. A társaság 199 új eszközt, gépet szerzett be, például 3 emelőkosaras tehergépjárművet, 18 kotró-rakodógépet, 15 könnyű és 15 gépszállító pótkocsit, 22 ütközési energiaelnyelő és 15 fénytechnikai berendezést. Így a cég hatékonyabban és gazdaságosabban üzemeltetheti az országos közúthálózatot, javítva a közlekedésbiztonságot.

A zrt. útfelújítási munkák tervezését is elvégezte 226,3 millió forint értékben.

A TEN-T hálózatot érintő tervezés két ütemben valósult meg, az első ütem 2014. július 31-én zárult, ennek keretében mintegy 104,06 kilométernyi, a második ütemben, 2015. január 15-ig, 139,50 kilométernyi útkorszerűsítés előkészítése történt meg.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 23 alkalommal tekintették meg.)