Heti üzemanyagárak: a benzin ára csökkenhet

A Reuters adatközlése alapján a február 1 – február 5-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 5,9%-kal lett olcsóbb, a gázolajé 3,3%-kal került többe. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2,2 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin és a gázolaj ára a hét minden napján csökkent, kivéve csütörtökön. A heti átlagos piaci változások alapján a benzinnél 5 forint körüli csökkentés várható, a gázolajnál pedig nem várható változás a jövő hét szerdai árváltozáskor.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 30-33 dollár között változott, heti átlagban csak közel 30 centtel, 0,8%-kal emelkedett az ár. Az árak az első két nap csökkentek, szerdán és csütörtökön emelkedtek, majd pénteken ismét csökkentek. A heti olajpiaci fejleményeket az árcsökkenés irányába az tolta, hogy a túltermelés jelentős, a kereslet a kínai gazdaság problémái miatt csak kissé növekedhet, valamint a készletszintek rekordszinten vannak. Az áremelkedést elsősorban az okozta, hogy egyes OPEC országok a hét végén megbeszéléseket tartanak, s a kereskedők remélik, hogy a termelés visszafogására vonatkozó tervek talán mégis megvaló-sulnak. Emellett a dollár gyengült a vezető devizákhoz viszonyítva, amely a legfontosabb oka az áremelkedésnek. Irán a szankciók részleges visszavonása miatt azt tervezi, hogy dollár helyett euróban kereskedne. Egyébként megérkezett az első (angol-svájci) vásárló az iráni Bandar Mahshahr kikötőbe fűtőolajat vásárolni. Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 31-gyel csökkent, ez a korábbi heteket tekintve igen jelentős mérséklődés.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,3 dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét folyamán végig a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten jelentősebben megemelkedett, mivel a Brent határidős ára emelkedett, a WTI ára pedig 0,9 dollárral csökkent. Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet jelentősen mérséklődött. Az amerikai kereslet megszünt a magas készletszintek miatt, a nyugat-afrikai piacon pedig a fizetőképes kereslet hiányzik. Nigéria olaj-benzin barter-megállapodásokat tervez a dollár hiánya miatt. Az ázsiai piacokon a kereslet a jövő héten kezdődő holdújév-ünnepségek miatt lecsökkent, de ennek emelkedését várják a kereskedők a jövő héten. Az ARA kikötőkben raktározott benzin-, de főképp a tüzelőolaj-készletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, de kissé mérséklődő, s ez talán segíti a tankereken raktározott dízel mennyiségének mérséklődését. Az Egyesült Államok felől érkező dízel mennyisége csökkent a finomítói felújítások miatt, de hasonló okok miatt mérséklődőtt a közel-keleti import is. A hajózási adatok szerint azonban a következő hetekben ismét jelentős mennyiségű dízel érkezik meg Európába, s ez növeli majd a kínálatot. A kereskedők abban reménykednek, hogy a szokásos januári mélypontot követően az európai dízel-kereslet megélénkül a szezonális forgalomnak megfelelően.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 1 – február 5-e közötti időszakban 5,9%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 6,3-6,9%-kal csökkentek az árak. A benzin ára a hét első felében csökkent, csütörtökön 15-25 dollárral megemelkedett, majd pénteken ismér árcsökkenés volt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,3%-kal nőtt a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 4,3-4,9%-os volt a drágulás. A hét folyamán a dízel ára is mindhárom piacon az első két nap csökkent, majd szerda-csütörtökön emelkedett, s pénteken ismét csökkent. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása tendenciájában követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 1 – február 5-i héten 281 Ft/dollár körül ingadozott, hat és fél forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban kissé erősödött, a dollár árfolyama viszont jelentősebben gyengült az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. Az forintárfolyam erősödése felerősítette a benzinár csökkenését forintban számolva, más oldalról az erősödés fékezte a dízel áremelkedését forintban mérve.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 8%-os, az ARA piacon 9%-os, az NWE  piacon 8,3%-os árcsökkenés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 1%-os áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,9-2,4%-os emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 5-6, a másik két piacon is 6-7 forint közötti árcsökkenést jelenthetnek.  A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piaci árakat, vagy a másik két piac árait alapul véve csak ártartás várható. Hétfőn, február 8-án, a benzinnél 5 forint körüli árcsökkentés bejelentése lehetséges, a dízelnél nem várható változtatás.

A benzin ára 312 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 300 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 4,5, a gázolaj ára 13,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 9,3%-kal több benzint és 21%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

(Ezt a cikket 106 alkalommal tekintették meg.)