Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2016 január 30 – 31.

A 2016. január 29. és 2016. január 31. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M1

2016. január 25. – 2016. január 31-ig a 12+250-66+500 km szelvényben mindkét pályatesten a haladósáv zárására kerül sor burkolatjavítás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

2016. január 25. – 2016. január 31-ig a 12+500-66+500 km szelvényben mindkét pályatesten az előzősáv és a leállósáv váltakozva történő zárására kerül sor szalagkorlát javítás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M3

2016. január 30-án a 159-160 km szelvény jobb pályatesten a haladósáv zárására kerül sor kátyúzás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

2016. január 31-én a 160-162 km szelvény jobb pályatesten a haladósáv zárására kerül sor kátyúzás miatt, mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell!

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. január 30. (szombat) 22 órától január 31. (vasárnap) 22 óráig tart.

Türelmesen és körültekintően vezessenek! Biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Tájékoztatjuk, hogy 2016. január 29. és 2016. február 28. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A hétvégén és a jövő héten napközben az évszakhoz képest enyhébb időjárással, éjszaka egyes helyeken fagypont alatti hőmérséklettel, továbbá többfelé csapadékkal számolhatunk, amely befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát. Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges hóláncról és egyéb felszerelésekről, illetve megfelelő ruházatról, az esetleges várakozások időszakára folyadékról és élelemről. Az időjárási körülmények esetleges kedvezőtlen változása miatt számolni lehet azzal is, hogy egyes időszakokban a közúti határátkelőhelyeken a személy-, illetve teherforgalomban korlátozásokat vezetnek be, akár hazánkban, akár a szomszédos országokban.

A nemzetközi személyforgalom számára is igénybe vehető a Röszke-Horgoš (Horgos) közúti határátkelőhely 2015. december 30-tól. Magyarország Kormányának és Szerbia Köztársaság Kormányának megállapodása alapján a Röszke-Horgoš (Horgos) közúti határátkelőhely 2015. december 30-tól visszavonásig az autópályáról letiltott nemzetközi járműforgalom, valamint a nemzetközi gyalogos és kerékpáros forgalom mellett, a nemzetközi személyforgalom – kivéve autóbusz és tehergépjármű forgalom – számára is biztosítja a határátkelést. A közúti határátkelőhely továbbra is naponta 7-19 óra között tart nyitva. A magyar–szerb határszakaszon, a Röszke-Horgos vasútvonalon szünetel a vasúti közlekedés.

A részleges határzár magyar–horvát határon történő ismételt elrendeléséről szóló 3/2016. (I. 20.) BM rendelet alapján közbiztonság védelme érdekében a Magyarország és Horvát Köztársaság közötti határszakaszon – valamennyi személy, jármű és szállítmány számára – Magyarország államhatára nem léphető át:

  • a Murakeresztúr–Kotoriba (Kotor) vasúti határátkelőhelyen,
  • a Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen, valamint
  • a Magyarbóly–Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti határátkelőhelyen.

A rendelet értemében Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen az államhatár eseti jelleggel átléphető, ha az államhatár rendjének védelmét nem veszélyezteti. A részleges határzár időtartama harminc nap.

A román határrendőrség 2015. november 19-én 11 órától ideiglenesen szigorított ellenőrzést vezetett be a magyar–román államhatáron a határforgalom ellenőrzésében, amely mind a személy, mind a teherforgalomban továbbra is várakozások kialakulásához vezethet a Romániába történő belépéskor és kilépéskor.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen várakozás alakulhat ki péntek délutántól kilépő irányban késő estig, illetve vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban, melynek mértéke esetenként a 15-30 percet elérheti.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban jelentősebb forgalom pénteken délutántól késő estig lesz kilépő irányban. Várakozással kell számolni belépő irányban vasárnap déltől estig. A várakozás mértéke esetenként a 30 percet is elérheti. A teherforgalomban a kilépő irányban péntektől kezdődően egészen szombatig várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherfogalomban a kamionstop időszakán kívül ki- és belépő irányban is, akár 60-180 perc várakozási idő kialakulásával lehet számolni.

 Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, hétvégén 15-30 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban, az átkelőhely megnyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, a teherforgalomban január 29-én 12 és 22 óra, valamint január 30-án 8 és 22 óra között kilépő irányban akár 120 perc várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat kilépő irányban január 31-én 8 és február 1-jén 12 óra között, amelynek mértéke elérheti a 120 percet, illetve január 31-én 22 óra és február 1-jén 12 óra között a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, főként péntek déltől hétfő hajnalig, amely a 60-120 percet is elérheti a belépő irányban. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyfogalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás várható be- és kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

Beregsurány és Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a be- és kilépő irányban a hétvégén 30-60 perc várakozással számolunk.

Barabás közúti határátkelőhelyen belépő irányban 15-30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén.

Csengersima közúti határátkelőhelyen bármely napszakban kialakulhat 15-30 perc várakozás a hazatérő és visszautazó elsősorban román vendégmunkások csoportos utazása miatt.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

 

(Ezt a cikket 161 alkalommal tekintették meg.)