Hírek Közút

Győr környékén új védőkerítés építése, hüllőterelő és sűrített védőháló kialakítása valósult meg az M1-es autópályán és az M19-es autóúton

Európai uniós támogatással új védőkerítések építésére, valamint hüllőterelő és sűrített védőháló kialakítására került sor az M1-es autópálya közel 15 kilométeres szakaszán. Ezen felül az M19-es autóút majdnem 20 kilométeres szakaszán elbontották a meglévő kerítést és új fémkerítést létesítettek. A munka mintegy 499 millió forintos projekt részeként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül valósult meg.
Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A projektelem megvalósítása során az M1-es autópályán a 131-es és 138-as kilométer szelvények között a meglévő kerítést elbontotta a kivitelező, majd új oszlopokra, hosszú élettartamú, sűrített védőhálót helyezett ki, amelynek az alsó részét a földbe süllyesztette, hüllőterelő hálóval egészítette ki, a felső részén pedig sárga vadriasztó huzalt helyezett ki. A sűrített védőháló lyukbősége, valamint talajba süllyesztése révén hatékonyan tereli és visszatartja a hüllőket, apróbb élőlényeket az autópályától, fokozott visszatartást jelent a kisebb testű emlősöknek. A védőkerítés magasságának köszönhetően a madarakra is kedvező hatással van, a röppályájukat módosítva, azt megemelve csökkenti az elütések számát.

Az M19-es autóúton közel 20 kilométer hosszon bontották el a meglévő kerítést és szabványos, előre gyártott ponthegesztett táblás fémkerítést építettek ki szintén fokozott hatékonyságú vad- és hüllővédelmi rendszerrel.
.
A közútfejlesztés felgyorsulása, a forgalom ugrásszerű növekedése a hazai védett és közösségi jelentőségű (NATURA 2000) fajok egyre tömegesebb elütését, életterük beszűkülését hozta magával. A projekt célja a védett és közösségi jelentőségű állatfajok egyedeinek szabad vándorlását akadályozó gázolások megelőzése, a gázolásból eredő egyedvesztés mértékének és a populációk elkülönülésének csökkentése, összességében az adott területi ökoszisztéma stabilitásának elősegítése.
.
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
.

(Ezt a cikket 26 alkalommal tekintették meg.)