Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: Mikulás-ajándék a benzineseknek

A Reuters adatközlése alapján a november 30 – december 4-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,5%-kal lett olcsóbb, a gázolajé 6,8%-kal került kevesebbe. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,0%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin ára a héten folyamatosan csökkent, pénteken jelentősen mérséklődött. A gázolaj ára a hét első felében csökkent, csütörtökön emelkedett. A heti átlagos piaci változások, valamint a szerdán (december 2-án) bejelentett dízel árcsökkentés után a benzinnél 7-10 forintos, a gázolajnál pedig 3-4 forintos csökkentés lehetséges.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 40-43 dollár között változott, heti átlagban több mint egy dollárral, 3%-kal csökkent az ár. Az árak a hét első napján emelkedtek, a többi napon stagnáltak-csökkentek. A heti olajpiaci fejleményeket  az OPEC értekezletével kapcsolatos hamisnak bizonyuló várakozások befolyásolták, majd az utolsó napi csökkenést az OPEC tehetetlenségét mutató döntése okozta. Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten tízzel csökkent. A follár a vezető devizákhoz viszonyítva a hét első felében tovább erősödött, majd az utolsó napon gyengült.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint másfél dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár és a határidős ár a hét végére közeledett egymáshoz. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csökkent, mivel a határidős Brent ára erősebben csökkent, mint a határidős WTI ára. Az üzemanyagpiacokon az európai benzinexport lehetősége ezen a héten még fennmaradt, az Egyesült Államokba irányuló export most az amerikai határidős benzinár emelkedése miatt felerősödött. Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia továbbra is jelentős vásárló, de a mennyiségek mérséklődnek. Az ARA kikötökben raktározott benzinkészletek ezen a héten már magasabbak, mint az egy évvel korábbi szint. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, az ARA kikötőkben raktározott dízel csúcsközeli készletszinten van. A Rajna vízszintje kezd a normális szint felé változni, ennek ellenére, a kereskedők megelpődésére, a kereslet nem erősödött meg.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a november 30 – december 4-e közötti időszakban 2,5%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai piacon 2,7%-kal drágult, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 3,9%-kal csökkentek az árak. A benzin ára a mediterrán piacon a hét első napján emelkedett, a többi napokon kicsit csökkent, illetve stagnált. A pénteki árcsökkenés meghaladta a 30 dollárt mindhárom piacon. A három piac eltérő változása a hét végére közel hozta egymáshoz az árakat. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 6,8%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 7,5-7,4%-os volt a csökkenés. A dízel ára mindhárom piacon a hét első három napján mérséklődött, csütörtökön drágult, majd péntekre kicsit mérséklődött. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása trendjében követte  az olajárak változását.

A forint árfolyama a november 30 – december 4-i héten 291 Ft/dollár körül ingadozott, 3 forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam dollárhoz viszonyított erősödését a dollár gyengülése okozta. Az árfolyam változása ezen a héten felerősítette a benzinár csökkenését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 3,5%-os, az ARA piacon 4,8%-os árcsökkenés jeletkezett, míg a NWE piacon 1,7%-os emelkedés. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7,8%-os árcsökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 8,4%-os mérséklődést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 4-5 forint közötti csökkenést jeleznek, a másik két piacon +2, illetve -6 forint a változás mértéke. A gázolaj forintban mért ára esetében valamennyi piacon 10-11 forint közötti áresés mutatható ki. December 2-án, pénteken a gázolaj ára 3 forinttal került lejjebb. A hét második felének piaci árváltozásait és az árfolyam változását figyelembe véve a benzinél 7-10 forint közötti, a dízelnél 3-4 forint közötti csökkentés lehetséges.

A benzin ára 335-338 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 336-338 Ft/liter közötti szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 9 a gázolaj ára 13%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 14,5%-kal több benzint és 21%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 31 alkalommal tekintették meg.)